Plánujete si koupit hodinky? Poradíme vám, jak si vybrat ty nejlepší pro vás

Michal Pindura 3 15.02.2017

Plánujete si koupit hodinky? Poradíme vám, jak si vybrat ty nejlepší pro vás

Na tento článek jsme se chystali už delší dobu. Vyžadoval si totiž odpovědnou přípravu. Přípravu, kterou by neměl podcenit ani člověk chystající se na koupi náramkových hodinek. Pokud patříte mezi ty, kteří se v tikajícím světě nepříliš orientují a výrazy chronograf nebo chronometr jsou pro vás španělskou vesnicí, jste tady správně. Postupně si probereme výhody i nevýhody různých typů napájení hodinek, projdeme si nejrozšířenější designové styly, funkce … vlastně, řekneme si vše potřebné, na co byste měli při výběru a později při nákupu tohoto klasického doplňku myslet.

Níže najdete podrobného průvodce pánskými náramkovými hodinkami – informace dostanete naservírovány pěkně na jednom místě, srozumitelně podané a tedy i snadno pochopitelné.

STROJKY HODINEK

Při seznamování se s hodinkami přijdete dříve či později do kontaktu se slovem strojek (případně kalibr nebo mechanismus). Strojek je nejdůležitější částí hodinek a právě od něj závisí, jaké přesné budou a co vám z hlediska funkcí a komfortu užívání nabídnou. Jinak řečeno, strojek je srdcem i mozkem hodinek.

Obecně rozlišujeme tři typy strojků: mechanické (ručně natahované), mechanické (samočinně natahované) a quartzové. Nyní dejme prostor rozdílem mezi nimi, jejich kladem a záporem.

MECHANICKÉ HODINKY – RUČNĚ NATAHOVANÉ

Strojek manuálně natahovaných hodinek obsahuje hnací pružinu – laicky se dá popsat jako stočený kus kovu, kterou je pro zajištění chodu hodinek nutné pravidelně natahovat otáčením korunky. Jakmile je pružina dostatečně navinuta, strojek se rozjede a bude v provozu do té doby, dokud se pružina neodvinie – dokud neodevzdá veškerou uloženou energii. Většina hnacích pružin je dlouhá kolem 20 – 35 cm. Čím je delší, tím větší je pohybová rezerva (doba mezi dvěma nataženími).

Ne všechny ručně natahované hodinky jsou si rovny. Při jejich výběru věnujte pozornost detailům a úrovni řemeslného zpracování. Právě od nich záleží, jaké přesné a spolehlivé hodinky budou.

Výhody manuálně natahovaných hodinek:

• nepotřebují žádnou baterii

• na rozdíl od quartzových hodinek je pohyb jejich vteřinové ručičky krásné plynulý

• jsou to hodinky s duší – je za nimi kus inženýrství i ruční práce

Nevýhody manuální natahovaných hodinek

• vyžadují pravidelné natahování, obvykle jednou za dva dny, ale doporučené je každodenní natahování

• kvůli množství ozubených koleček a jemných součástek jsou citlivé na zacházení

• citlivé jsou také na nárazy, působení magnetických poli, které je mohou poškodit

• nejsou velmi přesné. Zatímco výtečně řemeslně zvládnuté hodinky jsou schopny udržovat přesnost na úrovni odchylky v jednotkách sekund za den, věkem a opotřebením soukolí se jejich přesnost snižuje. Pokud trváte na vysoké přesnosti, dejte přednost quartzovým modelům

• jsou dražší. Dají se sice sehnat i hodinky s cenou okolo 5000 korun, ale obvykle se jejich cena pohybuje od 15000 korun výše

MECHANICKÉ HODINKY – AUTOMATICKÉ

Jde o konstrukčně velmi podobné hodinky jako ručně natahované, ale namísto otáčení korunky získávají energii pohybem rotoru s excentricky rozloženou hmotností. Na jeho rozpohybování se využívají pohyby ruky nebo zápěstí, na kterém jsou hodinky připnuté. Stačí chodit, respektive provádět jakýkoliv pohyb touto rukou, aby se hodinky rozběhli a udrželi v chodu. Jde jim to skoro samo – proto se jmenují automatické (samonatahovací).

