Neumíte si poradit s čištěním bronzových hodinek? Prozradíme vám, jak na to.

Michal Pindura 0 07.01.2019

Patina na bronzových hodinkách

Bronzové hodinky už zdaleka nejsou zjevem z kategorie „všichni o nich mluví, ale nikdo je neviděl naživo“. Zatímco před pár lety jsme o nich psali jako o narůstajícím trendu a exotice, dnes jsou poměrně běžnou součástí nabídky obchodů. Hlavně potápěčské modely jsou s pouzdry vyrobenými z prastaré slitiny mědi a cínu, která ochotně nabývá zelenkavou patinu, spojené nepřerušitelnou pupeční šňůrou. Oukej, to všechno jsme si už o nich řekli. Jedno praktické téma jsme však v souvislosti s bronzovými hodinkami opomněli. Víte, jak je vyčistit tak, aby i po letech nošení vypadaly opět jako nové?

K čištění hodinek použijte bavlněný hadřík

Pro ty, kteří chtějí vrátit vzhled svých bronzových hodinek spátky do stavu, v jakém je vytáhli z krabičky, a také pro ty, co přehnali svou snahu s patinováním pomocí různých oxidantů (ano, i tací jsou mezi námi), mohou mít informace o tricích a způsobech čištění bronzu cenu zlata.

Dobrou zprávou je, že existuje řada domácích triků, jak se bezbolestně a bez hrozby vyvolání chemického poplachu dopracovat k vytoužené „tovární“ vizáži. Prvním a zřejmě i nejvyužívanějším jsou různé produkty na čištění bronzu, mosazi, hliníku a jiných kovů. Typickým příkladem je roztok nebo pasta Sidol (respektive Sitol), jejíž čpavkovou „vůni“ mnozí z nás znají ještě z dětství. Aplikování je jednoduché: nanesete na hadřík, chvíli necháte působit a leštíte a leštíte…

Posloužit vám může směs citronové šťávy a jedlé sody

Pokud z nějakých příčin neholdujete jednoduchým a rychlým řešením, sáhnout můžete i po zubní pastě. Abrazivní částečky v pastě provedou po minutách energického tření, mnutí (a doprovodného odfukování, nakolik třeba pořádně přitlačit) téměř identickou službu jako specializované drogistické přípravky.

Další, stále absolutně neškodnou a široce dostupnou alternativou, je podomácku namíchaná směs citronové šťávy a jedlé sody (hydrogenuhličitan sodný – NaHCO₃ nebo jinak soda bikarbona). Vytvořenou měkkou pastu rovnoměrně aplikujte přímo na povrch bronzových částí a za pomoci jemného hadříku usilovně roztírejte pod tlakem, kterým neublížíte sklíčku hodinek. Podobně jako u zubní pasty není efekt zaručen hned na první pokus. V případě, že nejste s výsledkem spokojeni, obrňte se trpělivostí a dejte si repete.

Zubní kartáček není dobrý nápad

Jelikož při čištění bronzových hodinek vždy pracujete s polotekutými látkami, které se velmi rady cpou do těch nejmenších a nejnepřístupnějších koutů, po skončení čištění doporučujeme hodinky dokonale zbavit zbytků čisticích prostředků. Ideální je na to tekoucí voda a bavlněný hadřík nebo kosmetická vatová tyčinka. POZOR: nikdy ne zubní kartáček! Důkladné odstranění pozůstatků po čištění je důležité i kvůli potenciálnímu reagování s bronzem, ke kterému by v místech se zapomenutými činidly – ať jsou jakéhokoliv charakteru – mohlo docházet.

Foto: pinionwatches.com

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.