Nejlepší military hodinky jsou ty, které zvládnou víc než vy. Poradíme vám s jejich výběrem.

Michal Pindura 0 24.05.2021

Military hodinky mohou zachránit život

To, že šaty dělají člověka, ví každý. Víte ale, co dělá vojáka vojákem? Samozřejmě, základem je udatnost, nebojácnost a zápal pro věc, kterou považuje za správnou. Hned za charakterovými vlastnostmi, bez kterých by to opravdu nešlo, se však nachází kvalitní a spolehlivá výstroj a technická výbava. Právě ta je pověstným jazýčkem na váze a rozdílovým prvkem odlišujícím profesionálního vojáka od nadšeného amatéra.

Military sféra je v mnoha parametrech na hony vzdálená prostředí, ve kterém se běžně pohybujeme. Přísné nároky klade na osobnost jednotlivce, a také na všechny elementy jeho výbavy. V současnosti se díky uvědomělým společnostem zabývajícím se výrobou military příslušenství dostává množství kdysi nemyslitelných výdobytků určených výhradně pro armádní použití do obchodů, ve kterých může nakoupit každý z nás. Profi nástroje tak mohou sloužit všem military enthusiastům, bezpečnostnímu personálu či extrémním sportovcům. Ti všichni dokáží kvalitu nejen ocenit, ale také naplno využít její potenciál.

Vše výše uvedené se dá aplikovat na obuv, oblečení, různé nástroje a, přirozeně, i na hodinky. V podmínkách, které vyžadují výbavu vyššího standardu, je totiž orientace v čase jedním z klíčů k úspěchu (a nejednou i k přežití). Je nemyslitelné, abyste při každém odečítání času lovili mobil z kapsy nebo batohu. Zaprvé tím ztrácíte drahocenné sekundy, po druhé klesá úroveň vašeho soustředění a zatřetí během šera a za tmy prozradí jasné světlo displeje telefonu v okamžiku vaši polohu lépe než vypálená světlice. A to, jak sami uznáte, nemusí být vždy k užitku – tedy, pokud po vás akorát nepátrají záchranáři z horské služby ?

Casio G-Shock Mudmaster GWG 1000-1A3

MILITARY HODINKY MOHOU ZACHRÁNIT ŽIVOT

Kvalitní military hodinky mohou být pro člověka, který se pro jejich nošení rozhodl, první pomocí, majákem v rozbouřeném moři nebo světlem na konci tunelu. Primárně je to však vysoce efektivní zařízení stavěné na drsnější zacházení a připravené čelit široké paletě nástrah. Typická je pro ně robustnost, trvanlivost, výborná přehlednost a přímočarost vzhledu – vždyť kdo by chtěl v terénu nosit labilní hodinky, na nichž musí čas a jiné doplňkové informace luštit pomocí lupy?

Když jsme sumarizovali, jaké vlastnosti by měly mít ultimátní military hodinky, dospěli jsme k závěru, že by měli mít všechno:

- praktické funkce (například kompas, barometr)
- robustní konstrukci (týká se to pouzdra i řemínku!)
- dokonale zvládnuté osvětlení ciferníku (výborně se osvědčily tríciové trubičky)
- odolnost nejen vůči extrémům počasí (hodí se odolnost vůči prachu a blátu)
- voděodolnost alespoň 100M/10ATM
- co nejpřesněji ukazování času (skvělé je rádiové řízení)
- jednoduché ovládání
- ještě snadnější čitelnost ciferníku/displeje (velké číslice jsou základ)
- dlouhou životnost baterie (ideálně solární napájení)

Je to nářez, co říkáte? Ovšem ne každé military hodinky musí být v plnění našich kritérií stoprocentní, na to, aby vám posloužily a vy jste byli s nimi nadmíru spokojeni. Stejně si nemusíte zoufat nad cenou. Počet nul na cenovce hodinek ne vždy odráží jejich reálný přínos. Je to podobné jako s terénními auty - i když nemá drobné Suzuki Jimny vzezření, výkon ani váhu Hummera, přesto existují situace, kdy mu v ostrém nasazení ukáže záda. Je proto jen na vás, abyste si vybrali takový model, který je schopen poprat se s výzvami, které s ním plánujete absolvovat.

Na ukázku, jaká různorodá je kategorie military hodinek, jsme vybrali malý vzorek, na kterém se pokusíme demonstrovat, že pro každého může být ideálem cosi jiného. Pod fotografiemi jednotlivých modelů najdete vždy i důvody, pro které se v našem výběru ocitli.

LUMINOX BEAR GRYLLS SURVIVAL LAND SERIES XB.3781.KM

LUMINOX BEAR GRYLLS SURVIVAL LAND SERIES XB.3781.KM

Důvody:
- kompozitní pouzdro vyztužené uhlíkovými vlákny
- integrovaný klasický kompas

CASIO G-SHOCK RANGEMAN GW-9400-1BER

CASIO G-SHOCK RANGEMAN GW-9400-1BER

Důvody:
- léty ověřená odolnost konstrukce
- voděodolnost 200M /20ATM

TIMEX COMMAND™ 47MM SILICONE STRAP WATCH TW5M36000

Důvody:
- ukázková čitelnost za dne iv noci
- nízká váha

BREITLING EMERGENCY DLC-CATED TITANIUM - BLACK

BREITLING EMERGENCY DLC-CATED TITANIUM - BLACK

Důvody:
- integrovaný osobní lokátor kompatibilní se satelitním programem Cospas-Sarsat
- titanové pouzdro

CASIO PRO TREK PRT-B70-5ER

Důvody:
- kombinované analogově-digitální zobrazení
- odolnost vůči nízkým teplotám

TRASER H3 P69 BLACK STEALTH SAND 109860

Důvody:
- nepřekonatelné tríciové ovětlení na ciferníku i okruží
- jednoduché na používání

Našli jste mezi nimi svého military šampiona? Pokud ano, gratulujeme k výborné volbě. Pokud ne, a víte o jiných hodinkách, které by v si zasloužili mít místo v našem seznamu, napište nám o nich do komentářů nebo na naši facebookovou stránku.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.