TISSOT LE LOCLE POWERMATIC 80 DOUBLE HAPPINESS T006.407.11.033.01

Pokud právě automatické hodinky nemáte na ruce, je vhodné je umístit do zařízení s názvem natahovač (winder). Je to malý přístroj, který udržuje hodinky v kruhovém nebo jiném pohybu. Prospívá to strojku, který se může neustále promazávat a vy nebudete muset hodinky znovu pracně nastavovat. Co se stane, když je pohybu až příliš a pružina hodinek je již plně navinuta? Nic. Kluzná spojka, která je součástí každého automatického strojku zaručí, že se mechanismus natahování nepoškodí.

Výhody automaticky natahovaných hodinek:

• rovněž nepotřebují žádnou baterii

nemusíte je každý den natahovat (ale můžete, nic se jim nestane)

• sekundová ručička má přitažlivý plavný pohyb

• je to mechanika a to se počítá

Nevýhody automaticky natahovaných hodinek:

• citlivé na šetrné zacházení

• zřejmě zainvestujete do natahovače, který vám zabere místo na nočním stolku

• jsou méně přesné

• jsou dražší

QUARTZ HODINKY

Pokud se nechcete omezovat a věnovat zvýšenou pozornost mechanice, „quartzky“ jsou pro vás jasnou volbou. Jsou totiž neuvěřitelně přesné a cenově dostupné.

Pohání je malá knoflíková baterie (nebo dobíjecí akumulátor). Ta dodává energii ještě menšímu oscilátoru z krystalu křemene, který se následně rozkmitá 32768-krát za sekundu. Kmity krystalu jsou přes elektrické obvody a několik ozubených kol přeneseny až k sekundové ručičce. Vzhledem k tomu, že chod quartz hodinky řídí elektrické impulsy, pohyb sekundovky je trhaný – skokový.

Rozdíly mezi mechanickým a quartz strojkem sú zřetelné

Quartzové modely obsahují méně pohyblivých komponent, což způsobuje, že jsou prakticky bezúdržbové (až na občasnou výměnu baterie), vysoce přesné a ve srovnání s mechanickými příbuznými vydrží mnohem více. I proto je většina skutečně sportovních nebo outdoorových hodinek quartzových.

Výhody quartz hodinek:

• jsou nejpřesnější ze všech běžně dostupných hodinek

• nejsou náročné na zacházení a údržbu

• jsou odolné

• v drtivé většině jsou cenově přijatelné

Nevýhody quartz hodinek:

• sekundová ručička skáče

• jsou méně „romantické“ – chybí jim charakter, historie a řemeslné pozadí mechanických hodinek

FUNKCE A KOMPLIKACE

Existují hodinky, které vám ukáží pouze čas. A jsou i takové, co vám kromě hodin, minut a sekund poskytnou prostřednictvím rozmanitých funkcí i další užitečné informace. Zjednodušeně řečeno, u quartz hodinek se bavíme o funkcích, u mechanických hodinek o komplikacích. Principiálně však jde o jedno a totéž.

K nejčastějším funkcím se řadí datum – častokrát multifunkční se zobrazením dne v měsíci a dne v týdnu, alarm, měsíční (lunární) fáze, indikátory rezervy chodu a speciální při luxusních mechanických modelů také repetice – odbíjení gongu při určitých časových intervalech.

A pak je tu chronograf (stopky). Jedná se o samostatný, nezávislý časoměrný systém, jehož úkolem není nic jiného, než měření časových úseků. Přítomnost chronografu obvykle poznáte podle dvou nebo tří malých číselníků (subciferníků) umístěných v na hlavním ciferníku hodinek. Ve standardních případech ho prozrazují také tlačítka na boku pouzdra. Horní slouží ke spuštění a zastavení měření, dolní zaznamenané údaje vynuluje.

Hodinky s chronografom a tachymetrom CERTINA DS PODIUM CHRONO GMT COSC C034.654.11.047.00

U některých hodinek doprovází chronograf na ciferníku tachymetrická stupnice. Současné používání stopek a tachymetru umožňuje při poznání ujeté vzdálenosti vypočítat rychlost či spotřebu paliva například při jízdě autem nebo letu letadlem.

