Zastavily se vám mechanické hodinky? Na vině může být jedna z těchto poruch

Michal Pindura 1 05.02.2020

Mechanické hodinky potřebují pravidelný servis

O mechanických hodinkách je známo, že při příkladné péči a pravidelných servisních prohlídkách v intervalu pěti až šesti let, mohou fungovat prakticky neomezeně dlouho. Je však o nich známo i to, že obsahují množství poměrně choulostivých součástek, které navzdory kvalitnímu zpracování občas potrápí malá či větší porucha.

Obvykle to není nic fatální. Pokud jsou hodinky osazeny servisovatelným strojkem, vyškolený hodinář si dokáže poradit s každým problémem. Naši zákazníci se na nás obvykle obracejí, pokud jejich mechanické hodinky:

a) na začátku dne fungovaly a během dne se náhle zastavily
b) zastavily během noci, kdy je neměli na ruce
c) jsou výrazně zpožděné nebo nadbíhají

V dnešním blogu se pokusíme objasnit a popsat poruchy, se kterými se majitelé hodinek s mechanickým pohonem potýkají nejčastěji, a také to, jak velký obnos peněz si máte vyčlenit, když vás hodinky přestanou poslouchat.

1. ZMAGNETIZOVÁNÍ VLÁSKU

O nepříjemných důsledcích vystavení mechanických hodinek působení magnetického pole byly již popsány celé stohy papíru. Už méně se ví, že většina moderních pružin – vlásků setrvaček je vyrobených z antimagnetických slitin jako jsou Glucydur (berylium, bronz) či Nivarox (železo, nikl, chrom, titan, berylium). Navzdory složení, které by mělo zamezit vlivu magnetismu, magnetické pole s dostatečnou intenzitou může způsobit, že se vlásek začne chovat jinak, než za běžných okolností.

Hodinky s náhlým, neúměrně vysokým nadbíháním (+ 20 s za denně) pravděpodobně absolvovaly zatěžkávací zkoušku magnetickými silami. Zmagnetizovaný vlásek má snahu stočit se do těsnější spirály, zkracuje dobu kmitu a tím zrychluje pohyb vteřinové ručičky. Demagnetizace probíhá obvykle strojově bez otevření hodinek. V případě, že se vlásek překřížil, je nutné aby byly hodinky otevřené a vlásek vrácen do původního tvaru.

TIP: hodinky s lehčími formami zmagnetizování si můžete odmagnetizovat i doma. Přístroje, které jsou toho schopny stojí zhruba 500 korun.

2. MECHANISMUS HODINEK BLOKUJÍ NEČISTOTY

Vyčištění strojku hodinek svěřte do rukou hodináře

Pokud hodinky občas nepředáte do rukou hodináře, v jejich nitru se hromadí miniaturní částečky obroušeného kovu a maziva, které vznikají při vzájemném tření pohyblivých komponent. Tato směs postupně strojek zanáší a nakonec zcela znemožní jeho chod. Hodinky se musí rozebrat, součástky důkladně vyčistit, znovu složit a namazat. Náklady na opravu se odvíjejí od složitosti kalibru, značky a počtu komplikací, ale obecně cena začíná na zhruba 2000 korunách a končí přibližně na 9000 korunách.

3. NATAHOVÁNÍ HODINEK NEPRACUJE SPRÁVNĚ

V tomto případě nelze hovořit o jedné poruše, ale o obsáhlém souboru potenciálních poškození, proto ani vyčíslení přesné ceny opravy není možné. Zjednodušeně však platí, že štěstí v neštěstí mají majitelé novějších modelů. Na starší hodinky je totiž někdy obtížné sehnat náhradní díly nebo jsou díly již nedostupné.

4. UVOLNĚNÝ ŠROUBEK NEPLNÍ SVOU FUNKCI

Uvolněný šroubek může být příčinou zastavení hodinek

Frekvence výskytu této poruchy je častější, než by se mohlo zdát. Jen málo zákazníků nosí hodinky jen do práce a chrání si je jako oko v hlavě. Ruku na srdce, i vy jste již svůj mechanický poklad potrápili jízdou po hrbolatém terénu nebo během, během kterého zažíval s každým došlápnutím malé zemětřesení? Tak už jistě tušíte, že uvolnění šroubku nemusí být rarita, se kterou se nikdy v životě nepotkáte. Dobrou zprávou je, že oprava je snadná a rychlá. Nachystat si na ni musíte přibližně 500 – 800 korun.

5. HNACÍ PRUŽINA JE POŠKOZENÁ

Roztržena hnací pružina

Každý materiál podléhá stárnutí, hlavní hnací pružina v pérovníku není výjimkou. Přestože kluzná spojka v automatických strojcích zabezpečuje uvolňování tlaku při permanentním natahování, ke kterému dochází při pohybech ruky, někdy – zvláště pokud jsou hodinky staršího data výroby – to hnací pružina nevydrží a přetrhne se. Oprava spočívá ve výměně pružiny a kontrole, zda se spolu s ní nepoškodily i navazující ozubená kola. Cena servisního zásahu nemusí být vysoká, ve většině případů nepřekročí 1500 korun, ale u moderních modelů, které kvůli dosažení vyšší výkonové rezervy používají delší pružiny nebo dokonce systém více propojených pérovníků, se nejednou vyšplhá až k tisícům korun.

6. SÚČIASTKY STROJČEKA SÚ SKORODOVANÉ

Zkorodovaný mechanický strojek

Čtete náš blog pravidelně? Pak jistě víte, že voda a vlhkost jsou jednoznačně největšími nepřáteli hodinek. Ideální je, aby voda za žádných okolností nepronikla dovnitř pouzdra hodinek. Zabránit tomu můžete respektováním úrovně voděodolnosti a pravidelnými kontrolami voděodolnosti pomocí specializovaných přístrojů. Pokud se přece jen stalo a voda se už do vašich hodinek dostala (nebo máte jen podezření), neprodleně je odneste k vašemu hodináři, který je odborně vysuší a namaže. V žádném případě je dál nenoste, jinak si koledujete o nevratné poškození strojku. Pokud se hodinky kvůli zkorodovaným součástkám už zastavily, nikdy se nepokoušejte přimět je k chodu protřepáním nebo údery.

Přidat komentář

Komentáře (1)

Jitka Obršálová Dobrý den,mám hodinky zn.Audermars Puquet,dostala jsem je do zástavy.Mají rozbitý pásek a nejdou,u nás na kladensku je neznají a opravit tudíž neumí.Chci se tedy zeptat,jestli by jste si poradili vy.Samozřejmě vím,že je potřeba hodinky vidět,ale jen se informuji na možnost opravy. Děkuji,s pozdravem Obršálová