Quartz nebo mechanika? Rozlouskněte s námi věčné hodinářské dilema

Michal Pindura 0 11.02.2018

Quartz nebo mechanika? Rozlouskněte s námi věčné hodinářské dilema

Barcelona nebo Real Madrid? Zlatá nebo stříbrná? Metalisté nebo depešáci? Pokud tipujete, že nám jde o jmenování věčných rivalů, kteří roky rokoucí rozdělují lidi do nesmiřitelných táborů, máte od nás bod za postřeh. Začít článek, který se bude celý nést v konfrontačním duchu, snad ani nešlo trefněji. Hodinářský svět má totiž také svého Messiho a Ronalda. Jsou jimi quartzové a mechanické hodinky. Určit, které z nich jsou lepší, je stejně nadlidský úkon, jako kdybyste chtěli rozsoudit Coca Colu a Pepsi.

Do vynášení definitivních verdiktů se nehodláme pouštět. Bylo by to vůbec k něčemu dobré? Sotva. Spotřebitelů, kteří jsou zamilovaní do přesnosti a bezúdržbovosti quartzu, byste marně přesvědčovali o benefitech mechanických modelů. A naopak, pravověrné hodinářské maniaky nemá smysl namlouvat, aby se vzdali svých týkajících pokladů, uvnitř kterých harmonicky spolupracují desítky až stovky součástek, kvůli hodinkám poháněným něčím tak neosobním a povrchním, jak je knoflíková baterie. Raději si ušetříme síly a pokusíme se shrnout vlastnosti obou proti sobě stojících systémů pohonu hodinek tak, abychom pomohli těm lidem, kteří zatím nepřišli na to, do které ze skupin se chtějí zařadit.

Mechanický samonatahovací strojek (vlevo) a quartz strojek (vpravo)

Co se v následujících řádcích dozvíte? Dáme vám odpověď na otázky, proč jsou mechanické hodinky dražší než quartzové, proč jsou quartzové hodinky přesnější a na závěr si vysvětlíme i to, jaký je rozdíl mezi automaticky a ručně natahovanými modely.

QUARTZ HODINKY

Popularita quartzových hodinek nezná hranice. Od jejich představení v šedesátých letech minulého století, kdy vstoupili na trh asi s takovým rachotem, jako kdyby do nejzapadlejší vesnice s pár desítkami obyvatel přišel odehrát koncert Justin Bieber, se drží na absolutním výsluní.

Byla to senzace, neocenitelný vynález japonských inženýrů. Quartzové hodinky byly díky konstantní frekvenci elektrickým nábojem rozkmitaného krystalu křemene (odtud název quartz) několikanásobně přesnější než tehdejší mechanické hodinky a jako by to pro mechaniku nebyl dostatečně vážný problém, quartz modely byly zásluhou sériové výroby i výrazně levnější. Celé to zašlo až tak daleko, že v Švýcarsku zkrachovalo v důsledku takzvané kvartzové krize, způsobené vpádem japonských hodinek do Evropy, množství tradičních hodinářských společností.

Quartz hodinky Bulova Accutron ze 60. let minulého století

Quartz hodinky jsou dnes tak rozšířené, že se stali obětí své vlastní dominance. Znalci hodinek o nich tvrdí, zda jsou to jen módní doplňky, které nemají náročnějšímu zákazníkovi velmi co nabídnout. My k nim až takoví kritičtí nejsme. Přestože jsou quartz hodinky běžné a dovolit si je může skutečně každý, neznamená to, že nejsou dobré a kvalitní. Zde jsou některé z jejich typických rysů:

  • Quartz hodinky obsahují elektronický strojek a většina z nich je napájena baterií. V posledních desetiletích se do popředí tlačí ekologičtější solární modely poháněné energií světla.
  • Quartz hodinky jsou neuvěřitelně trvanlivé a nevyžadují žádnou údržbu – platí pro strojek, neznamená to, že byste vaše hodinky nemuseli udržovat v čistotě. Prakticky jedinou starostí, kterou má jejich majitel, je pravidelná výměna baterie. V závislosti na využívání funkcí náročnějších na spotřebu (např. chronograf nebo podsvícení) dochází k výměně v intervalu dvou až pěti let.
  • Quartz hodinky jsou obecně přesnější než mechanické hodinky. Zatímco opravdu kvalitní mechanika vykazuje odchylku v jednotkách sekund denně, tepelně kompenzovaný quartz strojek dosáhne tutéž hodnotu za celý rok.
  • Nákup quartzových hodinek je vynikající volbou pro vaši peněženku. Jelikož obsahují menší počet pohyblivých součástek, jejich výroba je méně pracná, více automatizovaná a tím pádem i méně nákladná.
  • Nejjednodušším způsobem, jak zjistit, zda hodinky, které nosíte na zápěstí, jsou quartzové, je všimnout si pohyb vteřinové ručičky. Pokud skáče, je vysoce pravděpodobné, že vaše hodinky pohání baterie. Pokud se pohybuje plynule, jste šťastným majitelem mechaniky.

