Umíte nosit své hodinky? Tyto čtyři chyby nikdy neudělejte!

Michal Pindura 2 01.10.2021

Umíte nosit své hodinky? Tyto čtyři chyby nikdy neudělejte!

To, že hodinky o vás mnohdy dokáží prozradit víc než hodinové sezení u terapeuta, je bez debaty. Vyčíst se z nich dá, jakým zálibám se věnujete, jak jste na tom finančně a také jaký máte vkus. Hodinky jsou prostě mocný nástroj, který není radno brát na lehkou váhu. Je tedy zcela přirozené, že víte, jak je nosit, aby nezpůsobily zkrat v komunikaci mezi vámi a vaším okolím. Jste si ale skutečně jisti, že ovládáte všechny zákonitosti stylu, které jsou s hodinkami spojené?

Z našich zkušeností víme minimálně o čtyřech častých chybách, kterých se lidé při nošení a výběru hodinek dopouštějí. Přitom stačí pouze základní znalost, abyste jim bezpečně vyhnuli.

Tak co, máte jasno v těchto čtyřech bodech:

1. STE PŘESVĚDČENI, ŽE VŠECHNY KVALITNÍ HODINKY MUSEJÍ BÝT DRAHÉ

Nepopíráme, že perfekcionistické mechanické hodinky vyrobené ve Švýcarsku jsou většinou pořádně drahé, ale zároveň jedním dechem dodáváme, že kvalitní hodinky nemusí stát tolik, že vás finančně zruinovat nebo zadluží na dlouhá léta. Existuje nespočet značek, jejichž hodinky si pro jejich estetickou nebo technickou úroveň zaslouží přívlastek kvalitní. Jmenovat můžeme neutuchajícího inovátora Casio, tradiční hodnoty uznávající Seiko, nebo americký hodinářský sen jménem Timex.

Důležité je odhadnout, na co mám a na co už ne. Berte to tak, že hodinky, které si koupíte, představují určitou etapu vašeho života. Tím, jak budete postupovat v kariéře, si budete moci dopřát stále dražší a dražší modely.

2. NOSÍTE NEFORMÁLNÍ HODINKY NA FORMÁLNÍ PŘÍLEŽITOSTI

V obchodech dnes seženete úplně všechno. I hodinky, které můžete nosit bez studu s kámošema do baru i na ples v opeře. Jistě, jsou i takové, ale my trváme na tom, že je lepší raději dělat jednu věc pořádně, než dvě polovičatě. Vyloženě sportovní hodinky můžete podobně jako terénní auto používat během dne, ale pokud se večer vyberete na premiéru do divadla, nic se nevyrovná limuzíně - kvalitním oblekové hodinkám.

James Bond si potápěčské Omegy může dovolit

Přestože kdysi platilo, že k oficiálním událostem hodinky nepatří, dnes je povoleno, nebo přesněji tolerované jejich nošení i ke smokingu a večerním šatům. Samozřejmě, hodinky musí svým vzhledem korespondovat s prostředím, ve kterém se nacházíte. Zapomeňte na digitálky, mohutné chronografy a jiné robustní modely. K obleku se hodí hodinky s tenkým profilem, římskými číslicemi na ciferníku a minimem funkcí, respektive komplikací. Gratulovat si můžete, pokud se vám podaří zkombinovat hodinky s manžetovými knoflíčky.

Pro dámy platí, že hodinky je vhodné sladit s náušnicemi a zapomenout netřeba ani na zlaté pravidlo, ve kterém jsou elegantní dámské hodinky považovány za náramek. Žádný další byste už na zápěstích neměli mít.

3. MYSLÍTE SI, ŽE VAŠE HODINKY JSOU NEZNIČITELNÉ A TAK SE K NIM I CHOVÁTE

Hodinky mohou být odolné, kolik chtějí, každé z nich mají limity, které když jednou překročíte, můžete se s nimi rozloučit. Zvláště mechanické hodinky jsou choulostivé na bezohledné zacházení a lhostejnost svých majitelů. Pamatujte, správně udržované hodinky jsou jednou z těch věcí, které vám vaši pozornost dokážou vrátit. Nejenže budou dobře vypadat, spolehlivě fungovat, ale při opravdu svědomitém výběru a perfektní péči je můžete dokonce brát jako investici.

