TOP 5 hodinek na potápění a 5 užitečných rad, kterými se vyplatí řídit před prvním ponorem

Michal Pindura 0 31.05.2017

TOP 5 hodinek na potápění a 5 užitečných rad, kterými se vyplatí řídit před prvním ponorem

Co si představíte, když se řekne potápěčské hodinky? Hloubky, heliový ventil, otočné okruží … Faktem je, že potápěčské hodinky jsou jednou ze základních kategorií náramkových hodinek, podobně jako jsou jimi pilotky, oblekovky a jiné. Potápky jsou často robustní a designově poměrně odvážné. Je to dáno zčásti estetikou, ale hlavně specifickými potřebami, mezi které se řadí odolání extrémnímu tlaku a vypořádaní se se sníženou viditelností.

Nepostradatelnou výbavou „diver“ modelů jsou otočné, pro snadnější uchopení většinou vnější okruží s vyznačenou 60 minutovou škálou a v rámci ní zvýrazněnou 15-minutovkou. Ta může posloužit jako spolehlivý časovač doby ponoru a také změří čas nutný na dekompresi po náročnějších potápěčských výzvách. Dále jsou to rozložité hodinové markery a ručičky, jejichž velikost je spolu s vydatnou porcí luminiscenčního pigmentu (nebo s účinným elektronickým podsvícením) rozhodujícím faktorem čitelnosti v podmínkách jako jsou kalná voda a s přibývající hloubkou tmavnoucí prostředí.

Absolutně nejdůležitějším parametrem, který se vyplatí při potápěčských hodinkách bedlivě sledovat, je jejich odolnost vůči vodě. Problematiku voděodolnosti jsme již dříve rozebrali v samostatném článku, ani teď ale nevynecháme příležitost na pár dobrých rad. V první řadě se nenechte zmýlit čísly. Výrobci udávané hodnoty v žádném případě nevyjadřují reálnou hloubku v metrech. 30M/3 ATM zvládnou prudký liják, ale ponor do 30 metrů by pro ně znamenal rychlý konec. Pamatujte, naoko dostatečná voděodolnost 100M/10 ATM je vhodná pouze na povrchové plavání nebo šnorchlování bez ponoření.

Na skutečné potápění s dýchacími přístroji jsou stavěny až modely s 200M-kovou voděodolností. I při nich však platí následující pravidla:

– pod vodou se vystříhejte manipulace s korunkou nebo ovládacími tlačítky
– nikdy nepřekračujte hloubku odpovídající voděodolnosti hodinek
– vyvarujte se mechanickému namáhání, například úderem do pouzdra hodinek
– hodinkám nesvědčí náhle střídání teplot, z rozpálené pláže je neberte pod studenou sprchu
– po koupání a potápění ve slané mořské vodě je vždy opláchněte sladkou vodou

V této chvíli již zbývá zodpovědět jedinou otázku – které hodinky jsou ty nejlepší pro potápěče? Zalistovali jsme v našem více než 400 položkovém „diver“ sortimentu, a toto jsou naše TOP 5 tipy:

CASIO G-SHOCK GWN Q1000-1A

CASIO GWN Q1000-1A

VOSTOK-EUROPE LUNOKHOD 2 GRAND CHRONOGRAPH 6S21/620E277

VOSTOK-EUROPE 6S21/620E277

GANT PACIFIC W70641

GANT PACIFIC W70641

TIMEX EXPEDITION TW4B00800

TIMEX TW4B00800

FESTINA DIVER 16505/A

FESTINA DIVER 16505/A

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.