Mnoho lidí si chronograf plete s chronometrem. Názvy mají sice podobné, ale vyjadřují každý něco jiného. O chronografu jsme si řekli, na řadě je chronometr. S tímto označením, ne funkcí, se můžete setkat při hodinkách, které jsou výjimečně přesné a jejich přesnost ověřil některý z renomovaných metrologických ústavů. Nejznámější z nich je švýcarský úřad Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC), který uděluje stejnojmenné certifikáty těm hodinkám, které v dlouhodobých testech dosáhly vynikajících výsledků v přesnosti chodu. U mechanických hodinek je to přesnost v toleranci + 6 / -4 sekundy za den; u quartzových ± 0,02 sekundy za den.

V moderních hodinkách se můžete setkat s nepřebernou paletou funkcí. Od jednodušších po technicky náročné. Od mechanických po senzorové. Je jen na vás, co potřebujete nebo chcete v hodinkách mít. Faktem ale je, že elegantní hodinky mají tendenci být funkčně skromnější a naopak, sportovní a ležérní hodinky jsou na hojnější výskyt funkcí náchylnější.

STYLY HODINEK

Tak jako funkcí, i stylů hodinek je tolik, že by se jimi dala zaplnit hrubá kniha. My se ale budeme soustředit na hlavní designové styly pánských hodinek, které jsou dány jejich charakterem a tím, na co dané modely mají jejich uživatelům sloužit. Po vynechání exotických a zanedbání nepříliš rozšířených stylů nám zůstane následující pětice: oblekový, field (polní), potápěčský, letecký, racingový (závodní).

OBLEKOVÉ HODINKY

Tato podmnožina hodinek se zrodila na počátku 20. století. Původně sloužily mužům, kteří své hodinky přesunuly z řetízku a kapsy vesty na zápěstí. Oblekové, nebo dress modely jsou tvarově i funkčně jednoduché, s čistým a uhlazeným vzhledem. Nejde jim o efekt, ani o poukazovaní na jejich majitele. Prvořadé pro ně je doplnit formální oblečení.

Pánske oblekové hodinky Bering 13738-564

Vlastnosti oblekových hodinek

Velikost: typicky tenké, aby nepřekážely pod manžetou košile, s menším průměrem (do 41 mm)

Pouzdro: může být kulaté, obdélníkové, kvadratické nebo soudkové. Prémiové jsou vyrobeny z drahých kovů.

Ciferník: čím jednodušší, tím lepší. Platí to pro podklad i pro indexy a ručičky.

Řemínek: u 90% modelů je kožený, ale k dispozici jsou i náramky z ocelové tkaniny (mesh) a jemné článkové náramky

Funkce: nanejvýš datum a zobrazení lunárních fází

Kdy je nosit: jak napovídá název, ideální jsou k obleku a na slavnostnější příležitosti. K tričku a džínám se nehodí.

Příklady oblekových hodinek:

Piaget Altiplano

Zenith Elite 6150

Bering 13738-564

Skagen SKW6281

Tissot Everytime

FIELD - POĽNÉ HODINKY

Tyto hodinky vznikly z modelů používaných během první světové války – z takzvaných zákopových hodinek. V bojích je využívali vojáci a operativci, jejichž úkolem byla koordinace útoků během dne i noci. Jsou to fakticky pánské sportovní hodinky s vojensky účelovým zevnějškem, jsou robustní, funkční, ale přitom dobře vypadající.

Vlastnosti Field hodinek

Velikost: menší až středně velké. Velké hodinky by v zákopech překážely

Pouzdro: typicky z nerezavějící oceli, případně z titanu

Ciferník: snadno čitelný, s velkými číslicemi a kontrastním zpracováním (bílé indexy na černém podkladu nebo naopak)

Řemínek: kožený nebo textilní. Kov by byl těžký, poškrábal by se.

Funkce: žádné, případně pouze datum

Kdy je nosit: tyto hodinky jsou poměrně univerzální, je možné je nosit na všechny druhy aktivit i během běžného dne. Výborně se doplňují s oblečením od triček, přes sportovní bundy až po uniformy. U pánů, kteří nemají rádi obleky, jsou Field modely zásahem do černého.

