Okruží hodinek nejsou jen na parádu. Tohle všechno s nimi dokážete

Michal Pindura 0 17.06.2018

Okružia hodiniek nie sú iba na parádu. Týmto všetkým vám môžu poslúžiť

I když to mnozí netuší, je to holý fakt. Okruží není pouze designová záležitost, která má ozvláštnit vzhled hodinek, ale důležitý, v mnoha případech dokonce nenahraditelný funkční prvek. Víte, na co všechno vám může posloužit?

Okruží je jedna z nejjednodušších a přitom nejdůmyslnějších částí hodinek, která sama o sobě dokáže asistovat při celé řadě každodenních operací. Několik dalších úkolů jsou okruží schopné obsloužit při kombinovaném použití s jinými funkcemi hodinek. Pomůže vám s leteckými výpočty, s určením času ve městě na druhém konci zeměkoule a svou užitečnost prokáže i při potápění. Pokud chcete o různých typech a způsobech využití okruží vědět víc, věnujte pár minut následujícím řádkům.

ZOBRAZENÍ ČASU VE DRUHÉ ČASOVÉM PÁSMU

GMT okružie, Rolex GMT Master Pepsi Bezel

Pomocnou roli při ukazování času ve vzdálené lokalitě plní okruží obvykle v modelech s funkcí (komplikací) GMT. Na tomto typu okruží je vyznačena 24-hodinová stupnice a jejich pohyb je pro usnadnění přechodu z jedné časové zóny do druhé možný do obou stran. Pokud výrobce nechytí záchvat tvořivosti a experimentování, čas je na takto vybavených hodinkách ukazován druhou, barevně a rozměrově odlišenou hodinovou ručičkou, zakončenou hrotem ve tvaru šipky.

Cestovatelé a lidé často střídající časová pásma jistě ocení skutečnost, že kvůli nastavení funkce GMT není třeba zastavit vteřinovou ručičku a výhodou je i přehlednost, nakolik hlavní hodinová ručička ukazuje stále tentýž (domácí) čas.

TACHYMETR POMŮŽE S MĚŘENÍM RYCHLOSTI

Tachymetrické okružie, Tissot PRS 516

Mají vaše hodinky chronograf? Pokud ano, je dost možné, že na jejich okruží je vyznačena stupnice s číslicemi, jejichž význam je na první pohled nejasný. Tachymetr, jak se tato doplňková funkce nazývá, je vlastně kalkulačka zjednodušující výpočet rychlosti na základě známé ujeté vzdálenosti. Za předpokladu, že víte, jak dlouhou trasu jste prošli (ideálně 1 kilometr) a v počátečním bodě jste spustili chronograf, pak po zastavení stopování ukáže vteřinová ručička na hodnotu vyjadřující vaši rychlost v kilometrech za hodinu.

DÍKY POTÁPAČSKÉMU OKRUŽÍ SE NEZAPOMENETE VYNOŘIT

Potápačské okružie, Certina DS Action Powermatic 80

Okruží potápěčských hodinek jsou nezaměnitelné. Na dvanácté hodině je ve většině případů umístěna trojúhelníková značka, chybět na nich nesmí zvýrazněna patnáctiminutovka a otáčet je jimi možné výhradně proti směru hodinových ručiček*. Pro potápěče má okruží význam před ponorem, kdy si na něm umí nastavit, jak dlouho by měl ponor trvat, a také při vynorovaní, kdy mu okruží ve spolupráci s minutovou ručičkou změří čas potřebný pro dekompresi.

Ptáte se, proč se máte babrat s překlikáváním okruží (klikání je průvodním jevem krokového mechanismu), když to samé, ale mnohem elegantněji zvládne chronograf? Důvod je prostý. Drtivá většina hodinek není konstrukčně uzpůsobena pro manipulaci s tlačítky pod vodou a spuštění chronografu by s velkou pravděpodobností skončilo průnikem vody dovnitř pouzdra.

* Otáčení proti směru hodinových ručiček je účinným bezpečnostním opatřením, které má zabránit náhodnému pootočení okruží. Nechtěné prodloužení času ponoru by při omezeném množství plynu v láhvi mohlo mít fatální následky.

VÝPOČET SPOTŘEBY PALIVA? ŽÁDNÝ PROBLÉM

Logaritmická luneta, Citizen Nighthawk

Mezi schopnosti okruží hodinek nepatří pouze nějaké to nenáročné sčítání a malá násobilka. Některé letecké modely povýšili vnitřní okruží na mnohými nikdy nepochopené logaritmická pravítka (pamatujete si ty bílé kousky plastu s posuvným středem a záplavou drobných číslic?), které při správném zadání vstupních hodnot vypočítají věci, na jaké byste jinak potřebovali kalkulačku. Piloti se na ně mohou obrátit, pokud si nevědí rady s odhadem proletěné vzdálenosti, rychlosti nebo spotřeby paliva. Za nás říkáme, že na zkrocení logaritmického okruží třeba cvik a pevné nervy. Pokud však jednou pochopíte, jak funguje, získáte v něm neocenitelného pomocníka, kterého máte vždy po ruce.

Na hodinkách se můžete setkat také s navigačním okružím, jehož součástí jsou kardinální body kompasu a k užitečným patří také okruží s vyznačenými městy světového času. K dalším, o poznání méně častým funkcím vnitřních okruží se řadí pulsmetrtelemetr.

Telemetrické okružie, Omega Speedmaster Professional

První jmenovaný má formu stupnice podobné tachymetru a spolupráci se vteřinovou ručičkou chronografu změří počet úderů srdce za minutu. Na obdobném principu pracuje i telemetr. Pokud v okamžiku jedné události, dejme tomu blesku, spustíte chronograf a jakmile uslyšíte hrom ho zastavíte, centrální sekundovka chronografu ukáže na číslo rovnající se vaší vzdálenosti od epicentra bouřky.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.