Rychle a inteligentně. Nové modely Casio ECB 800 a EQS 800 pohladí duše motoristů

Michal Pindura 0 17.12.2018

Novinka Casio Edifice ECB 800DB-1A

Pro Treky patří do lesa, G-Shocky si libují v kopancích a ranách z každé strany. A co série Edifice? Tato kdysi téměř polomanažérska výbavička se v posledních letech stále více upíná na rychlá auta, a to až natolik vehementně, že pomalu přemýšlíme, zda by pro Casio nebylo lepší vytvořit samostatnou racingovou kolekci. Jasné, chlapce z Japonska naše úvahy nemusí zajímat a natož ne motivovat k diverzifikaci portfolia, ale to, že příklon k vysokým oktanovým číslům je pro linii Edifice stále více evidentní, by zatloukali marně. Nač by to i zkoušeli? Novinky z řad ECB 800 a EQS 800 jsou na svoji motoristickou DNA patřičně hrdé.

Slova o rychlosti a inteligenci, se kterými marketingové oddělení tokijské značky vyprovází na trh všechny nové modely Edifice, nebyly nikdy pouze mlácením prázdné slámy. Vždy to byly solidně vypadající hodinky s japonskými technologiemi v srdci. Jako v každé rodině, i v rodině Edifice se však najdou nadanější i méně talentem obdařeni jedinci. Zatímco například základ v podobě linií EFR, EFV a ERA tlačí mnohem více na cenu než na pilu, s výše postavenými sériemi EQS (S jako solární napájení) a ECB (B jako Bluetooth) se již dá zahrát celkem slušná muzika. V případě novinek ECB 800DB-1A a EQS 800HR nemá smysl bavit se o základě. Právě naopak. Jde o top představitele současné nabídky řady Edifice, čemuž odpovídá jednak design, ale i cena.

Hodinky, na které se dnes díváme, jsou si v některých aspektech velmi podobné. Především je spojuje „závodnická konstanta“ – červeno-černá barevná schéma a neodmyslitelné použití uhlíkových vláken na ciferníku. Společným rysem jsou také ocelové pouzdra, minerální sklíčka, voděodolnost 100M a solární napájení. Pokračovat bychom mohli jmenováním dalších designových a funkčních průniků, jelikož však jde o dva rozdílné (ačkoli příbuzné) modely, zaměříme se především na věci, které každý z nich dělá jinak.

První a nejmarkantnější je diametrálně odlišný způsob servírování informací. Casio Edifice ECB 800DB-1A se odpoutaly od tradičního analogu a vedle trojice centrálních ručiček a subciferníku na šesté hodině je jejich prostředkem v komunikaci dat inverzní, samozřejmě poctivě podsvícený digitální displej neobvyklého tvaru (délku osvětlení lze nastavit), okupující prostor od desáté po druhou hodinu.

S potěšením konstatujeme, že ti, kteří si dosud pochvalovali přínos bezdrátového spojení hodinek se smartphonem skrz nízkoenergetický protokol Bluetooth (Mobile Link Technology), nebudou mít důvod stěžovat si na absenci té či oné funkce. Opět je k dispozici automatická nebo manuální synchronizace přesného času ve třech stovkách měst po celém světě včetně informací o letním čase a nezapomnělo se ani na drobnosti typu Phone Finder či nastavení alarmu přímo z displeje telefonu. Z praxe víme, že obslužná aplikace Casio+ pracuje bez nejmenších zaváhání, což se, bohužel, nedá říct o obdobné, ale věčně haprující aplikaci G-Shock Connected, od níž jsou závislé pokročilejší G-Shocky. To je ale už jiný příběh…

Casio Edifice ECB 800DB-1A

I bez připojení k smartphonu si 168 gramů vážící model Edifice ECB 800DB-1A poradí s měřením časových úseků na tisícinu přesně (platí pro prvních 60 minut, potom 1/10 sek.), Měřením jednotlivých kol (maximálně 200 záznamů) a upozorněním po uplynutí navoleného času. K dispozici je dále časovač s kapacitou 24 hodin, 5 multi alarmů, světový čas v 39 pásmech a kalendář předprogramovaný do roku 2099.