MECHANICKÉ HODINKY

V pořádku, nyní již víte, že quartz modely jsou přesnější, máte s nimi minimum starostí a při jejich koupi ušetříte. Proboha, kdo by po tomhle všem kupoval mechanické hodinky? Budete se divit, ale obliba mechaniky, která je synonymem pro poctivé hodinářské řemeslo, letí prudce nahoru. Toto jsou jen některé z důvodů, proč se tak děje:

  • Mechanické hodinky jsou cennější než quartz hodinky už jen proto, že je nemá každý. Kdybyste si mezi svými přáteli a známými udělali průzkum, přišli byste na to, že možná vědí, co jsou zač, ale na jejich rukou převažují „baterkáče“. Není náhoda, že drtivá většina luxusních či high-end hodinek jsou právě mechanické.
  • Mechanické hodinky namísto baterie pohání energie uskladněna v stočené pružině, z níž se postupně uvolňuje. Jsou nesrovnatelně konstrukčně složitější. Není ničím neobvyklým, pokud se v nich nachází 200 a více dokonale sladěných součástek. I ty zcela nejjednodušší strojky se skládají z padesáti komponent. Jejich poskládání do funkčního celku vyžaduje znalosti, cit a velkou dávku trpělivosti.
  • Mechanické hodinky sice vyžadují údržbu a čištění zhruba každých pět let, ale pokud jim dopřejete odbornou péči, chováte se k nim přiměřeně a respektujete jejich komplikovanú stavbu, vydrží vám spolehlivě sloužit dlouhé desítky let. Běžně se stává, že mechanické hodinky se dědí z generace na generaci podobně jako snubní prsteny a zlaté šperky. Opravdu, nezanechal vám jedny váš dědeček?

Mechanické hodinky se z hlediska způsobu, jakým jejich strojky získávají energii na svou činnost, dělí na automatické a ručně (manuálně) natahované.

Mechanické hodinky Tissot Chemin des Tourelles Squelette T099.405.16.418.00

Automatické hodinky

Automatické hodinky se někdy nazývají také samonatahovací. Pro natažení pružiny není potřeba dělat nic jiného, jen hodinky pravidelně nosit. Ostatní je plně v kompetenci rotoru s mimostredne rozloženou váhou. Ten se roztočí při každém pohybu ruky a zajistí tak dostatek energie pro provoz hodinek. Z toho vyplývá, že pokud hodinky nenosíte, rotor se nehýbe a hodinky se také zastaví. Nestane se tak ale vzápětí poté, co je složíte ze zápěstí. Plně natažená pružina má v sobě dost energie na to, aby hodinky normálně pracovaly ještě několik desítek hodin. Běžná rezerva chodu se u moderních hodinek pohybuje od 30 do 80 hodin.

Ručne naťahované hodinky

Tyto hodinky jsou pro opravdové fajnšmekry, kteří si dokáží vychutnat rituál natahování hodinek. Celý proces natahování je rychlý, nezabere vám víc než minutu. Vše, co musíte udělat, je otáčet korunkou ve směru hodinových ručiček, dokud neucítíte odpor. V tom okamžiku jsou vaše hodinky plně natažené a připravené k nošení. Doba mezi jednotlivými cykly natahování závisí na kapacitě pružiny a na způsobu využívání energie. Některé hodinky budete muset natahovat každý den, jiné vydrží pracovat i několik dní, aniž by se zastavili.

Tak co? Víte, který tábor posílíte? Bude to quartz nebo mechanika? Budeme rádi, pokud nám o Vašem rozhodnutí napíšete v komentářích zde na blogu nebo na Facebooku.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.