Field hodinky Wenger Attitude 01.1541.111

Příklady Field hodinek

Tudor Heritage Ranger

Rolex Explorer I Ref 1016

Timex Weekender

Swiss Military Hanowa Active Duty 4326.30.009

Wenger Attitude 01.1541.111

POTÁPĚČSKÉ HODINKY

Spolu s Field modely pravděpodobně jedny z nejběžnějších stylů hodinek, které uvidíte u sportovně založených mužů. Za svou oblíbenost se mohou poděkovat Jamesi Bondovi. Od epizody se padouchům Dr. No měl agent 007 na zápěstí pokaždé nějaký potápěčský model od značek Rolex nebo Omega.

Potápěčské hodinky jsou konstrukčně připraveny pro styk s hlubší vodou, ale atraktivní vzhled „potápek“ si úspěšně osvojili i módní modely, které byste do vody raději brát neměli. Inspirativní design „diver“ hodinek je tu s námi od roku 1930, kdy byl představen jeden z prvních reálné voděodolných modelů Rolex Oyster. V roce 1950 si René-Paul Jeanneret, tehdejší člen vedení manufaktury Rolex a vášnivý potápěč, umínil, že by bylo dobré vytvořit hodinky s civilním designem, které by nemusel před ponorem pod hladinu nechávat na břehu. Zanedlouho na to se na trh dostal příští vzor všech dnešních potápěčských hodinek – model Submariner.

Absolutně klíčovým parametrem těchto hodinek je vyšší voděodolnost. Minimem je úroveň voděodolnosti 100M/10ATM, avšak za obecně akceptovanou hodnotu se považuje odolnost od 200M/20ATM. Vzhledem k tomu, že jsou potápky předurčeny k nošení pod vodou (sladkou i slanou), musely se tomu přizpůsobit i materiály. Prim hraje ušlechtilá ocel 316L, nazývaná také nerezavějící nebo chirurgická, titan a relativně stále exotický bronz. Ovšem, pouzdra potápěčských hodinek mohou být vyrobeny také z různých polymerů – ukazuje to například Casio v jeho sérii G-Shock, ale tyto hodinky už s původním charakterem potápek nemají mnoho společného. 

Pánske potápačské hodinky CERTINA DS ACTION DIVER POWERMATIC 80 C032.407.17.051.60

Vlastnosti potápěčských hodinek

Velikost: střední, ale častěji velké

Pouzdro: určujícím znakem potápěčských hodinek je jednosměrně otočné okruží s minutovou stupnicí. To umožňuje potápěči zjistit, jaký čas strávil pod hladinou a jak dlouhou dobu má strávit v dekompresním zvonu. Když potápěč vstoupí do vody, nastaví okruží tak, aby minutová ručička ukazovala na nulu. Uplynulý čas pak snadno odečítá na minutové stupnici vyznačené na okruží.

Ciferník: za každých okolností – i v kalné vodě brilantně čitelný, s luminiscenčními arabskými číslicemi a nadrozměrnými indexy. Ciferník obvykle chrání tlusté safírové nebo tvrzené minerální sklo.

Řemínek: ocelový tah (článkový řemínek) s možností rychlého prodloužení – tzv. potápěčská extenze.

Funkce: žádná, případně pouze datum

Kdy je nosit: jelikož se jedná o celokovové pánské hodinky, jejichž vzhled má za sebou kus historie, je to všestranný doplněk i nástroj v jednom. Kombinovatelné jsou se sportovním oblečením, oblečením pro volný čas a rušivě nebudou působit ani v formálnější laděných outfitech. Podívejte se na Jamese Bonda, ten nosí potápky i k smokingu.

Příklady potápěčských hodinek

Rolex Submariner

Seiko Prospex SRP639K1

Blancpain Fifty Fathoms

Certina DS Action Diver Powermatic 80 C032.407.11.051.10

Vostok Europe Almaz NH35A/320A258

LETECKÉ HODINKY

Náramkové hodinky jsou s letectvím spojeny odjakživa. Ve skutečnosti ale jeden s prvních účelových, čistě pilotních modelů navrhl a vyrobil hodinář Louis Cartier pro svého přítele, brazilského letce Alberta Santose-Dumonta v roce 1904.