Casio Edifice ECB 800DB-1A, detail ciferníka

Jelikož energie je zvláště při hodinkách, které polovinu svých dovedností předvedou až po spojení s telefonem, alfou i omegou, rozumné nakládání s ní je vysoce žádoucí. Pokud hodinky necháte ve tmě, jejich displej se automaticky vypne a ručičky zůstanou nehybné až do chvíle, kdy na solární článek dopadnou životodárné světelné paprsky – byť i ty vyprodukované noční lampou. Za předpokladu plného nabití vestavěného akumulátoru je solární napájení schopné udržovat hodinky v plnohodnotném provozu během šesti měsíců, respektive 19 měsíců s aktivovaným šetřícím režimem. Přesnost strojku bez Bluetooth synchronizace se drží v rozmezí ±15 sekund za měsíc.

Casio Edifice ECB 800DB-1A, hodinky na zápästí

Zatímco Casio ECB 800DB-1A je v jistém pohledu univerzálem, druhá ze solárních novinek Casio Edifice EQS-800HR Honda Racing Limited Edition si záměrně zúžila okruh potenciálních zájemců o její služby spoluprací se stájí Honda Racing. Ne že bychom měli něco vůči Formule 1, to v žádném případě (vždyť svého času jsme zadržovali dech nad modely s emblémem Red Bull Racing či Toro Rosso), ale i designéři Casia by mohli zvážit, zda umístění loga týmu, jehož fanouškovská základna může o masovosti konkurenčního Ferrari pouze snít, není pro prodejní úspěch hodinek spíše škodnou v revíru jako spásonosným tahem. Jistě, najdou se lidé, kteří budou při pohledu na poměrně velký červený nápis jásat, ale také je zde druhá skupina, což by hodinky i chtěla, ale k Honda Racing nemá žádný citový vztah. Přitom stačí totéž logo přemístit na víčko (jedno gravírované tam už je) – jak to u podobných příležitostí dělají jiné značky a rázem by se věci měly úplně jinak.

Po přečtení předešlých řádků asi tušíte, do které skupiny se řadíme. Možná právě o to více nás mrzí, že vzhledově vydařenou limitovanou edici s neotřelou barevnou kompozicí a originálně řešeným bílým koženým páskem, bychom si sami nekoupili. Vidíte, cesta od požehnání k prokletí může být opravdu krátká a už jen proto, že máme pro Casio slabost, věříme, že se o modelu Casio EQS-800HR dozvědí (snad i díky tomuto článku) všichni příznivci Honda Racing v našich zeměpisných šířkách.

Novinka Casio Edifice EQS 800HR Honda Racing Limited Edition

Jste jedním z nich? Pak se připravte na Honda hody. Urostlé hodinky s rozměry pouzdra 50,0 × 47,5 × 12,7 mm se dodávají ve speciální kovové dóze – jak jinak bílé, s červeným logem, uvnitř které se o místo dělí s památnou kartičkou s vyobrazeným historickým monopostem Honda F1 RA301 z roku 1968. Bílo-červený je také kartonový přebal chránící svůj drahocenný obsah.

Casio Edifice EQS 800HR Honda Racing Limited Edition

Co se týče funkčních daností, po namlsaní smart kousky Edifice ECB 800DB-1A, musíte sestoupit zpět na zem. Pokud oželíte nepochopitelně chybějící tachymetrickou stupnici na okruží, sestup to nebude nijak bolestivý. K využití je nachystána sestava tvořena sekundovým chronografem (kapacita 29’59“, zaznamenání prvního a druhého místa), ukazatelem stavu nabití akumulátoru s maximem v zhruba pěti měsících a standardní datumovkou na pozici 4:30. Přesnost zobrazovaného času je přijatelných ±20 sekund za měsíc.

Casio Edifice EQS 800HR Honda Racing Limited Edition, balenie hodiniek

Co je pro vás více, bluetooth nebo partnerství s týmem F1? Ať jsou vaše preference nakloněny na tu či onu stranu, nové modely Edifice váš účet neodšťavní do sucha. Na to, že jde o vrcholové reprezentanty řad ECB a EQS, jejich ceny 7290 a 5490 korun mají daleko od zkoušení, což zákazníci ještě snesou.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.