Když je víčko hezčí než ciferník. Na tyto hodinky se vyplatí podívat i zezadu

Michal Pindura 0 11.06.2017

CASIO GWG 1000MH-1A MAHARISHI

Kdo z nás by nechtěl vlastnit hodinky, na které je radost se podívat? Ať už se jedná o digitální, analogové nebo binární hodinky, nosíme jejich hlavně proto, aby nás informovali o přesném čase a přitom nás reprezentovali svým vzhledem. No schválně, zkusili jste někdy spočítat, kolikrát během dne zaostříte pohled na ručičky, abyste zjistili, kolik je hodin?

CASIO GWG 1000MH-1A MAHARISHI

Ať je to pět nebo padesátkrát, téměř vždy své hodinky odbijete letmým pohledem na ciferník a tím to pro vás hasne. Přestože je ciferník jednoznačně nejexponovanější část hodinek, co se týče počtu „shlédnutí“, u některých modelů (a není jich málo) jsou jejich nejatraktivnější partie při běžném nošení a odečítání času skryté.

Pokud hádáte, že mluvíme o víčkách, případně se domníváte, že to nejkrásnější se ukrývá až za nimi, máte od nás deset z bodů z deseti. Zadní stranu hodinek můžeme klidně přirovnat k zadní straně obrazu. Zatímco na přední stranu plátna umělec namaluje výjev, který je určen očím širokého publika, zadní strana téhož obrazu je mnohem intimnější. Nejednou na ní najdete soukromé poznámky autora, detaily o díle nebo dokonce osobní věnování.

S víčkem hodinek je to podobné. Výrobcem tato plocha slouží trojím způsobem:

1. VÍČKO JAKO ZDROJ INFORMACÍ

Obyčejně se na víčkách nacházejí údaje, které se pro nějaký důvod nevešli na ciferník, nebo by nebylo žádoucí, kdyby se na něm objevily. Typicky jsou to označení modelu, informace o úrovni voděodolnosti, sériové číslo a sporadicky i číslo/označení použitého strojku a u quartzových modelů typ baterie.

VOSTOK-EUROPE YM26/5603255

VOSTOK-EUROPE YM26/5603255

U limitovaných edicích je dobrým zvykem vídat na víčkách vyryté pořadové číslo hodinek. Všechny tyto údaje mají být k dispozicii v první řadě spotřebiteli, ale práci usnadňují i hodinářům a servisním technikům.

2. VÍČKO JAKO REKLAMNÍ POUTAČ

Víčka hodinek poskytují poměrně velkorysý prostor k propagaci, kterému se velikostí může rovnat jedině ciferník. Jelikož však zákazníci obecně nechtějí, aby ciferník jejich hodinek zdobili různé emblémy a loga, jejich místem výskytu jsou právě víčka.

TISSOT QUICKSTER T095.417.17.037.05 NBA LOS ANGELES LAKERS

TISSOT QUICKSTER T095.417.17.037.05 NBA LOS ANGELES LAKERS

Designérům se při návrhu motivů, které budou přístupné pouze majiteli hodinek, o poznání snadněji dýchá. Na víčkách potápěčských hodinek jsou často výsledkem jejich kreativity laserem gravírované výjevy z podmořského života, u racingových modelů loga týmů Formule 1 či týmů zámořské basketbalové NBA. Možnosti, jak ozdobit víčka hodinek jsou skutečně nevyčerpatelné.

3. VÍČKO JAKO OKNO DO DUŠE HODINEK

Do třetice všeho dobrého – náš nejoblíbenější způsob zpracování víček. Všichni ti, kteří propadli kouzlu mechaniky, s námi budou souhlasit, že pokud se uvnitř hodinek nachází strojek s množstvím pohyblivých komponent, jejichž okolí je nejednou bohatě zdobené nebo skeletonizované, bylo by smrtelným hříchem, kdyby tato řemeslná krása zůstala bez možnosti ukázat se světu.

CERTINA C029.807.16.031.60 HIMALAYA SPECIAL EDITION

CERTINA C029.807.16.031.60 HIMALAYA SPECIAL EDITION

Výrobci právě z tohoto důvodu vkládají do víček průhledy – nejčastěji z minerálního nebo safírového skla, přes které můžete kdykoliv zkontrolovat, zda zotrvačka kmitá, zda se rotor automatu otáčí, jak má, nebo se jen tak pro potěšení pokochat dokonalou souhrou ozubených kol.

Víčka hodinek určitě nejsou pouze do počtu. Najdete na nich kopec užitečných informací a u mechanických modelech mohou být klidně tou částí hodinek, na kterou se budete chtít dívat každou chvíli.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.