Tissot T-Race Cycling Tour de France Special Edition – konečně plnohodnotný cyklistický speciál

Michal Pindura 0 28.06.2017

Tissot T-Race Cycling Tour de France Special Edition - konečně plnohodnotný cyklistický speciál

Pamatujete si na loňskou Tour de France? Jelikož nejsme sportovní portál, jistě vám napadlo, že se neptáme proto, abychom zjistili, zda držíte v hlavách statistiky, kdo si z nejslavnějších cyklistických závodů odnesl domů zelený, žlutý nebo puntíkovaný trikot. Naše otázka měla čistě hodinářské pozadí. Loňská 103. epizoda legendy mezi etapovými závody byla totiž svědkem nečekané výměny na postu časomíry.

Nahrazení Festiny Tissotem se neobešlo bez místy až uštěpačných komentářů na adresu švýcarské značky. Diskutující na hodinářských fórech si Tissot dobírali pro jeho ambice podchytit sportovní disciplíny od šermu až po fotbal, a zamýšleli se, zda tyto snahy nejsou kontraproduktivní a na úkor kreativity, kterou designéři projevují při navrhování množství „brandovaných“ speciálních edic hodinek.

Zda se to firmě z Le Locle líbí nebo ne, loňské, typickou žlutou barvou šmrncnuté modely s logem prestižní cyklistické akce, nahráli kritikům na smeč. Od běžné produkce se lišily opravdu pouze větším výskytem žluté a emblémem Tour de France. Neříkáme, že byly odfláknuté, ale při nostalgické vzpomínce na neutuchající tvořivost, jakou projevovala v sérii Chrono Bike Tour de France každoročně Festina, nám kroužili hlavou myšlenky, zda si toho Tissot opravdu nenaložil na ramena příliš.

Tissot T-Race Cycling Tour de France Special Edition T111.417.37.441.00

Polehčující okolností pro švýcarského vládce na poli cenově dostupných hodinek byla skutečnost, že se rošáda na postu časoměřiče udála „v hodině dvanácté“ a je možné, že Tissot tak neměl na přípravu dostatek času. Jak se věci opravdu měli, měl ukázat až rok 2017. Jak to tedy dopadlo? Posuďte sami.

Před 104. ročníkem nenechal Tissot nic náhodě a tvorbě cyklistických vydání se povenoval s důsledností, jakou si nejprestižnější akce v kalendáři Grand Tour zaslouží. Modely s tématikou TdF jsou tentokrát dva. A přestože by o každém mohl vzniknout samostatný článek, rozhodli jsme se jinak. Prostor dáme pouze jedinému – quartz chronografu T-Race Cycling Tour de France Special Edition T111.417.37.441.00.

Mezi aktuálními kousky jsou tyto aerodynamicky tvarované hodinky jedinou skutečnou novinkou. Těší nás, že nejde o upravený, probarvený nebo jinak modifikovaný stávající model, který bychom v té či oné podobě už znali, ale o nový časoměr, na kterém je ještě co zkoumat.

A začneme pěkně od podlahy – od rozměrů a materiálů. Atleticky urostlé pouzdro vyrobené z ušlechtilé oceli 316L je voděodolné do úrovně 100M a v průměru měří 44,5 mm. Je to tak akorát, aby hodinky na normálně stavěném zápěstí nepřekážely a přitom byl zachován jejich závodní naturel. Ten je mimo jiné posílen partiemi ošetřenými matně černým a šedým PVD povlakem, velkými „dutými“ tlačítky chronografu (vidíte v nich brzdové páčky?) a neobvykle výraznou tachymetrickou stupnicí. Při ní je třeba zmínit, že okruží, na kterém se vyjímá, je hliníkové a její podklad je zhotoven z uhlíkového kompozitu tak, aby připomínalo kolo závodního bicyklu. Vzhledem k malému množství hliníku a karbonu nelze očekávat citelný úbytek na váze (to byl zřejmě důvod jejich použití), ale líbí se nám, že nebylo vše ponecháno pouze na ocel.

Tissot T-Race Cycling Tour de France Special Edition T111.417.37.441.00, ciferník

Safírovým krystalem krytý ciferník pokračuje ve sportovním ladění. Je černý, s bílými značkami a jeho středová zóna je zrnitá. Při absenci antireflexního povlaku na sklíčku by právě textura asfaltu měla zajistit redukci nepříjemných odlesků. Ciferník je účelně koncipován, s minutovými markery a žluto-bílými prořezaný ručičkami v T-Race stylu, kterým podobně jako přímým indexům nechybí fluorescenční úprava. Viditelnosti funkčních elementů nelze nic zásadnější vytknout. Jediné, s čím je třeba se vypořádat, je zaclonění registrů chronografu širokými ručičkami, což může při rychlém odečítání naměřeného času způsobovat jisté potíže.

Pokud jste si na Festinách z kolekce Chrono Bike Tour de France oblíbili nápadité cyklistické detaily a uvítali byste, kdyby s něčím takovým přišel i Tissot, dočkali jste se. Když se zadíváte na úchyty řemínku a pohledem plynule přejdete na profilovaný silikonový řemínek, před očima by se vám měl poskládat obraz vidlice bicyklu s kolem uprostřed. No, řekněte, není to lepší než prvoplánové umístění loga TdF někde na ciferník?

Samozřejmě, hodinky spjaté s významnou akcí rangu Tour de France by bez loga nebyly kompletní. Notoricky známý emblém si našel místo na laserem gravírovaném zadním víčku. Kdo ho vyžaduje, má ho mít. Kdo ne, tomu nebude překážet. Abychom vyčerpali zásobu propojení na sport, ve kterém se vše točí kolem kol, zmíníme ještě, že vzor na zadní straně řemínku napodobuje navzájem pospojovány pojítka řetězu.

Zdroj: Tissot

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.