V průběhu let se v hodinkách, jejichž živlem je vzduch, zdomácněla komplikace chronografu. Kdo by neznal ikonické modely značky Breitling. Jejich moderní vydání v sobě nesou stále část dědictví z roku 1930, kdy se chronografy této švýcarské firmy zdomácněly v přístrojových deskách letadel britského královského letectva Royal Air Force. Piloti mohli díky nim určit rychlost letu, spotřebu paliva a proletěnou vzdálenost. V 40. letech minulého století se z palubních desek přesunuli na zápěstí zásluhou modelu Breitling Chronomat – budoucího základu pro současné pilotky.

Na rozdíl od jiných pánských stylů, letecké hodinky nemají vyhraněný vzhled. Jednotlivá provedení se mohou značně lišit. Rozhodující jsou parametry a specifické vlastnosti.

Letecké hodinky CITIZEN PROMASTER SKY PILOT FUNK CHRONOGRAPH CB5010-81L

Vlastnosti leteckých hodinek

Velikost: střední až velké

Pouzdro: materiál není rozhodující, tvar téměř vždy kulatý

Ciferník: navržen pro bezproblémové odečítání údajů, a to i v tmavém kokpitu. Ciferníky bývají prosté, se svítícími, spíše velkými bílými arabskými nebo římskými číslicemi na černém podkladu.

Řemínek: často z kůže, ale není to pravidlo. Řemínky jsou delší, aby bylo možné hodinky zapnout na rukáv letecké bundy.

Funkce: datum a někdy chronograf s tachymetrem

Kdy je nosit: pro jejich ležérnost a sportovní rysy jsou vítaným oživením neformálního oblečení. Ke kravatě a byznys stylu nejsou vhodné.

Příklady leteckých hodinek:

Omega Speedmaster

Citizen Radio Control AS4025-08E

Breitling Navitimer

Seiko Solar SSC425P1

IWC Fliegeruhr

RACINGOVÉ – ZÁVODNÍ HODINKY

Automobily a hodinky mají k sobě blízko od 30. let 20. století. Jejich vzájemné soužití je logické – pro závodníka je čas tím, co rozhoduje o vítězství nebo prohře. Požadavky závodníků se jako jeden z prvních výrobců hodinek ujal splnit Rolex přes slavné interiérové palubní hodiny Oyster.

Standard pro racingové hodinky, jak je známe dnes, je ale dílem jiné švýcarské značky TAG Heuer. Byla to ona, kdo hodinky vybavil chronografem a jeho věrným souputníkem tachymetrem. Ještě mezi 30. a 40. lety produkoval TAG Heuer chronografy pro piloty německé Luftwaffe, ale od 50. let se přeorientoval na závodní okruhy, kde umožňovaly jezdcům měřit rychlost a ujetou vzdálenost. Zlatou éru chronografů TAG Heuer odstartoval film Le Mans z roku 1971, ve kterém se model Monaco 1133 objevil na zápěstí legendárního Steva McQueena.

Racingové hodinky TISSOT PRS 516 T100.417.37.201.00 CHRONO QUARTZ

Vlastnosti závodních hodinek

Velikost: střední až velké

Pouzdro: navrženy tak, aby vydržely úskalí automobilových závodů, typicky vyrobené z oceli

Ciferník: rozlehlý s jasnými arabskými číslicemi, často s kontrastními barvami (černá, bílá, červená). Nesmí na něm chybět registry chronografu a na okruží je „povinna“ tachymetrická stupnice

Řemínek: kožený nebo kovový, zde omezení neexistují

Funkce: nejdůležitější je chronograf, až daleko za ním je datum

Kdy je nosit: racingové hodinky mají tendenci být lesklejší a sebevědomější jako potápěčské nebo pilotní modely. Odvážný design je předurčuje k nošení během běžného dne nebo méně etiketou svázaných příležitostí.

Příklady leteckých hodinek

TAG Heuer Monaco 1133

Festina Titanium Sport 20521/4

Tissot T-Sport PRS 516 T100.417.16.051.00

Chopard Superfast Chrono

Timex Intelligent Fly-Back Chronograph

VYHLEDÁVANÉ KATEGORIE

Jako při všem, co vyvolává vášně, i při hodinkách mají spotřebitelé své oblíbené želízka v ohni, kterým dávají přednost před jinými. Jelikož ty jiné - méně populární - jsou záměrně mimo našeho zorného pole, podívejme se na pár kategorií hodinek s přívlastkem bestseller.

