Natahovače mechanických hodinek. Kdy mohou být pro vás užitečné?

Michal Pindura 0 22.10.2017

Natahovač pro automatické hodinky Rapport London Evo 4 Black

Snad každý, kdo z quartzových hodinek postupem času a s vývojem své hodinářské posedlosti přesedlal na mechaniku, už zřejmě hledal odpověď otázku, zda by nebylo vhodné pořídit si pro svůj tikající poklad natahovač.

Pokud zvažujete, že si koupíte mechanické hodinky s automatickým nebo ručně natahovaným kalibrem, a zatím nejste úplně zorientovaní ve světě týkajících mašinek, možná jste na zařízení, které jsou schopny udržet hodinky v chodu i tehdy, když je zrovna nenosíte nebo z nějakého důvodu nemůžete, respektive nechcete natahovat ani nepomysleli. Jsme si však téměř jisti, že časem se po nich začnete ohlížet a řešit věčnou dilema – je nebo není pro mě natahovač potřebný?

Když se na nás někdo obrátí a ptá se nás na natahovače (windery), jejich význam a praktický přínos, obvykle staneme někde mezi těmito dvěma názory:

1. HODINKY TRPÍ, KDYŽ STOJÍ

Je nezpochybnitelné, že mechanické hodinky jsou uzpůsobeny na neustálý provoz. I když to na první pohled nezní logicky, olejům a pevným lubrikantům, kterými jsou součástky v strojcích namazané, prospívá, pokud se mechanismus hodinek nezastaví. Je to podobné, jako když vás motoristé přesvědčují, že autu vysloveně škodí dlouhé stání v garáži.

2. NEUSTÁLÝM CHODEM SE OPOTŘEBOVÁVAJÍ SOUČÁSTKY

Druhý, diametrálně odlišný názor na natahovače se opírá o poukazování na komfort majitelů mechanických hodinek. Ti prý windery kupují proto, aby nemuseli držet v hlavě, že jejich hodinky je nutno po jisté době natáhnout a vyhnuli se tak nastavování času a data. Taková pohodlnost a udržování hodinek v permanenci však podle některých lidí vede k nadměrnému opotřebovávání komponentů strojků a tím pádem k častějším návštěvám servisů.

Orbita Sempre - naťahovač pre ručne naťahované hodinky

KDE JE PRAVDA?

Jako vždy, někde uprostřed. Určitě souhlasíme, že pokud hodinky nejsou dennodenně nošeny, měl by být zajištěn jejich stálý chod. Mechanické kalibry totiž opravdu obsahují maziva, bez kterých by nemohli fungovat. Samozřejmě, existují i ​​ojedinělé výjimky v podobě konceptů a vzácných exemplářů hodinek, které se obejdou bez mazání, ale těch je tak málo a jsou tak drahé, že je v dnešním článku nebudeme brát v úvahu. Zkrátka, mazat třeba. A ideální mazání je mazání rovnoměrné. V případě, že hodinky stojí, oleje se usadí a může se stát, že zkolagulují a přestanou plnit svou úlohu. Při pravidelném nošení nebo při umístění hodinek do natahovače je zachována rovnoměrná distribuce lubrikantů a je vysoce pravděpodobné, že návštěva nejbližšího hodináře nebude vyvolána problémy s mazáním pohyblivých dílů ve strojku.

Skriňový naťahovač Paul Design The Gentlemen 8

Na druhou stranu si na základě zkušeností a ohlasů od našich zákazníků dovolíme tvrdit, že natahovače jsou spíše prostředkem ke zvýšení pohodlí jako skutečnou nutností. Známe případy, kdy si zákazník natahovač opatřil, ale po nějakém čase ho přestal používat. Proč? Jednoduše proto, že si ke svým hodinkám vybudoval vztah, který sílí s každým natahováním, s každým nastavováním. Pokud své hodinky přestanete brát pouze jako nástroj ukazování času (což se u poctivých mechanických modelů stává poměrně často) a budete je vnímat jako cosi více – trvalou hodnotu či důkaz mistrovství hodinářských mistrů, je dost možné, že si na natahovač ani nevzpomenete.

Luxusný skriňový naťahovač Buben&Zorweg Collector 32 Deluxe

Pokud jste si jisti, že pravidelné ruční natahování není pro vás tím pravým, nebo máte doma rozsáhlou sbírku hodinek, natahovače vám můžeme jen a jen doporučit. V obchodech si můžete vybírat modely od nejjednodušších pro jedny automaty, přes windery pro manuálně natahované hodinky a kusy s víceosou rotací až po honosné, s prostornými trezory kombinované skříně od firem Döttling nebo Buben & Zorweg, které ve vaším obýváku s přehledem nahradí luxusní nábytek.

Neuvedli jsme dost jednoznačných pozitiv natahovačů? Jedno výrazné plus máme ještě v zásobě. Týká se hodinek s více složitými komplikacemi, jako jsou věčné kalendáře či sofistikované astronomické funkce. Máte takové doma nebo se odhodláváte na jejich koupi? Pro vás jsou natahovače naprosto nezbytné. Nastavování těchto časoměrů je značně náročný a nejednou zdlouhavý proces, v některých speciálních případech dokonce vyžadující zaslání hodinek jejich výrobci. A to, jak sami uznáte, není nic, co byste chtěli dobrovolně podstupovat při každém zastavení hodinek.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.