Junkers Worldtimer – nezabloudí v časových pásmech, neztratí se ve tmě

Michal Pindura 0 24.02.2016

Junkers Worldtimer - nezabloudí v časových pásmech, neztratí se ve tmě

New York, Paříž, Tokio … Dnes doma, zítra na cestách. Poznávání světa – ať už v pracovním nasazení nebo v širokém tričku a s větrem ve vlasech, není vždy jen slast. Spolehnout se musíte většinou pouze sami na sebe, k tomu přesun z místa na místo, z jednoho časového pásma do druhého. Ať se bavíme v symbolické nebo ryze realistické rovině, každý, kdo procestoval, případně má v plánu procestovat polovinu zeměkoule, nám přikývne, že mít za každých okolností přehled o tom, co se kolem něj děje, je k nezaplacení. Jelikož na stránkách našeho blogu se všechno točí kolem času, v souvislosti s cestováním a přehledem o dění kolem nemůže být dnešní téma nic jiného, než hodinky pro světoběžníka. S těmi, které se vám dnes chystáme představit, budete mít informaci o přesném vzdáleném i domácím době podanou bez ohledu na denní i noční hodinu.

Junkers Worldtimer

Pánské hodinky Junkers Worldtimer patří do rodiny takzvaných GMT chronografů, které jsou díky jejich funkcím stavěné na indikaci času v druhém pásmu a zaznamenávání délky trvání libovolných událostí. GMT ukazatel je v případě modelů Junkers Worldtimer zpracován do formy subciferníka na pozici desáté hodiny. Jeho nedílnou součástí jsou vyznačeny názvy světových míst a k nim příslušející časové posuny. Junkers zvolil GMT indikátor s ručičkou ukazující čas v 24-hodinovém formátu. Jiné pohyblivé části se v něm ke slovu nedostali. Pokud se tedy chystáte na cestu do končin s časovým posunem, korunkou posunete ručičku ke správnému místu (pásmu) a o nic dalšího se nemusíte starat. Správnost nastaveného času sice závisí jen od vás, ale na druhou stranu jste pánem situace, vše máte ve svých rukou.

Junkers Worldtimer,  6892-5 a 6892-2

Druhou zručností modelů poháněných švýcarským quartz strojkem ETA G10.962 je chronograf s kapacitou měření 12 hodin. Stopky ovládané dvojicí bočních tlačítek umožňují díky funkci ADD jednoduché připočítávání času (dílčí časy). Přítomny jsou i mezičasy zastoupeny funkcí SPLIT. Chronograf využívá dva registry a také centrální sekundovou ručičku. Na ose mezi sčítací se při indexu čtvrté hodiny nachází přiměřeně velké okénko datumovky.

Rozložení a ergonomii ciferníků není co vytknout. Viditelnost údajů je vzorová, dokonce i drobné názvy míst jsou čitelné bez zaváhání. Zlatý hřeb v této oblasti si však hodinky Junkers Worldtimer schovávají na dobu po západu slunce. Na fotografiích je v plné kráse předvedeno, co ciferník obdarenejšej verze 6892-5 po setmění dokáže. Ohromující svit podkladu a ručiček je výsledkem nanesení luminiscenční pigmentu Superluminova na podklad ciferníku a kosodélníkového listy ručiček. Můžete se spolehnout, že tak jako vás GMT indikátor neomylně provede houštinou časových pásem, s plně luminiscenčním ciferníkem nikdy neokusil, jak chutná ztráta orientace v čase pro takovou banalitu, jakou je obyčejná tma.

Junkers Worldtimer, luminiscence 6892-5 a 6892-2

Ocelové modely Junkers Worldtimer jsou dostupné ve dvou vyhotoveních odlišených právě barvou výše vícekrát přetřásaným ciferníku. Zatímco krémový varianta se v noci promění na modravý reflektor, verze s antracitovým ciferníkem záři komornějším svitem ručiček, arabských číslic a minutové škály. Oba modely spárované s černými koženými řemínky všechny rovnocenné rozměry pouzder, minerální sklíčka, voděodolnost 100M / 10ATM i navlas stejná váha 71 gramů.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.