S vodou opatrně. Jsou před ní vaše hodinky v bezpečí?

Michal Pindura 0 03.05.2017

S vodou opatrně. Jsou před ní vaše hodinky v bezpečí?

Nemusíte být odborníkem na vztah hodinky + voda, abyste věděli, že je vhodné být ostražitý. Ani ty nejdražší a nejluxusnější potápěčské modely určené k pobytu v extrémních hloubkách totiž nemají nic doživotně garantované. Voda je živel, který se nezastaví před ničím – ani před zdánlivě nepřekonatelnou voděodolností 200M. Stačí miniaturní netěsnost nebo pouhým okem nerozpoznatelné nedoléhání víčka a najednou máte problém. Pod sklíčkem se objeví kondenzát, v horším případě rovnou kapky vody, a je vymalováno.

Jistě, i hodinkám, do kterých si už voda a vlhkost našli nějakým způsobem cestu, se dá pomoci (není to pravidlo). Nebylo by však lepší podniknout preventivní opatření, než později lamentovat nad zničenými hodinkami?

Abyste vaši tikající investici ochránili před zničujícím kontaktem vody se strojkem, je dobré pamatovat si, že těsnění a o-kroužky použité v hodinkách – a je jedno, zda jde o stylový módní kousek nebo prémiový časoměr – nemají neomezenou životnost. Guma, nebo podobný pružný materiál, ze kterého jsou vyrobeny, postupně ztrácí požadované vlastnosti. Vlivem času, střídání teplot a styku s chemikáliemi, ke kterým patří i saponát, slaná voda nebo pot, se stává tvrdším, křehčím a tedy i náchylnějším k průniku vody do útrob hodinek.

Festina Profundo

Pokud máte své hodinky rádi a chtěli byste se z nich těšit ještě mnoho let, měli byste zajistit, aby po každém otevření pouzdra – řekněme při výměně baterie, respektive po jiném servisním zásahu, byla odborně provedena tlaková zkouška. V případě, že od vašich hodinek požadujete 100-procentní službu v podmínkách, ve kterých se nevyhnete vodě, doporučujeme absolvovat tlakovou zkoušku každý rok. Vybrané hodinářství a servisní střediska jsou pro tento účel vybaveny specializovanými přístroji. Obecně jsou jimi prováděny testy voděodolnosti dvěma metodami:

1. Mokrá zkouška

Zařízení na mokrou zkoušku voděodolnosti fungují na principu změny tlaku vzduchu. Skládají se z uzavřené nádoby částečně naplněné vodou a pumpy, pomocí které je možné zvýšit tlak v jejím nitru. Zatímco jsou hodinky v horní části (bez kontaktu s vodou), nádoba se natlakuje na určitou hodnotu. Následně jsou hodinky spuštěny do vody. Testem projdou pouze pokud z pouzdra neunikají žádné vzduchové bubliny.

2. Suchá zkouška

Způsob testování je velmi podobný, probíhá však bez přítomnosti vody. Ve vzduchem naplněné kompresní komoře přístroje se podle stupně voděodolnosti hodinek vytvoří stálý tlak, který během trvání zkoušky nesmí klesnout. Pokles by znamenal, že hodinky nejsou dokonale uzavřeny a vzduch se dostal dovnitř pouzdra.

Greiner Vibrograf Poseidon LT-100

Druhou uvedenou metodou si můžete nechat své hodinky prověřit i u nás. Pomocí švýcarského přístroje Greiner Vibrograf Poseidon LT-100 jsme je schopni otestovat až do plavecké úrovně 100M, která odpovídá tlaku 10 atmosfér/barů. Každou vykonanou zkoušku stvrzujeme vytištěným protokolem. Najdete na něm všechny důležité údaje včetně výsledku testu a tlaku, kterému byly hodinky vystaveny.

Tesnenia rôznej veľkosti

Ještě předtím, než začneme se samotnou zkouškou, těsnění důkladně vyčistíme, namažeme silikonovým olejem a podle potřeby i vyměníme. Vyčistíme také drážky v nichž jsou těsnění uloženy a pákovým zavíračem bezpečně uzavřeme pouzdro. Těmito kroky sledujeme jediné – aby byly vaše hodinky připraveny odolat vodě a mohli vám dlouhodobě spolehlivě sloužit.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.