Spočítají, vyhodnotí. Novinky G-Shock G-Squad GBA 800 si zamilují nejen běžci

Michal Pindura 0 18.07.2018

Spočítajú, vyhodnotia. Novinky G-Shock G-Squad GBA 800 si zamilujú nielen bežci

Můžete je projít kamionem, nechat vystoupit do stratosféry nebo nechat zmrznout ve sklenici vody. Najít na hodinkách G-Shock od Casia nějakou slabinu je úkolem pro trpělivé, kterým nevadí, že možná nikdy žádné slabé místo nenajdou. Pravdou však je, že G-Shocky už nějaký ten pátek nejsou pouze neohroženým nástrojem na přežití, jehož prvořadým posláním je doplnit výstroj výsadkáře. Jsou to i hodinky pro městské sportovce, kteří s nebezpečím přijdou do styku maximálně při běhu po krajnici cesty. Zřejmě nebudeme sami, kdo si uvědomil, že v tomto civilizovaném prostředí již nejsou tak suverénní. Za kratší konec netahají jen ve srovnání s běžeckými počítači, ale kvůli chybějící technologické nástavbě i se stále pokročilejšími smart hodinkami. Smazat jejich náskok se Casio pokusí novinkami G-Shock G-Squad GBA 800.

G-Shock G-Squad GBA 800-9A

Představeny byly již během lednového veletrhu CES v Las Vegas a nijak se netajily úmyslem být emisary zbrusu nové kolekce G-Squad, která měla zaujmout pozici někde mezi G-Shocky, fitness trackery a kategorii wearables. Tyto hybridy třech dosud samostatně stojících skupin jsou prvními hodinkami G-Shock s akcelerometrem a bluetooth připojením k smartphonu pomocí aplikace G-Shock Connected dostupné pro Android i iOS. Znamená to, že jsou schopny nejen zaznamenat počet ujetých kroků, ale do jisté míry také vyhodnotit celkovou aktivitu osoby, která je nosí.

Casio G-Shock G-Squad GBA 800-9A

Z našeho pohledu mohou nové modely u zákazníků uspět ze dvou hlavních důvodů. Jedním je již zmíněná výbava, jakou se žádné jiné G-Shocky nemohou pochlubit a druhým – asi ještě důležitějším – je minimalizace potřeby sbližování se s neznámým ovládáním. Hodinky G-Shock G-Squad GBA 800 jsou totiž stále stejnými „géčky“, jaké důvěrně znají miliony lidí po celém světě. Manipulace je jednoduchá, přímočará a prostředí (včetně toho v aplikaci) nenechává téměř žádný prostor na tápání.

Kompletná kolekcia Casio G-Shock G-Squad GBA 800

Sami máme ve svém okolí běžce, kteří dosud nepřišli na chuť nositelným technologiím, a to přesto, že by jejich výhody určitě využili. Jedni se nezžili s dotykovými displeji, které v dešti často vypovídají službu, jiní nemají důvěru ke konstrukci těchto zařízení a další odradilo přehnané množství funkcí. Modely z kolekce GBA 800 netrpí ani jedním jmenovaným neduhem. Jejich stavba je klasicky g-shocková, tedy důstojně odolná, s osvědčeným analogově digitálním ciferníkem viditelným za každých okolností a snadným ovládáním. Funkčně se nehrají na pokořitele senzorově štědře obdařených produktů od konkurence ani z vlastní stáje. Nenajdete v nich outdoorové vymoženosti řady Mudmaster ani navigační složku z high-tech Gravitymasterů. Zato však nabízejí všestrannost, každodenní využití, stylový design a cenu nižší než 3300 korun.

G-Shock G-Squad GBA 800-7A

Co se týče fyzických daností, GBA-800 jsou rozměrově někde uprostřed rozvětvené rodiny G-Shock. S průměrem 48,6 mm, tloušťkou 15,5 mm a roztečí úchytů řemínku 54,1 mm sednou na většinu zápěstí. K tomu jim dopomáhá integrovaný řemínek z polyuretanové pryskyřice, jehož délku lze přizpůsobit v patnácti krocích. Pohodlnému nošení by neměla stát v cestě ani „velterová“ váha 61 gramů. Psát o vhodnosti těchto hodinek i na potápění (voděodolnost 200M) je stejně zbytečné, jak zpívat ódy na ověřené podsvícení LCD displeje v kombinaci s boční LED diodou a luminiscenčním nátěrem Neobrite na ručičkách.

G-Shock G-Squad GBA 800-9A, osvetlenie ciferníka

Softwarově se novinky pohybují v rámci možností, jaké jim poskytuje vestavěný tříosý akcelerometr komunikující s aplikací G-Shock Connected prostřednictvím nízkoenergetického protokolu Bluetooth. Ty jsou poměrně bohaté a nám osobně by vrchovatě vystačily. V nabídce je zpracovávání kalorických údajů, denní sledování kroků promítané do grafu a rozdělení celkového počtu kroků do pěti úrovní metabolických intervalů a intenzity cvičení. Rovněž je možné nastavit cílovou denní dávku kroků, přičemž průběh aktivity je zobrazován na kulatém displeji při druhé hodině. Pokud by někdo potřeboval přesné vyčíslení kroků, poslouží mu k tomu větší displej na šesté hodině. V aplikaci se navíc naměřené hodnoty zapisují do deníku, ve kterém jsou párovány s mapovými podklady a uživatel si tak může rychle zjistit, kdy a kde spálil nejvíce kalorií. Veškerá data jsou s telefonem synchronizovány automaticky čtyřikrát za den (za předpokladu aktivního spojení).

Možnosti aplikácie sú pomerne bohaté

Nebyli by Japonci, aby po přidání fitnes dovedností nechali upadnout svou obvyklou časoměrnou výbavu. K dispozici jsou stotinové stopky s možností uložení časů až 200 okruhů, pět individuálních časovačů a duální čas s výběrem tří stovek míst. Vysoce praktické je samočinné přesunutí ručiček do pozice, ve které nepřekážejí při sledování informací na displejích.

G-Shock G-Squad GBA 800-9A počas veľtrhu CES v Las Vegas

Po přečtení předešlých řádků musí být i největším pochybovačům jasné, že neexistuje disciplína, které by se G-Shock nedokázali přiučit. Pokud dosud běžecké pokulhávaly, už to neplatí. Novou funkcionalitu si bude moci vyzkoušet každý, kdo si vybere jednu ze šesti verzí: černou GBA800-1A, bílou GBA800-7A, limetkově zelenou GBA800-9A, námořnický modrou GBA800-2A, modrozelenou GBA800-3A nebo šedou GBA800-8A.

Zdroj: Casio

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.