Tissot T-Touch Expert Solar II – turistický inteligent, který odmítá nálepku „smart“

Michal Pindura 0 17.01.2018

Tissot T-Touch Expert Solar II - turistický inteligent, který odmítá nálepku

Přečetli jste si dobře nadpis? Pak už určitě tušíte, že tento článek nebude o žádné technologické hračce, s jakými se v poslední době roztrhl pytel, ale o seriózním turistickém nástroji, který v některých ohledech nechá smart konkurenci daleko za sebou.

Tissot se tomu brání, ale jeho outdoorové stálice z „dotykové“ kolekce T-Touch, v jistém smyslu splňují definici smart hodinek, a to, prosím pěkně, platí již od roku 1999, kdy byly uvedeny první modely ovladatelné pomocí dotyků na safírové sklíčko. Podobně jako jiné inteligentní hodinky obsahují senzorovou výbavu, díky které zvládnou určit nadmořskou výšku, změřit atmosférický tlak a také ukázat směr, kterým se má turista vydat. Vše uvedené dokáží bez asistence mobilního telefonu. Na druhou stranu, kdyby konektivitu přijali za svou (ohlášena byla již na Baselworldu 2017), možná by na tom byly z pohledu dnešního náročného spotřebitele ještě mnohem lépe.

Kritické hlasy říkají, že koncept, který švýcarská značka roky úspěšně vyvíjí a vylepšuje, má již to nejlepší za sebou. Souhlasit se s tím vzhledem k dvacetileté historii dá, ale tento názor rozhodně nesdílíme. Připouštíme však, že mnoho z toho, co nabízejí nejnovější modely Tissot T-Touch, jsou schopny za lepší peníz zajistit i turistické Pro Treky nebo dolní G-Shocky od Casia. Ano, v jejich silách to je. Ale jsou tu věci, v nichž jsou solárně napájeny dotykové Tissoty zatím nepřekonané. Jmenovat bychom mohli titanové pouzdro, švýcarskou výrobu a již zmíněný elegantní způsob ovládání.

Toho, že se série T-Touch má ještě kam posunout, a že by se ve svém vlastním zájmu i posunout měla, ví i samotný Tissot. Inovace jsou tím, co odjakživa lákalo lidi, tak proč by to Švýcaři nezkusili?

Tissot T-Touch Expert Solar II

Faktem je, že to zkusili a my už také víme, jak to dopadlo. Druhá generace solárních modelů T-Touch Expert Solar vstoupila na trh ještě na podzim. Slíbenou a očekávanou konektivitu sice nepřinesla, ale to, na čem technici a designéři firmy z města Le Locle zapracovali, není jen do počtu.

Novinky Tissot T-Touch Expert Solar II se od svých předchůdců v první řadě liší barevným provedením. Zatímco u první generace převažovala černá a stříbrná barva, aktuální vydání jsou odvázanější. Na výběr jsou, respektive budou tematicky navržené modely, a to vojensky zelený T110.420.47.051.00, ke kterému se později přidala námořnický laděná modrá verze T110.420.47.041.00.

Dve verzie hodiniek Tissot T-Touch Expert Solar II

Kromě nových barev silikonových řemínků a okruží se změny dotkly i ciferníků. Vzhled jejich podkladu byl přizpůsoben barevnosti a určení hodinek. Military provedení má na podkladě motiv rozety kompasu, námořnický příbuzný texturu evokující vodní hladinu. Nejdůležitějším bodem změny designu ciferníků ale je zamaskování fotovoltaického článku solárního systému, který byl v první generaci zřetelně viditelný. Jeho potlačení do pozadí přispělo k ucelenějšímu a méně technickému vzezření hodinek, které se tím o další kus přiblížily ke každodennímu využití. Parametry solárního napájení se neměnili. Stačí sedmiminutové vystavení dennímu světlu a hodinky poběží celý jeden den, přičemž během noci a v době, kdy hodinky nejsou používány, se automaticky aktivuje úsporný režim.

Tissot T-Touch Expert Solar II T110.420.47.051.00

K další inovaci netřeba od ciferníku chodit daleko. Okruží s vyznačenými kardinální body kompasu (bílá barva je luminiscenční) a zdrsněnými plochami je po novém vyrobeno z barevně korespondující keramické směsi. Okruží, jako jedna z nejexponovanějších částí hodinek, tak získalo větší odolnost vůči škrábancům a i když zanedbatelně, podepsalo se i na celkové váze hodinek, která je ve srovnání se staršími modely (79 g) nižší o jeden gram. To vše navzdory nepatrnému nárůstu tloušťky z 13,0 na 13,1 mm. Průměr pouzdra ošetřeného černou vrstvou PVD se neměnil, stále má rovných 45 mm. Nehýbalo se ani s voděodolností. K čemu by to taky bylo? 100M/10ATM je pro drtivou většinu outdoorových činností dostatečná.

Bez zásahů zůstal rovněž koncept ovládání hodinek. Stále je tu safírový krystal s antireflexní úpravou, který reaguje na dotyky v šesti místech po obvodu a v jednom umístěném v jeho středu. Pro přístup k funkcím je třeba stisknout prostřední ze tří bočních tlačítek. Následně na znak zapnutí dotykového senzoru zazní pípnutí a můžete si podle nápisů na vnitřním okruží navolit mód, který chcete používat. Modely Tissot T-Touch Expert Solar II disponují díky strojku ETA E84.301 dohromady až dvěma desítkami funkcí včetně několika časových pásem, chronografu, časovače, předprogramovaného kalendáře či alarmu, které kombinovaně využívají ručičky a inverzní LCD displej.

Tissot T-Touch Expert Solar II T110.420.47.041.00

Na závěr zopakujeme, co již bylo řečeno. Ačkoliv Tissot T-Touch Expert Solar II nejsou smart hodinky, jejich funkce říkají něco jiného. Pokud netrváte na přenášení dat do mobilního telefonu, nabídnou vám služby, jaké nedostanete od žádných jiných hodinek na trhu. Za komplexní balík sestávající ze švýcarské výroby, solárního napájení, titanového pouzdra, keramického okruží, dotykového ovládání, senzorových funkcí a perfektního zpracování zaplatíte téměř 30000 korun.

Zdroj: Tissot

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.