Proč se strojky hodinek nazývají kalibry a co mají společného se střelnými zbraněmi?

Michal Pindura 0 15.04.2018

Když se v určité oblasti pohybujte tak dlouho, jak se my věnujeme hodinkám (věru, je to už téměř dvanáct let), určité věci – ať jsou jakkoli zvláštní – už berete jako samozřejmost. Jednoduše je neřešíte. Pokud se však na tytéž věci díváte zvenčí, jako nezasvěcená osoba, může se stát, že se vám budou zdát divné, nepatřičné nebo nepochopitelné. To je i případ výrazu kalibr, který si většina lidí spojuje se střelnými zbraněmi. V hodinářském prostředí ale tentýž výraz označuje strojek hodinek. Jak k tomu došlo se dozvíte v následujících řádcích.

Různé kalibry munice. Vidíte podobu se strojky hodinek?

Kdybychom se deseti náhodných respondentů zeptali, co je kalibr, jsme si jisti, že by se jejich odpovědi k hodinkám ani nepřiblížily. Téměř s jistotou by mluvili o vnitřním průměru hlavně palných zbraní, případně o průměru munice. Vždyť kdo z nás by v akčních filmech nebo ve zprávách alespoň jednou neuslyšel fráze typu „zbraň 9 mm kalibru“ nebo „půlpalcový kalibr“? Jedno i druhé souvisí s průměrem, rozdíl je akorát v použitých jednotkách – metrických, respektive imperiálních (britsko-amerických).

Do jazyka zbrojního průmyslu se výraz kalibr dostal skrz francouzské „calibre“, pocházející z arabského slova „qalib“, kterým se označovali formy na odlévání střel nábojů. Aby se to celé ještě více zamotalo, arabský výraz odkazuje na řecký základ καλαπουσ (kalapous), což je vlastně kopyto, podle kterého obuvnictví šili a stále šijí boty.

Hodinky mají k střelným zbraním blíž, než by se zdálo

První výskyt hesla kalibr v hodinářské terminologii datuje švýcarská Nadace vysoké hodinárčiny do roku 1715, kdy ho anglický mistr Henry Sully (1680 – 1729) použil při detailnějším popisu tvaru a rozložení strojku. Jak čas plynul, výraz kalibr se u hodinářů zdomácněl natolik, až se z něj postupně vykrystalizovalo synonymum pro samotný strojek hodinek. Spojivkem mezi zbrojařským a hodinářským průmyslem se tedy výraz kalibr stal díky jeho propojení na průměr určité sledované části – hlavně nebo strojku.

K měření průměru v linkách slouží posuvná měřítka

Nyní, když máme objasněno, jak a proč si hodináři termín kalibr, někdy uváděný zkráceně cal., osvojili, pojďme ještě více do hloubky. Všimli jste si, že některé značky, převážně z francouzsky mluvících zemí včetně Švýcarska, zvyknou průměr strojků počítat v jakýchsi exotických mírách, ve kterých se kombinují číslice a zlomky a které nejsou ani milimetry ani palci? Jsou to takzvané ligne (linky). Jedná se o historické jednotky používané ve Francii (a nejen tam) až do pozdního 18. století, kdy je nahradily metrické jednotky. Pokud tedy chcete vědět, jaký průměr v milimetrech kalibru mají vaše hodinky, měli byste linky vynásobit koeficientem 2,2558291 (1 mm = 0,443296 ligne) nebo si usnadnit práci některým z online konvertorů.

TIP: linky nejsou zcela mrtvou jednotkou ani dnes. Ve Francii se stále používají při výrobě knoflíků a při měření stuh, které zdobí pánské klobouky.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.