Stačí jim světlo a baterku neřešíte. Solárně napájené hodinky jsou zde i pro vás

Michal Pindura 0 13.08.2017

Stačí im svetlo a baterku neriešite. Solárne napájané hodinky sú tu aj pre vás

Vzpomínáte si, jací frustrovaný jste byli, když jste v nočním stolku po dlouhém čase objevili hodinky, které byste rádi opět nosili, ale jejich baterie jako na potvoru vypověděla službu? Nám se to stalo už x-krát. Daná situace má dvě možná řešení: a) hodinky odložíte znovu na místo, odkud jste je vzali a neochotně se vzdáte jejich nošení; b) odnesete je do nejbližšího hodinářství, kde vaši mrzutost vyřeší několik minut ztraceného času při čekání na výměnu baterie a samozřejmě i pár utracených korun.

Možná to víte, možná ne, ale ani jeden z nastíněných mrzutých scénářů by se nemusel odehrát. Nemusel by se, pokud byste ze zásuvky nočního stolku – byť i po deseti letech – vytáhli hodinky se solárním napájením. Stačila by jim malá chvíle, kterou by strávili položené na okenní parapetu nebo pod žárovkou noční lampy a máte po problému a kyselé tváři.

Tissot T-Touch Expert Solar T091.420.47.057.00

Určitě nepřeženeme, když napíšeme, že solárně napájené hodinky vás mohou udělat šťastnějšími. Jsou toho schopny jednak skoro až pionýrskou připraveností na nošení (jsou vždy k službám) a jednak vás může hřát u srdce, že jsou mnohem ekologičtější, jako hodinky, které se jednou za jistou dobu neobejdou bez čerstvé dávky energie v podobě nové baterie, přičemž ta stará putuje do koše, případně, pokud vám záleží na naší planetě, do specializovaných sběrných nádob.

TIP: věděli jste, že první solární napájené hodinky vyrobila značka Citizen již v roce 1976?

Dámske solárne napájané hodinky Citizen FD2032-55A

Dobrou zprávou je, že solární napájení už dnes není vychytávka určena pouze pro horních deset tisíc a hodinky, které jsou jím vybaveny, nejsou žádné nevzhledné krabičky, respektive bláznivě vypadající sci-fi hračky vyrobené s cílem uspokojení hrstky technologických nadšenců. Sílu světla už dříve zkrotili takoví giganti, jakými jsou Casio, Citizen či Seiko (kde by mohli Japonci chybět, že?), Ale také značky jako Tissot, Bering, Junghans a další. To mimo jiné znamená, že hodinky, kterým k životu stačí světelné paprsky, jsou kvalitní, perfektně zpracované a vedle praktické funkcionalitě vám nabídnou i stylový design, ve kterém si své najdou sportovně založení muži i elegantní ženy.

TIP: víte, jak u jednotlivých značek poznáte solární napájené modely? Pomoci vám mohou následující označení:

BERING – SOLAR
CASIO – TOUGH SOLAR
CITIZEN – ECO DRIVE (ECO DRIVE RING)
JUNGHANS – MEGA SOLAR
SEIKO – SOLAR
TISSOT – SOLAR

Pánske solárne napájané hodinky Casio LCW-M170TD-1A

Nemáte z nějakého důvodu k solární technologii důvěru? Zřejmě víme, z čeho pramení. Pokud se obáváte, jak je to s účinností solárních článků v hodinkách, je na čase zapomenout na minulost a na předpotopní kalkulačky s jakýmsi „hnědým páskem“. Jako všude jinde, i v této oblasti se hodně věcí hmatatelně zlepšilo. Zatímco solární hodinky zpřed pár desetiletí bylo nutné pravidelně nasvicovat pod silným zdrojem světla (ideálně za plného slunečního svitu), moderní hodinky pouze nosíte a o nic dalšího se nemusíte starat. Kapacita vestavěného lithium-iontového akumulátoru a také účinnost v cifernících zabudovaných křemíkových fotovoltaických článků, které přeměňují světlo na elektrickou energii, šli dramaticky nahoru. Jeden příklad za všechny: v moci technologie ECO DRIVE, kterou najdete v modelech Citizen od roku 1995, je udržet hodinky v provozu až po dobu 3175 dní, což je více než osm let!

Dámske solárne napájané hodinky Bering 14426-001

Ačkoli termín solárně napájené hodinky vzbuzuje dojem, že pro zajištění chodu potřebují slunce, není to zcela pravda. Fungovat budou spolehlivě při umělém osvětlení v kanceláři a dokonce i při „nakrmení“ zbytkovým světlem. Jediný rozdíl je v tom, že při vystavení slunečnímu záření dosáhnou plnou kapacitu o něco rychleji. Jinak napsané, solárně napájené hodinky se během nošení nabíjejí neustále.

S kontinuálním nabíjením je však bohužel spojena známá bolístka všech akumulátorů – omezený počet nabíjecích cyklů. Jelikož zatím nikdo nevynalezl nic lepšího, třeba se připravit, že při často používaných hodinkách nastane zhruba po deseti letech čas na výměnu „vyždímaného“ akumulátoru. Uvedený interval doporučuje ve smyslu zachování nejvyššího výkonu dodržet například značka Seiko. Ještě předtím, než se necháte odradit, měli byste ale vědět, že při testech provedených společností Citizen, si sekundární baterie, kterou obsahují její solárně napájené hodinky, uchovala po dvaceti letech téměř 80% původní kapacity.

Pánske solárne napájané hodinky Seiko SSC251P1

Za více než čtyřicet let existence solárně napájených hodinek se mnohé změnilo. Zatímco tehdy to byl experiment, který měl světlou budoucnost, dnes je solární technologie pomocníkem, který vás odbřemení od starostí s výměnou baterie, spolehlivostí v ničem nezaostává za běžnými quartz hodinkami a jako bonus a je také přátelská k životnímu prostředí.

Zdroj: Citizen, Wikipedia.org

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.