Plánujete koupi hodinek s kompasem? Poradíme vám s výběrem

Michal Pindura 0 10.09.2017

Plánujete koupi hodinek s kompasem? Poradíme vám s výběrem

I vy jste přečkali letní horka ve stínu klimatizované kanceláře a nyní, s blížícím se podzimem, začínáte aktivizovat své turistické choutky? Nedivíme se. Měsíce od září do listopadu jsou na pěší turistiku ideální. Odpoledne nehrozí bouře, organismus nevyčerpávají nesnesitelné teploty a příroda se po vyprahlém létě začíná zbarvovat do podmanivých odstínů oranžové a hnědé. Toto všechno přeje plánování a přípravě túr, výstupů nebo jen bezcílných procházek po horách.

Snad každý, kdo ke turistice přičichl a nadchla ho tak, že se jí chce věnovat jak svému serióznímu koníčku, případně zaměstnání, už téměř najisto zjistil, jaké užitečné zařízení je kompas. Vynález starých Číňanů v jakékoliv jeho podobě – od malých kapesních kompasů až po ty zabudované v hodinách, je neocenitelným pomocníkem při dosahování vytyčených cílů i při zdárných návratech domů z těch částí země, které neznáte tak dokonale jako okolí vašeho města či obce.

Hodinky s kompasem lze, podobně jako kompasy samotné, rozdělit do několika skupin, a to jednak na základě ceny, výbavy a jednak po stránce formy. V dnešním článku si modely s pomocnou funkcí navigování v terénu „rozměníme na drobné“ tak, abyste získali bližší představu, co všechno jsou vám schopny poskytnout a abychom vám pomohli při výběru a koupi toho nejlepšího pro vaše outdoorové potřeby.

Co mi mohou nabídnout hodinky s kompasem?

Jelikož hodinky s kompasem řadíme do skupiny turistických, obvykle se u nich setkáváme i s další výbavou, která může při pobytu v přírodě přijít vhod. Samozřejmě, existují i modely pouze s ukazováním času, ale ty jsou v porovnání s funkčně našlapanějšími hodinkami méně početné. Typicky se v doprovodu kompasu vyskytuje teploměr, indikace časů přílivu a odlivu, barometr či výškoměr. U některých modelů je to také GPS a různé high-tech dovednosti, jaké známe z fitnes trackerů.

Analogové nebo digitální?

Hodinky vybaveny funkcí kompasu se obecně dělí mezi analogové a digitální. Zatímco u prvních jmenovaných zabezpečuje ukazování správného směru zmagnetizovaná střelka a jejich používání je velmi podobné jako u tradičních kompasů (viz například hodinky Luminox), digitální kompasy pracují na principu elektronického senzoru, kterým naměřené údaje jsou na ciferník promítány buď prostřednictvím ručiček, displeje nebo kombinovaně přes ručičky a LCD displej.

Turistické smart hodinky Casio WSD-F10

Výhodou digitálních kompasů je o něco jednodušší obsluha, ale třeba u nich počítat s počáteční a velmi důležitou kalibrací a také s určitou odchylkou, která se obvykle pohybuje kolem ± 10 °. Naproti tomu analogové kompasy v hodinkách pracují s tolerancí zhruba ± 2 °.

Mají hodinky s kompasem nějaké nevýhody?

Pokud nemáte zálibu v bloudění – což nepředpokládáme – jedinou opravdovou nevýhodou je, že při množství integrovaných funkcí mohou být hodinky s kompasem o něco tlustší. Není to však nic dramatického. Pár čísel pro názornost: Casio Sport Gear SGW 100-1 mají tloušťku 13,2 mm, dotykové Tissoty T-Touch Expert Solar 13 mm a Timex Compass T2P285 dokonce 11 mm. Jak říkáme, nic co by mužům bránilo v jejich pohodlném nošení. Domníváme se, že ani turistky a horolezkyně nebudou mít s tloušťkou hodinek nepřekonatelný problém.

U hodinek s kompasem je třeba smířit i s jejich sportovnějším designem, který je dán účelem, k němuž mají sloužit. Pokud se však podíváte na elegantnější stavěné titanové verze výše zmíněných Tissotů, respektive na celoocelový model Timex Expedition E-Tide Temp Compass T2N738, je dost možné, že vám nebude nic bránit v tom, abyste je nosili i během běžných pracovních dnů.

Které z nich jsou nejlepší?

Jako u jiných produktů, nejlepší hodinky s kompasem jsou ty, se kterými budete spokojeni, které vám sednou a které vás spolehlivě provedou každou houštinou či hřebenem. Pro lepší přehled jsme pro vás vybrali pět zajímavých modelů z pěti cenových hladin. Jedny z nich si určitě zamilujete.

0 – 2500 KČ

👉 CASIO SPORT GEAR SGW 100-1

CASIO SPORT GEAR SGW 100B-3A2

2500 – 4000 KČ

👉 TIMEX COMPASS T2P285

TIMEX COMPASS T2P285

4000 – 11000 KČ

👉 LUMINOX RECON 8831.KM

LUMINOX RECON 8831.KM

11000 – 20000 KČ

CASIO PRO TREK PRW 7000-1A

CASIO PRW 7000-1A

20000 a víc KČ

👉 TISSOT T-TOUCH EXPERT SOLAR T091.420.44.041.00

TISSOT T-TOUCH EXPERT SOLAR T091.420.44.041.00

Při výběru hodinek s kompasem kromě cenového hlediska zvažte, zda opravdu využijete všechny jejich danosti. I když jsou některé z nich levnější, neznamená to, vám neposkytnou komfort srovnatelný s mnohem dražším kouskem. Ať se rozhodnete pro kterýkoli model, věříme, že díky našemu článku se při koupi turistických hodinek nebudete cítit ztracení ????

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.