MÓDNÍ HODINKY

Možná nejsou nabité technologiemi, možná se jim dá vyčíst, že jejich cena ne vždy odráží skutečnou hodnotu, ale v jednom jsou suverénně nejlepší - jsou za každých okolností trendové a pyšní se logy přesně těch značek, které jsou momentálně v kurzu. Módní, nebo také fashion hodinky, jsou vždy připraveny stát se ozdobou každého outfitu. A když říkáme, že každého, tak opravdu každého. Jde totiž o kategorii, která v kreativitě, stylové uvolněnosti a mixování barev, textur a materiálů nemá konkurenci.

Stačí jeden pohled na tvorbu značek jako Michael Kors, Guess, Fossil či Police a hned vám je jasné, že módní hodinky plně odrážejí pravý význam slova móda. Jsou aktuální, jejich kolekce se mění občas rychleji než módní sezóny, ale hlavně - jsou stvořeny na to, aby byly jedinečnou ozdobou osoby, která je nosí.

Dámske módne hodinky GUESS APHRODITE GW0037L1

Vlastnosti módních hodinek

Velikost: malé až gigantické

Pouzdro: tvarově bez omezení, bez speciálních nároků, ale vždy respektující styl hodinek

Ciferník: tvořivosti designérů se ani zde meze nekladou

Řemínek: obvykle ocelový náramek, často i kožený či textilní řemínek

Funkce: nejčastěji hodiny, minuty, sekundy a jednoduchý, případně multifunkční datum

Kdy je nosit: vždy, když chcete ukázat, že máte vkus a víte, co se nosí

Příklady módních hodinek:

Tommy Hilfiger Carly 1781917

IU JO Dancing Slim TLJ1347

Guess Aphrodite GW0037L1

Festina Mademoiselle 16719/1

Fossil Riley ES3203

ODOLNÉ HODINKY

V tomto případě je odolnost sice více vlastností, než samotnou kategorií, ale nic to nemění na faktu, že tyto hodinky vydrží hodně a ještě více. Jejich zvýšená odolnost je výsledkem nasazení vhodných konstrukčních řešení a jejich kombinací, které sledují jen jeden cíl - udělat z hodinek nástroj, na který není třeba brát ohled. Odolné hodinky lze rozdělit na dvě podkategorie, a to podle způsobu, jakým zvýšenou odolnost dosahují. Méně pokročilé modely se většinou spoléhají na masivní "obrněné" pouzdro z nějakého druhu houževnatého plastu, které funguje jako poměrně účinný tlumič nárazů.

Samozřejmě, ne vždy to stačí. Jsou situace a určité profese, které odolnost hodinek prověří z každého možného úhlu. Řekněme si narovinu, tu už vnější opatření jen ztěžka lapají po dechu. Odpovědi na drsnější podmínky se liší od výrobce k výrobci. U jednoho je strojek hodinek v pouzdře uložen v zavěšené odpružené kazetě, u druhého je položen na tlumicí podložce z patentovaného gelového polymeru. V případě nejpokročilejších hodinek je odolnost vůči nárazům jen úvodem do problematiky. Vývojáři zřejmě nejznámějších nezničitelných hodinek, modelů G-Shock, vědí, že aby odolnost nebyla jen do počtu, musí být uchopena systémově a komplexně. Není ničím výjimečným, když se v popisu jejich parametrů nacházejí vedle sebe pojmy jako odolnost vůči nárazům, vibracím, magnetickým polím, prachu, blátu a odstředivým silám. Spolu se zvýšenou odolností vůči vodě tak na konci snahy designérů stojí ultimátní produkt, jehož jedinou slabinou může být akorát cena.

