Trápí vás alergie na nikl? S těmito dámskými hodinkami si na nepříjemné svědění ani nevzpomenete

Michal Pindura 0 19.11.2017

Alergie na nikl v hodinkách je strašákem mnoha žen. Jen oni vědí, co všechno to obnáší a jaké nepříjemné je, pokud hodinky, po kterých vždy toužili, nemohou nosit kvůli nesnesitelnému svědění a neestetickým kožním projevům.

Pokud máte alergii na nikl, nebo je vaše pokožka citlivější na některou ze složek vyskytujících se v hodinkách, ještě donedávna jste museli při omezenějším rozpočtu svůj výběr zúžit na modely z ušlechtilé (chirurgické) oceli. Hodinky z jiných, sofistikovanějších hypoalergenních materiálů jako je například titan nebo keramika sice byly v obchodech dostupné, jejich ceny ale nebyly nejnižší.

Trápí vás alergie na nikl? S těmito dámskými hodinkami si na nepříjemné svědění ani nevzpomenete

Dnes je, naštěstí, výběr prakticky neomezený. Ovšem stále platí, že alergici by měly obloukem vyhnout hodinkám, které obsahují nikl, no nabídka modelů, jejichž zpracování respektuje potřeby osob s citlivou pokožkou je taková bohatá, že omezení pocítí skutečně jen málokdo. Navíc, kvůli alergii se netřeba vzdávat stylu ani poloviny výplaty. Dámské hodinky, které vypadají opravdu skvěle a přitom jsou bezpečné i pro lidi se silnou alergií, má v současnosti v nabídce téměř každá značka.

Dřevěné hodinky jsou vhodné i pro alergiky

U KTERÝCH HODINEK MÁTE JISTOTU, ŽE BUDOU HYPOALERGENNÍ?

Obecně se dá říci, že pro alergiky jsou vhodné všechny modely vyrobené z nerezavějící oceli 316L, zlata, titanu, dřeva, silikonu, karbonu a plastů, které neuvolňují dráždivé složky. Všechny tyto materiály jsou při běžném nošení stabilní, neobsahují toxiny a nereagují s potom.

Zvýšit pozornost však rozhodně doporučujeme při hodinkách, jejichž pouzdro, víčko nebo spona jsou zhotoveny z takzvaného obecního kovu. I když většinou neobsahují nikl, ostražitost je na místě. U hodinářských firem je dlouhodobě viditelná snaha, aby obecný kov nepřicházel do styku s pokožkou a nemohl tak vyvolat podráždění. Předcházejí tomu aplikováním různých povrchových úprav, případně, pokud je pouzdro vyrobeno z obecního kovu (převážně z mosazi, nebo jiných slitin mědi a zinku), víčko, které se přímo dotýká zápěstí, je téměř vždy ocelové.

Hodinkám pro alergiky rozhodně styl nechybí

TIP: všímejte si, z jakého materiálu mají hodinky vyrobené všechny kovové části, které pocházejí do styku s pokožkou. Pokud jsou zhotoveny z titanu, chirurgické oceli nebo keramiky, nemáte se čeho bát.

HYPOALERGENNÍ NEZNAMENÁ 100% ANTIALERGICKÉ

Přestože neexistuje stoprocentní záruka, že vám hodinky nebudou způsobovat alergické projevy, na trhu je dostatek značek, jejichž produkty splňují normy pro obsah niklu podle předpisů Evropské unie. Některé uvědomělejší firmy (obvykle jsou to značky specializující se na dřevěné hodinky) mají tuto informaci uveřejněnou na svých internetových stránkách, před koupí hodinek tak máte možnost ujistit se, že produkt, které jste si vyhlédly, bude šetrný k vaší pokožce.

Pokud je při hodinkách uveden termín „hypoalergenní“, neznamená to, že za žádných okolností nemohou vyvolat alergickou reakci. Význam takového označení tkví v upozornění spotřebitele na extrémně nízkou pravděpodobnost vzniku alergie. Důvodem je různá míra tolerance k určitým látkám, která je u každého člověka individuální. Případné alergické projevy jsou však u hypoalergenních hodinek velmi vzácné.

