Keramické hodinky jsou stále oblíbenější. Znáte jejich klady a zápory?

Michal Pindura 0 10.05.2017

Keramické hodinky sú čoraz obľúbenejšie. Poznáte ich klady a zápory?

Náramkové hodinky se dají vyrobit prakticky z čehokoliv. Pokud občas hodíte očkem na náš blog, možne jste se dočetli, že existují modely ze žuly, ohebného silikonu a dokonce i ze zrajícího sýra. Hodinářské značky již vyzkoušeli opravdu leccos. Existuje ale pouze hrstka materiálů, které mají pro spotřebitele skutečný přínos. Jsou to ocel, titan, hliník, drahé kovy… někde uprostřed tohoto seznamu se nachází i keramika.

V případě keramických směsí používaných k výrobě částí hodinek nejde o keramiku, se kterou bychom přicházeli do styku při servírování oběda nebo při sledování zručných pohybů hrnčířského mistra. Tato keramika zkrátka nemá nic společného s keramikou vypálenou z přírodního jílu jménem kaolinit. Co to pak vlastně je?

Keramické hodinky Just Cavalli

Přesná definice směsí, z nichž sestávají pouzdra, řemínky nebo rovnou celé hodinek, je poměrně neurčitá. Může to být v podstatě jakýkoliv materiál, který je anorganický, nekovový a je pevného skupenství. To dává chemickým a materiálovým inženýrům dostatečný rozlet na to, aby vyvíjely stále nové a nové složení, díky kterým dosahují u výsledného produktu výrazné zlepšení jeho fyzikálních vlastností.

Keramické hodinky Tissot I tu nejzákladnější a v konstrukci hodinek nejčastěji používanou strojírenskou keramiku (čili oxidy, karbidy a nitridy) můžeme s čistým svědomím nazvat high-tech materiál 21. století. Opravňují nás k tomu její specifické danosti jako jsou vysoká tvrdost, nízká váha, chemická inertnost a hypoalergénnosť.

Keramika na první pohled vypadá jako supermateriál, který nemá žádné mouchy. Je to ale opravdu tak? V následujících větách si rozebereme všechny plusy a minusy keramiky, se kterými se můžete jako majitelé hodinek setkat.

Keramické hodinky Boccia Titanium

Pozitiva keramiky

+ Keramické směsi jsou ve srovnání s běžnými kovy extrémně odolné. Jsou téměř nepoškrabatelné a nezvyknou vykazovat známky opotřebení ani po dlouhých letech nošení hodinek. Jsou také barevně stálé, přičemž na jejich odstínu se nijak nepodepíše ani trvalé vystavění UV záření. Keramické směsi se staly pro mnohé značky číslem jedna při výrobě sportovních a potápěčských modelů. Důvody jsou prosté: jsou totálně antimagnetické a nejsou náchylné na chemickou erozi v důsledku styku s mořskou vodou.

Keramické hodinky Festina

+ Navzdory klamnému dojmu vysoké váhy, který keramika svým vzhledem vyvolává, je skutečnost přesně opačná. Keramika je lehký materiál, váhou konkurenční hliníku. Vyzkoušejte si nasadit keramické hodinky a ihned pochopíte, proč si k ní našli cestu slavné značky jako Rolex, Tissot, Rado, Certina, Festina či Bering.

+ Je hypoalergenní. Drtivá většina keramických směsí neobsahuje v základem stavu žádné kovy ani jiné látky, které by mohly vyvolávat alergické reakce. Keramické hodinky tak mohou bez obav z dráždění a nepříjemných projevů nosit i alergici a lidé s citlivou pokožkou.

Keramické hodinky BeringNegativa keramiky

Ačkoliv je keramika značně odolná a hodinky z ní zhotovené nejsou náchylné na vznik škrábanců, molekulární struktura keramiky skrývá jedno úskalí – křehkost. Je to podobné jako se safírovými sklíčky. Poškrábat je lze pouze diamantem (nebo jiným safírem), ale při pádu na tvrdý povrch je velká pravděpodobnost, že přijdou k úrazu.

Druhé mínus keramiky se netýká zákazníků, ale lidi, kteří z ní musejí vytvořit jednotlivé díly hodinek. Na začátku výrobního procesu je prášek, který se v slinovací peci za působení vysokého tlaku zahřeje na teplotu přes 2000 stupňů. Jelikož při spékání dochází ke změně objemu, výrobě musí předcházet důkladné výpočty. Pouze tak je možné dosáhnout přesnost, která je při drobných komponentech hodinek klíčová.

Keramické hodinky CertinaKeramické hodinky

V naší nabídce najdete množství kvalitních keramických modelů. U většiny z nich jsou z keramiky zhotovené články náramků, případně okruží. Jak vidno na hodinkách Just Cavalli či Bering, keramika nemusí být pouze bílá. Díky různým přísadám a technologiím zpracování může nabýt syté barvy od šedé, modré, černé až po hnědou. Právě barevná variabilita je spolu s výše uvedenými vlastnostmi důvodem, proč si keramické hodinky na svou stranu získávají stále více zákazníků. Budete jedním z nich?

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.