Tissot Everytime Swissmatic – inovativní mechanika za cenu quartzu

Michal Pindura 0 22.11.2017

Tissot Everytime Swissmatic - inovativní mechanika za cenu quartzu

Nebude to asi nejšťastnější úvod do článku, ve kterém si zajásáme nad malou revolucí od Tissotu, ale jinak to nejde. Musíme uznat, že hodinky této tradiční a nejlépe prodávané švýcarské značky, nejsou levné. Posloucháme to odevšad. Vyšší ceny jsou trnem v oku zákazníků, kteří zavítají do naší prodejny a pár rozhořčených slov se sporadicky dá najít i na naší fanpage na Facebooku.

Jeden příklad za všechny: při facebookovém statusu o sportovním, závodně laděném modelu T-Race T048.417.27.057.06 jsme se dozvěděli, že za quartzové hodinky je prostě 17630 korun příliš. Nezabral ani fakt, že jsou vyrobeny ve švýcarsku, mají chronograf, safírové sklo, voděodolnost 100M a kvalitní zpracování hodné označení Swiss Made. Prý, kdyby byly mechanické, byla by cena adekvátní. Pravdou však je, že pokud by byly mechanické, a byly by to stále Tissoty, nestály by 17000, ale přinejlepším 25000 korun. Cenovou politiku má firma z Le Locle jasnou a roky neměnnou.

Hodinky Tissot Everytime Swissmatic T109.407.11.052.00

Na druhou stranu, zákazník je pro každou značku tím nejdůležitějším. Je nutné si ho hýčkat, rozmazlovat a udělat i nemožné, jen aby byl spokojen. Možná i toto vedlo Tissot k osvícenské úvaze: co kdybychom vyrobili jednoduché a přitom elegantní mechanické hodinky, které by cenou výrazně podlezli všechno, co jsme posílali do obchodů dosud? Má to něco do sebe, co říkáte?

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.36.031.00

Příjemným zjištěním je, že Tissot se nehraje na boha a nedělá ze sebe značku určenou pouze pro smetánku. Když je to nezbytné, dokáže z rukávu vytáhnout eso, kterým rázem zbourá mýtus, že jeho hodinky jsou drahé a nepřizpůsobené požadavkům lidí, kteří by za mechanické hodinky v žádném případě neobětovali více než 15000 korun. Tím esem jsou nové pánské modely ze série Everytime Swissmatic. Je to překvapivé, ale tyto automaty se safírovým sklem vám z peněženky vytáhnou maximálně 13650 korun, a to, prosím, platí pro nejdražší verzi.

Pokud se ptáte, jak je možné, že Tissot podpílil větve cenám, jaké dosud při mechanice prosazoval, určitě byste se neměli v myšlenkách vybrat k nižší kvalitě. Vůbec ne. Tissot jen udělal další ze svých mistrovských kousků: od sesterské značky Swatch (obě patří pod křídla gigantu Swatch Group) si půjčil základ inovativního strojku Sistem51. Právě zde je třeba hledat příčinu dramatického úbytku na ceně, po kterém až dosud spotřebitelé marně volali.

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.16.051.00

Nevíme, jaké změny inženýři Tissotu na kalibrech System51 provedli (nějaké určitě proběhly, výkonová rezerva se z 90 hodin zmenšila na 75) jisté však je, že tyto sedmnácti patenty chráněné strojky obsahující pouze 51 součástek byly prvními (a pravděpodobně jsou stále jedinými), jejichž se při výrobě nedotkla lidská ruka – vše mají v rukou roboty umístěny na 20 metrů dlouhé montážní lince umístěné v dokonale čistém prostředí. Je to neuvěřitelné, ale i obvykle časově náročnou operaci nastavování regulačního orgánu mají na starosti počítači řízené stroje, které jsou díky laseru schopny vyladit trojhertzový kalibr (21600 polkmitov za hodinu) na přesnost ± 7 sekund za den. Pro srovnání, chronometrově přesné mechanické strojky s certifikátem COSC vykazují denní variaci na úrovni + 6/-4 sekundy.

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.11.052.00

Klíčem k automatizaci byla skutečnost, že strojky Sistem51 se skládají z pěti modulů: základové desky obsahující soukolí, ukotvení ručiček a mechanismu datumovky, modulu hřídele krokového ústrojí, automatického natahování a rotoru. Moduly drží pohromadě jediný centrální šroub. Nezanedbatelnou výhodou strojku odvozeného od kalibru Sistem51 je také vysoká odolnost vůči magnetickým polím. Tu dosahuje zásluhou materiálu ARCAP, což je slitina mědi, niklu a zinku.

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.11.031.00

Jakkoli velkolepé jsou parametry mechanismu, který Tissot označuje nic neříkajícím heslem „Swiss automatic“, bez atraktivního designu hodinek samotných, by nic neznamenali. Na výbornou hodnotíme rozhodnutí osadit nový strojek do modelů z kolekce Everytime. Jsou decentní, ale ne nudné, nepřehánějí to se složitými tvary ani dekoracemi a hlavně jsou v pohodě nositelné do práce i pro volný čas. Samozřejmě, netřeba se spokojit s univerzálností. K elegantnějším outfitům jsou vhodnější verze s ocelovými náramky, respektive zpracování s koženými řemínky. K oblečení typu „casual“ je zase jednoznačně lepší volbou verze s modrým textilním řemínkem.

Ocelové pouzdro modelů Tissot Everytime Swissmatic je z kategorie menších, ale 40 mm průměr je stále pro většinu mužů bez problémů akceptovatelný. K tloušťce 11,62 mm nelze mít při automatech žádné připomínky. Naopak, voděodolnost 30M nám úsměv rozhodně nevyčarila. Netvrdíme, že nestačí (neboť stačí), ale alespoň 50M bychom přivítali.

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.17.032.00

Dobrým zvykem výrobců je nabídnout majitelům mechanických hodinek víčko s průhledem, které jim umožní krátit si čas sledováním strojku a kochat se jeho řemeslnou úrovní. Průhled nechybí ani zde, akorát o řemeslné úrovni se nedá moc mluvit. Strojek by jen těžko zapíral, že ho namísto zručných hodinářů dávali dohromady roboty.

Tissot Everytime Swissmatic T109.407.11.052.00, víčko hodinek

Ciferníky novinek jsou navrženy v minimalistickém duchu série Everytime. Najdete na nich standard – tři typicky tvarované ručičky, datumovku na třetí hodině a plnou sadu aplikovaných indexů (neplatí pro model T109.407.17.032.00 – ten má tištěné indexy doplněny menšími arabskými číslicemi). Odečtení času z takto zřetelných ciferníků je rychlé a komfortní. Když však nastane noc, daleko se nedostanete. Na ručičkách ani na indexech není špetky luminoforu. Ještěže hodinky krásně „mechanicky“ tikají, když je už neuvidíte.

Pokud jste i vy patřili k lidem, kteří si ve výlohách s láskou v očích rozhlíželi mechanické Tissoty a litovali jste, že nejsou levnější, nadešla vaše chvíle. Modely Everytime Swissmatic jsou nejdostupnější automaty, jaké kdy Tissot vyrobil. Nejlepší na nich je, že díky strojku odvozenému od pokrokového kalibru Swatch Sistem51 není jejich cena vykoupena menší přesností ani ošizenou rezervou chodu.

Zdroj: Tissot

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.