Komplikace hodinek nejsou přítěží. Poznáte ty nejdůležitější?

Michal Pindura 0 17.09.2018

Když se v souvislosti hodinkami řekne slovo komplikace, nezasvěcení se začnou obávat přinejlepším reklamace, ti informovanější se však pouze zasněně pousmějí. Co vlastně ty komplikace jsou? Ať jsou čímkoliv, rozhodně nemají nic společného s defektem během cesty na letiště nebo se ztracenou peněženkou plnou dokladů.

Komplikace jsou strukturální změny provedené v konstrukci strojku mechanických hodinek, díky kterým získávají přidanou, více či méně sofistikovanou funkcionalitu. Z uvedené poučky nepřímo vyplývá, že komplikace se netýkají digitálních modelů. Ne že by pokročilé dovednosti, kterými některé z nich disponují, nebyly komplikované na vývoj, výrobu nebo vysvětlení, ale tyto vymoženosti nikdy nebudou komplikacemi, jen funkcemi.

Skutečné komplikace jsou více vlastnostmi než funkcemi a všechny vycházejí z tradičního kruhového pohybu, který je základním principem fungování mechanických hodinek. Z inženýrské složitosti, jejíž jsou schopni porozumět pouze školení hodináři, jsou komplikace tlumočeny do „lidské řeči“ povětšinou pomocí ručiček a jiných, na daný účel navržených ukazatelů umístěných převážně na ciferníku hodinek.

Chtěli byste vědět, které komplikace jsou nejdůležitější a hodináři nejčastěji využívány? Ať se líbí, tady jsou:

1. DATUM

Po nepostradatelných hodinách, minutách a sekundách čtvrtá nejrozšířenější komplikace. Jejím úkolem je ukazovat aktuální kalendářní den. Indikátor se z jednoho dne na druhý protáčí vždy kolem půlnoci, u lepších hodinek okamžitě, u konstrukčně jednodušších mu to trvá i několik hodin. V případě obyčejného data je v měsících kratších než 31 dní potřebná ruční korekce.

2. DEN V TÝDNU

Deň v týždni - Tissot Visodate

Doplňková komplikace k datu, která v zásadě vyžaduje stejné strukturální zásahy do kalibru. Na rozdíl od něj nepotřebuje korekci – po neděli totiž vždy následuje pondělí. Ukazatel dne v týdnu může mít podobu subciferníkU s vyznačenými dny, nebo je zobrazován v přidruženém okénku při datu.

3. AUTOMATICKÉ NATAHOVÁNÍ

Automatické naťahovanie - Grand Seiko Spring Drive Chronograph SBGC001 9R86

Nejméně viditelná, ale je dost možné, že nejužitečnější komplikace. Díky automatickému nátahu nemusíte hodinky natahovat otáčením korunky. Pro správný chod je stačí pouze nosit. O zbytek se postará rotor s mimostredne rozloženou hmotností. Při pohybech ruky se rotor otáčí a energie z jeho pohybů je přenášena nejprve k pérovník a následně k srdci hodinek – setrvačke.

4. INDIKÁTOR REZERVY CHODU

Indikátor rezervy chodu - Junkers Bauhaus Automatic

Praktická komplikace, která vám na stupnici od 0 do 100 procent (v různých formách) prozradí, jak dlouho budou ještě hodinky schopné ukazovat přesný čas. Využití nachází hlavně u manuálně natahovaných hodinek, které vám tak mohou naznačit, že je ta správná chvíle na rituál natahování.

5. CHRONOGRAF

Chronograf - Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture

Komplikace chronografu není ničím jiným, než převlečenými stopkami. Na rozdíl od klasických analogových stopek však naměřené složky času rozděluje mezi několik (obvykle dva nebo tři) registry, kde jsou ukazovány samostatně.

6. LUNÁRNÍ FÁZE

Lunárne fázy - Arnold & Son HM Double Hemisphere Perpetual Moon

Pravděpodobně nejpoetičtější komplikace. Pokud chcete, aby ciferník vašich hodinek nebyl pouze o ručičkách a číslicích, graficky ztvárněná noční obloha s dorůstající nebo couvající miniaturou Měsíce je ideální řešení. Funkčně je tato komplikace podobná věčnému data a stejně jako u něj závisí pouze na šikovnosti a umu hodinářů, jak dlouhou dobu po správném nastavení nebudete přinuceni znovu sladit stav indikátoru s fází skutečného Měsíce na obloze.

7. RETROGRÁDNÍ UKAZATEL

Retrográdny ukazovateľ - Maurice Lacroix Masterpiece Lune Retrograde

Méně vídaný způsob ukazování některých časoměrných informací. Retrográdně lze nejčastěji vidět zpracované minuty chronografu, ale například i datum. Aby se zřetelně oddělila nulová (výchozí) hodnota, retrográdní ukazatele nemají kruhový, ale vějířovitý, případně půlkruhový tvar. Po dosažení konečné hodnoty na stupnici se ručička skokově vrátí (zacouvá) spát na nulu.

8. REPETICE

Relativně vzácná komplikace. Pro svou náročnost na výrobu je výsadou špičkových manufaktur. Hodinky obsahují bicí a rezonanční ústrojí, které v pevně stanovených intervalech nebo v určitém čase vyluzují zvuky připomínající odbíjení zvonů. Čím složitější mechanismus repetice hodinky obsahují, tím více tónů jsou hodinky schopné vyloudit.

9. TOURBILLON

Královská komplikace, dílo geniálního švýcarského hodináře Abrahama-Louise Bregueta z roku 1795. Breguet věřil, že uložením zotrvačky do rotující klece minimalizuje vliv jednosměrně působící gravitace na vlásek a tím zvýší přesnost hodinek. To, co platí pro statické stolní hodiny, je při neustále se pohybujících náramkových hodinkách sice téměř bezpředmětné, no tourbillon byl pro svou technickou krásu a vysokou náročnost až donedávna – před érou softwarového 3D modelování a extrémně přesných obráběcích strojů – symbolem vyspělosti hodinářských mistrů.

10. VEČNÝ KALENDÁR

Večný kalendár - IWC Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph

Vrcholná disciplína v tvorbě komplikace data. Jak jsme již nastínili při lunárních fázích, věčnost tohoto kultivaru kalendáři tkví v délce doby, po kterou nebudete mít žádnou starost s měsíci kratšími než 31 dnů, přestupný lety ani jinými kalendářními anomáliemi. Většina hodinek s komplikací věčného data se bez korekce obejde až do roku 2199.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.