HYPOALERGENNÍ HODINKY

Titanové hodinky
Titan je pevný, lehký a nekorodující kov, který je pro svou hypoalergénnosť často používaný ve zdravotnictví i ve šperkařství. Titanové hodinky se vyznačují typickou matně šedou barvou. Nedejte se však splést. Mnohé značky titan povrchově upravují, ve výsledku tak může mít prakticky jakoukoli jinou barvu. Snad jedinou nevýhodou titanových hodinek může být o něco vyšší cena.

BOCCIA TITANIUM 3246-11BOCCIA TITANIUM 3246-11

TISSOT PR 100 TITANIUM LADY T101.210.44.031.00
TISSOT PR 100 TITANIUM LADY T101.210.44.031.00

Značky, které nabízejí titanové hodinky: Boccia Titanium, Tissot, Citizen, Vostok Europe, Bering, Skagen

Ocelové hodinky
Nejpoužívanější hypoalergenní materiál. Ocelové hodinky nejenže minimalizují riziko vzniku alergické reakce, ale jsou také odolné, nekorodují a ve srovnání s titanem jsou také cenově výhodnější. Ocelové hodinky obsahují určité procento niklu, ten je však pevně vázán a jeho uvolňování v podobě solí je téměř nulové. Pokud si vyhlédnete hodinky, které mají z oceli vyrobené pouzdro i náramek, počítejte s jejich vyšší váhou.

CASIO SHEEN SHE 3040SPG-7ACASIO SHEEN SHE 3040SPG-7A

FESTINA MADEMOISELLE SWAROVSKI® 20334/2
FESTINA MADEMOISELLE SWAROVSKI® 20334/2

MICHAEL KORS MK3479
MICHAEL KORS MK3479

Značky, které nabízejí ocelové hodinky: Casio, Festina, Calvin Klein, Michael Kors, Fossil, DKNY, Timex

Keramické hodinky
Keramika je materiál 21. století. Je téměř nepoškrábateľná, barevně stálá, lehká a samozřejmě hypoalergenní. V hodinkách se s keramikou setkáváme na náramcích, často se objevuje na okružních a některé značky si troufly i na výrobu celokeramických pouzder. Keramika má mnoho pozitiv a zřejmě pouze jedno negativum – je poměrně křehká. Barva keramiky je většinou bílá, ale výjimkou nejsou ani černé, modré či hnědé keramické směsi.

target=“_blank“ rel=“noopener“>BERING 32426-767
BERING 32426-767

JACQUES LEMANS 1-1796B
JACQUES LEMANS 1-1796B

INVICTA 10235 LUPAH
INVICTA 10235 LUPAH

Značky, které nabízejí keramické hodinky: Certina, Just Cavalli, 33 Element, Invicta

Dřevěné hodinky
Dřevo je jediný hypoalergenní materiál používaný na výrobu hodinek, který pochází z obnovitelných zdrojů. Dřevěné hodinky mají přínos nejen pro člověka, který je nosí, ale i pro ekologii a ochranu životního prostředí. Jsou lehoučké, při založení na ruku nikdy nestudí a díky unikátní kresbě dřeva jsou nenapodobitelné. Smířit se třeba akorát s nutností pravidelného ošetřování prostředky na bázi vosku.

KERBHOLZ WILMA MAPLE NUDEKERBHOLZ WILMA MAPLE NUDE

KERBHOLZ HILDE WALNUT SLATE BLUEKERBHOLZ HILDE WALNUT SLATE BLUE

Značky, které nabízejí dřevěné hodinky: Kerbholz, WeWood, Woowa

A CO ŘEMÍNKY HODINEK?

Při výběru hypoalergenních hodinek není vhodné spokojit se pouze s informací o materiálu pouzdra. Důležitý je rovněž náramek a jeho spona. Zcela bez obav můžete být, pokud je náramek vyroben z některého z výše jmenovaných materiálů. Stejně dobře vám však poslouží také kvalitní řemínky z textilu a kůže, u kterých máte jistotu, že se z nich při styku s pokožkou neuvolňují nežádoucí látky.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.