Timex Command – důstojný soupeř pro G-Shocky, nebo jen další pokus o kopírování?

Michal Pindura 0 14.08.2018

Timex Command, model TW5M18200

Vůči obviněním by se měl nevinný člověk bránit všemi silami. Ve hře je totiž jeho pověst a důstojnost. Jsou však i situace, kdy obrana není nutná. Uveďme si příklad: pokud by náš tým stojící za e-shopem irisimo.cz někdo označil za přisluhovače kultu jménem G-Shock, žádné odvetné reakce by nedočkal. Má to svůj důvod. Hodinky této značky totiž zbožňujeme. Může za to jejich odolnost, užitečnost a také férové ceny… je toho ještě mnohem více.

I proto určitě pochopíte, jak těžko snášíme, že naše milované „géčka“ dostali po dlouhé době, zdá se, zdatného soupeře. Na svědomí ho má americký Timex a jeho jméno je Command.

Novinky, s jejichž propagací a dodávkami do obchodů začala značka z města Middlebury uprostřed nejžhavějšího léta, si téměř hned po jejich uvedení všimli diskutující na světově největším hodinářském fóru a zájmu neunikly ani na sociálních sítích (obzvláště na Instagram). Samozřejmě, o sportovně, či spíše military hodinkách to nevypovídá mnoho – až praxe ukáže, jak na tom ve skutečnosti jsou, ale lepší úvod si modely Timex Command mohli sotva přát.

Pokud by někdo chtěl pátrat, proč Timex vyrobil hodinky, kterými vlastně píchá do vosího hnízda (komunita G-Shock přívrženců ho někdy připomíná), zřejmě by se dobral k poměrně slušným zkušenostem, které Timex má s podobným typem výbavy pro dobrodruhy. Začalo to stále prodávaným „Matuzalémem“ Expedition E-Tide Temp Compass a pokračovalo až ke přímému předchůdci nových modelů, outdoorovým digitálkám Expedition Grid Shock TW4B03000 z roku 2015. Zde všude si Timex brousil ostruhy a ověřoval zpětnou vazbu spotřebitelů.

Předchůdce modelů Command, Timex TW4B03000

Na více místech modelů Timex Command je zřetelně vidět, že názory těch, co budou hodinky nosit, nejsou pouze do počtu. Chtěli nízkou cenu? Mají ji. Chtěli zachovat rozlehlý LCD displej podsvícený technologií Indiglo? Ať se líbí. Chtěli kamuflážní provedení a konstrukci, která něco vydrží a nezaskočí ji ani voda během plavání? To všechno tu je. Abychom informace podávali pěkně ucelené, dodáváme, že displeje novinek jsou k dispozici v klasickém monochromatickém, a také v efektem reverzním provedení s černým podkladem a světlými číslicemi. Osobně dáváme kvůli intenzitě podsvícení přednost klasice, no známe lidi, kterým pro nenápadnost v terénu více imponuje zpracování s převahou černé barvy.

Pouzdro sestává z několika vrstev

K odolnosti vůči nárazům máme pouze jednu poznámku: k živičným, pravděpodobně polyuretanovým pouzdrům hodinek s šířkou úctyhodných 54 mm jsou čtveřicí ocelových imbusových šroubů připevněny pseudo kovové destičky a nad ně byl ještě přidán kryt se čtveřicí ramen. S obdobným vrstvením přicházejí i někteří výrobci odolných smartphonů, předpokládáme tedy, že inženýři mají jeho přínos ověřený a hodinky budou díky němu lépe chráněny před nepřízní osudu.

Maximálně pozitivní vnímáme nasazení akrylátového sklíčka. Jednak hodinky neprodražuje, netrpí přílišnou křehkostí a jednak vám vždy dá šanci zbavit se případných škrábanců pomocí leštící pasty. Na výše zmíněném diskusním fóru zmiňují také možnost použití ochranné fólie, ale jaksi se neumíme zbavit pocitu, že u tohoto typu hodinek je ochranná fólie totální zbytečností. Ani od pořádného terénního auta přece nevyžadujete, aby bylo po akci v přírodě bez stříkanců bláta na karoserii.

Kamuflážní verze hodinek Timex Command

Snad ještě nadšenější jsme z prostoru, který designéři na displeji vyčlenili pro všemožné indikátory stavu jednotlivých funkcí. Na jednom místě se tak dozvíte, zda máte aktivován budík, jestli se vám hodinky připomenou zvukovými signály nebo vibrováním (ano, i to je v nabídce!). Nic z toho vás nepřinutí zdlouhavě listovat v menu. Podíváte se a uvidíte.

Timex Command TW5M18400 a TW5M18500

Naopak mírně výhrady máme k ovládacím tlačítkům. Nechybí jim zdrsněná kontaktní plocha, ale na náš vkus vyčnívají z pouzdra více, než by bylo vhodné. Nepopíráme, může to přinést větší komfort do manipulace s nimi, avšak G-Shocky mají tlačítka zapuštěné a o stížnostech v souvislosti s ovládáním jsme dosud neslyšeli. Rovněž se nám stýská za neustále viditelným zobrazením času bez ohledu na to, jaký režim je na hodinkách právě navolený. Displej je jako letiště, najít prostor na pár číslic by patrně nebyl problém.

Edice Red Bull Cliff Diving patří k vzhledově nápadnějším

Co se týče funkční výbavy, musíme konstatovat, že je adekvátní ceně a že v ní nic zásadního neabsentuje. Seznam funkcí tvoří tři multi alarmy (denní, týdenní, víkendový), předprogramovaný kalendář, 24hodinový časovač s opakováním odpočítávání, stopky s kapacitou měření až 100 hodin a režimy Lap a Split, duální čas s možností nastavení času ve třech časových pásmech a pro nás zprvu tajuplné hydratační upozornění. Zatímco na začátku jsme se těšili na pokročilou senzorovou funkci, která by zvládla odměřit obsah vody v těle, na konci jsme věděli, že jde o přizpůsobenou formu časovače, která vám v předem nastavených intervalech připomene, že je čas napít.

Timex Command v edici Red Bull Cliff Diving

V vstříc sportovně založenému zákazníkovi se modely Timex Command vydali i skrz barvy. Vybírat si může z nápadnejších verzí, mezi nimiž se nejmasivnější marketingové podpory ušlo extrémní, modro-červené edici s logem Red Bull Cliff Diving, nebo, pokud by byly syté odstíny nežádoucí, jsou zde dvě maskáčové verze s kresbou připomínajícím americký vojenský vzor ERDL.

Co napsat na závěr? Snad jen to, že Timex Command nepatří k plejádě sprostě okopírovaných G-Shocků. Naopak, jsou to hodinky, které se v dané cenové hladině lehce stanou jejich alternativou a zároveň i zdatným soupeřem.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.