I takto může dopadnout strojek hodinek

Mnozí výrobci nabízejí k hodinkám přidanou hodnotu v podobě vlastního servisního střediska, kde jsou schopni poskytnout vašim hodinkám hotový wellness, po kterém omládnou o několik let. Nikdo totiž nezná hodinky lépe, než ten, kdo je navrhl a vyrobil. Ovšem, kvalitní servis a údržbu by vám měl zprostředkovat i obchodník, od kterého jste hodinky zakoupili.

Pokud se vám na vašich hodinkách něco nezamlouvá, svěřte je odborníkům. Čím dříve tak učiníte, tím lépe a častokrát i levněji obejdete. Ani vy přece neodkládáte léčbu, když vás něco trápí.

4. NECHÁPETE VÝZNAM A PŘÍNOS FUNKCÍ HODINEK

Růst počtu funkcí hodinek je znakem doby, kterou žijeme. S trochou nadnesení můžeme říci, že dnes seženete i bájné hodinky s vodotryskem ? Do hodinek se dá skutečně natlačit enormně mnoho technologické či mechanické výbavy, jejímž prvořadým úkolem je sloužit lidem. Zatímco některé z těchto dovedností využijete každý den, jiné pro jejich specifičnost budete potřebovat pouze zřídka.

Co z toho plyne? Pokud jsou vaše hodinky přecpané funkcemi a vy nevíte, jak se obsluhují, zbytečně mrháte jejich potenciálem a také svými penězi. Dříve, než se rozhodnete koupit si funkčně nadprůměrně obdařené hodinky, zjistěte si, co dané funkce a vlastnosti obnášejí. Začít můžete tímto desaterem:

Alarm - funkce, která může posloužit jako budík nebo jako připomenutí určité události.

Datum - jedna z nejběžnějších doplňkových funkcí, která umožňuje zjistit den měsíci, případně jiné kalendářní údaje.

Časovač - funkce sloužící na odpočítávání předem známého času. Po uplynutí nastaveného časového intervalu hodinky signalizují konec odpočítávání zvukovým signálem, případně vibracemi nebo blikáním displeje.

Chronograf - analogové (ručičkové) stopky. Slouží k zaznamenávání časových úseků, aniž by bylo ovlivněno ukazování času.

Chronometr - jedná se o označení hodinek s vysokou přesností chodu. Pro získání označení je třeba úspěšné zvládnutí testů v některém z certifikačních úřadů (např. Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres - COSC). Pozor, nezaměňujte si chronometr s chronografem!

Měsíční fáze - grafické znázornění fáze, ve které se aktuálně nachází Měsíc (dorůstání, úplněk, couvání).

Podsvícení / osvětlení - skvělý pomocník při zjištění času za zhoršených světelných podmínek. V hodinkách se setkáváme s podsvícením plochy ciferníku zespodu (LED, elekroluminiscence) nebo s osvětlenými důležitými částmi ciferníku pomocí fluorescenčních nátěrů.

Solární napájení - na provoz solární napájených hodinek není nutná klasická knoflíková baterie. Stačí je vystavit světlu (přirozenému nebo umělému) po nezbytnou dobu na to, aby se vestavěný akumulátor nabil elektřinou, kterou vyrobil solární článek uložený pod ciferníkem.

Světový čas - díky této funkci zjistíte čas v různých částech (městech) světa. Je to ideální nástroj pro lidi, kteří jsou často na cestách nebo pro byznysmeny, kteří mají své obchodní partnery v zemích s jiným časovým pásmem.

Voděodolnost - jeden z nejdiskutovanějších parametrů hodinek. Úrovně voděodolnosti jsou odstupňovány podle schopnosti konstrukce hodinek odolávat průniku vody a vlhkosti do vnitřku pouzdra. Před každou činností, při níž hrozí kontakt s vodou, je třeba zkontrolovat, zda jsou na něj hodinky uzpůsobeny. Tlakovou zkoušku voděodolnosti je nutné absolvovat v pravidelných intervalech.

Přidat komentář

Komentáře (2)

Dominik KKHFHZ
Hana Měla jsem období, kdy jsem hodinky nenosila. Teď na ně nedám dopustit, bez nich - jako "bez ruky" :-). Z Irisima mám troje, střídám podle šatů a kabelky. Díky za typ, sladění se šperky, to musím ještě "vychytat"...