Pánske odolné hodinky CASIO G-SHOCK G-CLASSIC GA-2100-1A1ER

Vlastnosti odolných hodinek

Pouzdro: masivní, většinou vyrobené z houževnatého plastu, karbonu nebo oceli

Ciferník: vzhled není přesně definován, ale dobrým zvykem je přehlednost a účelnost rozložení prvků

Řemínek: ideální je, pokud je stejně odolný jako hodinky. Skvělá je ocel, polyuretanová pryskyřice vyztužená skelnými nebo uhlíkovými vlákny

Funkce: čím více, tím lépe a nejlepší jsou pokročilé. Nikdy nevíte, kdy se vám která hodí

Kdy je nosit: do terénu, při sportech a všude tam, kde hrozí, že to běžné hodinky nemusí přežít

Příklady odolných hodinek:

Casio G-Shock G-Classic GA-2100-1A1ER

Alpina Alpiner 4 Automatic AL-525NS5AQ6B

Casio Pro Trek PRT-B70-5ER

Sinn Der Einsatzzeitmesser 12

Garmin Fenix 6X Pro Sapphire

ŠVÝCARSKÉ HODINKY

Ve světě hodinek neexistuje pojem, který by rezonoval více. Švýcarské hodinky jsou pověstný "Crème de la Crème" třešnička na hodinářské dortu. Je to dáno historií, precizním dodržováním přísných kritérií a samozřejmě i slušnou dávkou reklamního umění. Nebýt Velké francouzské revoluce, dějinný sled se sice mohl ubírat úplně jinou cestou, ale podmínky ve Švýcarsku (a možná také náhoda) způsobily řetězovou reakci a v zemi, která se na konci 18. století stala domovem mýtických mistrů hodinářů, se toto řemeslo natrvalo usídlilo a rozvinulo do dokonalosti. Jen pro ilustraci, v současnosti má v zemi helvétského kříže sídlo bezmála 600 hodinářských společností, jejichž roční exporty dosahují běžně hodnotu kolem 20 miliard franků .

Nejen historie a čísla však stvořili legendu jménem švýcarské hodinky. O nic menší zásluhu mají již zmiňované přísná kritéria při výrobě. Od 1. ledna 2017, kdy vstoupil v platnost balíček opatření na posílení "švajčiarskosti", musí každá firma, která chce své hodinky označovat cennou formulkou Swiss Made, deklarovat, že vývoj a výroba minimálně 60% součástek hodinek a strojku proběhly na území Švýcarska ( do té doby to bylo 50%). Kromě toho, všechny aktivity mající vliv na osobitost výrobku, musí být provedeny ve Švýcarsku. Pokud se tedy rozhodnete pro švýcarské hodinky, nekupujete si jen bezduchý zboží, ale také tradici a jistotu prémiové kvality. Nezáleží přitom, zda se rozhodnete pro fashion kousky Calvin Klein, odvázané modely Swatch nebo excelentní mechanické Tissoty, v pozadí každých se vyjímá nadaní a pedantnosť lidí, díky kterým si Švýcarsko dlouhodobě udržuje svůj prestižní status.

Pánske švajčiarske hodinky Tissot Seastar 1000 Chronograph T120.417.11.091.00

Příklady švýcarských hodinek:

Patek Philippe Nautilus

Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 01 115 7759 7153-SET7 22 01TLC

Longines Conquest V.H. PL37264766

Calvin Klein Round Medium Bangle K5U2M546

Mondaine Helvetica Light MH1.L2210.LG

VELIKOST HODINEK

Jedním z faktorů, které by neměly být při výběru hodinek pouze do počtu, je jejich velikost. Na ruce by hodinky neměly vypadat rušivě. Pokud máte tenké zápěstí a zvolíte velké hodinky, budou působit křiklavě a nepatřičně; příliš malé hodinky na urostném zápěstí zase mohou budit dojem, že nosíte dámský model. A to by asi chtěl jen málokdo.

Porovnanie veľkosti hodiniek Tissot a Diesel

Nepsaným pravidlem je, že pokud má vaše zápěstí obvod 15 – 18 cm, měli byste se ohlédnout po hodinkách s průměrem od 38 do 42 mm. V případě mohutnějšího zápěstí uděláte dobře, pokud sáhnete po průměrech 44 nebo 46 mm. Nejlepším způsobem, jak zjistit, zda vám hodinky sedí je spolehnout se na vlastní zrak a zdravý úsudek. O radu můžete klidně požádat vaši rodinu, přátele a názor nechte vyslovit i prodavače v obchodě, kde hodinky kupujete.

