Nebuďte k sobě falešní. Fejkové hodinky patří do koše, ne na ruku

Michal Pindura 0 27.08.2017

Nebuďte k sobě falešní. Fejkové hodinky patří do koše, ne na ruku

Nerozumíme tomu, ale děje se to. A ne v malém. Před negativním fenoménem falešných hodinek nás neochrání zákony ani represivní akce celních úřadů. Proč? Neboť je lidé chtějí a cestiček, jak si dopřát fejkovy luxus, je zejména ve světě internetu nespočet.

Víme se vžít do kůže člověka, který není ochoten obětovat na koupi hodinek částku, za kterou si koupí luxusní auto a půl domu k němu. Státisíce korun se přece dají využít smysluplnějším způsobem. V žádném případě ale nepochopíme, což vede lidi k nákupu fejkových replik a nejvíce se divíme těm, kteří se nechají zlákat ke koupi kopií relativně levných fashion hodinek.

Pravdou je, že úroveň dnešních falešných hodinek je poměrně vysoká. Některé z nich jsou tak detailně zpracované, že s jejich odlišením od originálů by mohl mít problém i zkušený odborník. Stále jsou to však obyčejné fejky, kterými lžete jedině sami sebe. Ne, nebudete více „cool“, ne nebudou vám je závidět. Pokud jste někdy pocítili chvilkovou slabost a uvažovali jste nad koupí repliky, poradíme vám – nedělejte to. V odhodláni odolat vám pomůžeme sedmi pádnými důvody, proč nelegální kopie hodinek nejsou dobrý nápad:

1. JSOU ABSOLUTNĚ BEZCENNÉ

Jsou to vaše peníze, můžete je utratit, na co se vám zachce. Nezáleží na tom, zda fejky stojí hodně nebo málo, skutečnou hodnotu mají nulovou. Nevěříte? Zkuste je prodat a uvidíte, kolik vám za ně nabídnou.

2. JSOU RANOU PRO VAŠI POVĚST

Představte si, že na zápěstí máte falešné hodinky a okolí, ve snaze pyšnit se, je bez špetky studu okatě ukazujete. Co by se však stalo, kdybyste narazili na člověka, který se vyzná? Ani ta nejlepší kopie nikdy nebude originál a dá se rozpoznat. Pověst o tom, že nosíte fejky, se bude šířit rychlostí světla. Nemluvě o tom, že se při jejich nošení budete oproti lidem s originály cítit méněcenní.

Nebuďte k sobě falešní. Fejkové hodinky patří do koše, ne na ruku

3. LIDÉ NEJSOU HLOUPÍ

Myslíte si, že si vaše okolí nespočítá dvě a dvě, když se vozíte na staré „feldě“ a na ruce vám záři poslední model Vacheron Constantin? Pokud hned nebudete odhaleni hned, minimálně to bude velmi podezřelé.

4. MATERIÁLY REPLIK STOJÍ ZA DĚRAVÝ GROŠ

Očekávat od kopií kvalitu je naivita sama. Použité materiály jsou buď úplně jiné (mosaz namísto oceli), nebo jde o druhou jakost. Šetření se zkrátka někde musí projevit. Největší rozdíly se týkají strojku hodinek. Zatímco originály se v případě závady vyplatí opravovat, při kopiích na servis rovnou zapomeňte. Žádný seriózní hodinář se do jejich opravy nepustí – z principu, nebo z obavy, zda se mu ten zmetek nerozpadne pod rukama.

5. PŘESNOST JE MIZERNÁ

Modelová situace: originální model obsahuje chronometrově přesný strojek certifikovaný institutem COSC, který by měl denně vykázat odchylku v jednotkách sekund (v případě mechanických hodinek). Domníváte se, že falešné hodinky budou alespoň přibližně stejně přesné? Probuzení z tohoto snu bude pro vás pořádně kruté.

Nebuďte k sobě falešní. Fejkové hodinky patří do koše, ne na ruku

6. KAM SE PODĚLY FUNKCE?

Výrobcem kopií (zejména těch najpodradnejších) jde o jediné – vydělat. Nač by se namáhali a do hodinek integrovali funkčně totožnž strojek, když mohou sáhnout po čínském paskvilu? Má originál chronograf? Replika z tržnice bude mít místo registrů nálepky s namalovanými ručičkami. Má originál repetici? O tom, co má kopie, raději pomlčíme…

7. NAPOMÁHÁTE ZLOČINCŮM

Nošení padělků má kromě pochybní morální roviny i kriminální podtón. Koupí přímo podporujete jejich zhotovitele a motivujete je, aby svou činnost vykonávali i nadále. U nás jsou zákony k nelegálním kopiím zboží zatím shovívavé, ale například ve Švýcarsku vám falešné hodinky zabaví a proti vám mohou zahájit trestní řízení.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.