Vostok Europe GAZ 14 OS22 / 5619296 – velký úklid a jeho velkolepý výsledek

Michal Pindura 0 08.01.2017

Vostok Europe GAZ 14 OS22/5619296 - veľké upratovanie a jeho veľkolepý výsledok

Z času na čas není zcela od věci pořádně uklidit. Bez obav, nejdeme vás vyčerpávat radami, jak dokonale vygruntovat váš příbytek či interiér auta. Nemusíte se ani zamýšlet, kdy jste tak udělali naposledy. Místo vás se totiž do velkého úklidu pustili jiní. Designéři lotyšsko-ruské značky Vostok Europe si za místo svých choutek zvolili ciferník nového pánského modelu GAZ 14 OS22/5619296. Pokud máte rádi eleganci a přitom si potrpíte na kvality, kterými jsou Vostok pověstné, výsledek vás nenechá chladnými.

Zkuste si odpovědět na otázku, co nejvíce vystihuje hodinky vilniuské značky? Robustnost, poctivé zpracování a ciferníky, na kterých se nikdy nešetřilo – ať už detaily, množstvím materiálu nebo počtem ampulek plněných rádioluminiscenčným tritiem. Určitě budete souhlasit, že všeho moc škodí. Ne že by to kdy Vostok přeháněl, ale když si novinku ze série pojmenované podle sedmimístné limuzíny GAZ 14 – Čajka, která se stala jedním z největších symbolů úspěchu sovětského automobilového průmyslu, porovnáte s ostatními funkčně podobně vybavenými modely Vostok Europe, zjistíte, že jí to náramně sluší.

Vostok Europe GAZ 14 OS22/5619296

Zaprvé jí sluší stylová barevná kombinace zlaté a černé. Ani jedna z jejích složek není ve výrazné přesile. Černý je kožený řemínek a podklad ciferníku. Zlaté jsou někteří funkční prvky ciferníku včetně ručiček s fluorescenční úpravou pozor, luminofor je nanesen na všech ručičkách, i na těch patřících 1/20 sek. chronografu. PVD povlak v odstínu červeného zlata se dostal také ocelovému pouzdru s normálně nositelnými rozměry 43 × 13 mm (bravo, Vostok!) a také mohutné opaskové přezce.

A teď už opravdu pojďme k tomu úklidu a porovnávání. Pokud si vedle sebe postavíte trojici kterýchkoliv chronografů Vostok Europe, rozdíl si všimnete okamžitě. Analogový ciferník oddělen od nástrah vnějšího světa tvrzeným minerálním sklem je uhlazenější, zmizelo z něj vše nepotřebné a to, co zbylo, se soustředilo v jeho středu. Dvojice registrů chronografu (60-minutový, 1/20 vteřinový), subciferník ukazatele času v 24-hodinovém formátu a apertura datumu jsou sice natištěné těsněji vedle sebe, ale žádné kompromisy při odečítání údajů dělat nemusíte. Čitelnost je bezproblémová i díky kontrastnímu provedení. Zkoncentrování funkcí k těžišti ciferníku způsobilo, že na něm zůstaly poměrně velkorysé volné plochy, které mu dodávají optickou lehkost – i proto na nás působí jako důkladně vymetený.

 Vostok Europe GAZ 14 OS22 / 5619296, detail ciferníku

Tato pozitivní změna prospěla celkové vizáži hodinek a posunula poměr elegance a sportovnosti (obě tyto vlastnosti lze u Vostoků nalézt) na stranu první jmenované. Je proto logické, že model GAZ 14 OS22/5619296 se neprodává v molitanem vyloženém vodotěsném boxu, jako některé jiné časoměry této značky, ale v důstojné kazetě z tvrdého kartonu.

Přestože na ciferníku nezůstal kámen na kameni, nitru hodinek se zásahy vyhnuli. Kraluje v něm quartzový kalibr Citizen Miyota OS22. Jedná se o Vostokem preferovaný japonský strojek, který za běžných okolností a vykazuje toleranci chodu v rozmezí ± 20 sekund měsíčně. Napájen je knoflíkovou baterií typu SR27W.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.