Jste přesvědčeni, že velké hodinky jsou vždy lepší? Pak jděte do nich. K dispozici máte obrovské trendové modely s průměrem 50, 55 i 65 mm, které jejich výrobci (například Diesel, Police nebo Vostok Europe) navrhli s důrazem na okázalost a vyvolání pozornosti.

CENA HODINIEK

Jakmile si ujasníte jaký typ strojku, styl, případně funkcí by měli mít vaše hodinky, narazíte na dilema, jakou částku máte do hodinek investovat. Když u Rolexů uvidíte částku 10000 € a ů TAG-Heuerů 5000 €, možná se sami sebe zeptáte, zda jsou tyto hodinky hodné tolika peněz a zda vám stejně dobře neposlouží levnější modely od Casia případně cenově dostupné Timexy nebo o něco dražší Tissoty.

Odpověď je poměrně složitá. Hodně záleží na tom, co považujete za přiměřenou cenu a co je už pro vás zbytečný luxus. Abychom to celé ještě více zamotali, dodáme, že není luxus jako luxus. Na trhu se v masovém počtu vyskytují hodinky, a je jedno zda jde o luxusní pánské nebo dámské hodinky, jejichž status vytváří pouze cena a marketing, a také a hodinky, jejichž luxusní povaha pramení v excelentní řemeslné úrovni, komplikovaném strojku, umělecky náročném zdobení nebo v použití hodnotných materiálů.

Kolekcia luxusných hodiniek

Vysokou cenu masových luxusních hodinek nezpůsobil jejich nedostatek (ikonické modely značek Rolex a TAG Heuer jsou vyráběny ve velkých sériích), ale rozsáhlá a vytrvalá reklamní aktivita trvající nejednou desítky let. Není však zcela pravda, že by nebetyčná cena těchto hodinky byla pouze výsledkem šikovnosti marketingových oddělení. V ceně se odráží roky vývoje a výzkumu, cena materiálů (zlata, platiny, diamantů) a také náklady na pokročilé technologie a zaplacení špičkových inženýrů a zručných hodinářů. Stručně řečeno, jsou vyrobeny kvalitnějí a při správné péči vydrží fungovat déle.

Výběr hodinek podle ceny se řídí jednoduchými zákonitostmi. Ropný magnát si koupí prémiový model za 30 milionů a je to pro něj jen kapka v moři. Obyčejný člověk však dobře zváží, zda opravdu potřebuje hodinky v ceně vyšší, než je jeho měsíční plat. Pro lidi, kteří netrvají na hodinkách za desetitisíce a statisíce eur existuje kvantum skvěle vypadajících modelů, které udělají radost, budou obdivovány okolím a přitom jejich cena nepřesáhne 3000, 6000, či 15000 korun.

Aj kvalitné švajčiarske hodinky môžu byť cenovo dostupné

Pokud si sami nemůžete hodinky dovolit, stále je zde možnost dostat je jako dárek. Příležitostí se nabízí nespočet: biřmování, maturita, promoce, svatba, výročí, Valentýn, Vánoce …

Na tomto místě se náš průvodce světem hodinek pomalu končí. I přes rozsahu článku, který jste se, věříme, zvládli aniž by jste něčemu neporozuměli, jsme komplexnost náramkových hodinek pouze pohladili po povrchu. Pokud máte o hodinky seriózní zájem, doporučujeme vám začíst se do specializovaných časopisů nebo internetových magazínů.

Přidat komentář

Komentáře (3)

Jakub Mokříš Dobrý den, v textu je hned několik gramatických chyb. Jako profesionální copywriter nabízím možnost korektury.
Karol7894 Děkuji mnohokrát za článek, moc mi při výběru hodinek pomohl, já pro manžela nakonec vybrala na https://www.hodio.cz/
Honza Ober Krásné hodinky, asi nejvíc se mi líbí ale Rolex. Našel jsem jeden web kde je nabízí použité https://clubtime.cz ale nevím kde porovnat cenu abych nekoupil zbytečně draho. Máte nějaký tip kde to porovnat?