Jak pečovat o hodinky? Máme pro vás pár užitečných tipů, jak udržet vaše hodinky dlouho jako nové

Michal Pindura 1 05.07.2021

Jak pečovat o hodinky? Máme pro vás pár užitečných tipů, jak udržet vaše hodinky dlouho jako nové

Kdo z nás by nechtěl, aby věci, které si koupíme, vydržely co nejdéle jako nové? V některých případech to sice není až tak důležité, ale hodinky, o nichž péči bude dnešní článek, by měl asi každý nejraději dlouhodobě funkční, bez škrábanců a jakýchkoliv chybiček krásy, které by kazily dobrý pocit z jejich nošení. Hodinky totiž kromě toho, že plní roli doplňku - módního či praktického - mohou být klidně i hodnotnou investicí. A o tu se, jak jistě uznáte, je třeba náležitě starat.
Přitom je to docela jednoduché. Ve většině případů stačí, abyste hodinky udrželi v čistotě, čímž minimalizujete možnost průniku cizorodých částic do jejich nitra. Otření hodinek jemným bavlněným hadříkem (suchým nebo jen lehce navlhčeným) je otázkou několika krátkých sekund, nanejvýš minut. Tento rutinní úkon zbaví povrch hodinek prachu, nečistot, potu a jiných nahromaděných částeček. Zároveň prodlouží jejich životnost a zajistí to, co všichni chceme - aby vypadaly dlouhou dobu stejně, jako když jsme je poprvé vybírali z krabičky.
Vedle základní péče o hodinky existují další úkony, o kterých je dobré vědět. Právě díky nim budou vaše hodinky jako v bavlnce, a to nejen po stránce vzhledu.
ČIŠTĚNÍ HODINEK, KTERÉ NEJSOU VODĚODOLNÉ
Hodinky, jejichž voděodolnost nemá číselnou podobu, nemusí bez újmy přežít ani náhodný styk s vodou, respektive vyšší vlhkostí. Namísto navlhčeného hadříku proto použijte speciální ubrousky nebo suchou měkkou tkaninu.
ČIŠTĚNÍ VODĚODOLNÝCH HODINEK
Zde se vlhkého hadříku nemusíte bát. Zatímco však po něm sáhnete, otřete pouzdro i řemínek suchou tkaninou. Kovové náramky je možné čistit pomocí vody s trochou mýdla a jemného zubního kartáčku.
KOMPLETNÍ ÚDRŽBA MECHANICKÝCH HODINEK
Někteří výrobci převážně dražších mechanických hodinek mají přesně stanové intervaly plánovaných servisních prohlídek, převážně jednou za tři až pět let. Ani u levnějších nebo quartz modelech ale nezaškodí, když je z času na čas necháte zkontrolovat hodináři.
PÉČE O HODINKY S KOŽENÝM PÁSKEM
Kůže je přírodní organický materiál, který je na zacházení zvlášť citlivý. Předčasnému zhoršení jejího vzezření a vlastností je možné zabránit omezením vystavování přímému slunečnímu záření, zvýšené vlhkosti, kosmetickým přípravkem nebo olejovým produktem. Tyto mohou na povrchu kůže vytvořit skvrny a nechtěné zabarvení. Z tohoto důvodu je po kontaktu s nimi nutné okamžité vysušení řemínku savou utěrkou a tím zabránit dalšímu poškození.

Čištění hodinek je jednoduchý úkon

PROBLEMATICKÁ VODOTĚSNOST

Tak jako ne všechny hodinky jsou konstruovány na přežití pod vodou hladinou, i mezi voděodolnými modely existují rozdíly. Kromě toho, že je třeba si všímat stupeň odolnosti vůči vodě vyjádřený číselně v barech, atmosférách, případně metrech, je třeba mít na zřeteli, že ani ty nejlepší těsnění nemají neomezenou životnost. Postupem času a také při nedodržení správného zacházení s hodinkami se může na vnitřní straně sklíčka objevit kondenzát a na ciferníku nevzhledná oxidace. V ideálním stavu je žádoucí, abyste voděodolnost hodinkových pouzder nechali zkontrolovat jednou za 12 až 18 měsíců a také po každé výměně baterie, respektive otevření hodinek.
U hodinek určených na vážnější kontakt s vodou (100M/10ATM a výše) je třeba vždy předtím, než na sobě ucítí první kapky, zkontrolovat polohu korunky a zcela ji zatlačit nebo zašroubovat. Pokud to výrobce hodinek vyslovení nepovoluje, pod vodou je vhodné se vystříhat manipulace s korunkou i tlačítky a vyvarovat se prudkých nárazů.
Pokud vaše hodinky přijdou do styku se slanou vodou v moři, případně s chlorovou nebo silně mineralizovanou vodou v bazénu, opláchněte je pod tekoucí vodou a osušte je měkkým hadříkem. Pokud mají hodinky otočné okruží, potočte ním, aby zpod něj vyšly nečistoty jako je písek a vysrážená sůl. Nezapomeňte, prudké střídání teplot - např. ze studené vody na rozpálenou pláž - zapříčiňuje rozdílnou roztažnost materiálů a vysrážení zbytkové vlhkosti na vnitřní straně sklíčka.

NASTAVENÍ DATUMU

I taková triviální věc, jakou je nastavení datumu má občas svá pravidla a omezení. Při mechanických hodinkách nikdy nenastavujte datum, kdy dochází ke změně datumu - hodinová ručička se nachází mezi devátou a třetí hodinou (ve směru hodinových ručiček). Mohli byste poškodit ozubené soukolí a pastorky.
VÝMĚNA BATERIE
Průměrná životnost baterie v quartz hodinkách je obvykle kolem dvou až čtyř let. Významnými faktory ovlivňujícími výdrž baterie jsou stav a věk strojku, jeho typ (analogový/digitální, chronograf, atd.) A teplota okolí. Obecně platí, čím více funkcí hodinky mají a čím častěji je využíváte, tím bude frekvence výměn baterií vyšší. Když dojde k vybití baterie, neodkládejte její výměnu. Zamezíte tím vytečení elektrolytu, který by mohl nenávratně poškodit strojek. Výměnu baterie doporučujeme svěřit do rukou hodináře.
NATAHOVÁNÍ MECHANICKÝCH HODINEK
Ručně natahované hodinky
Strojek natahujte ve stejnou dobu každý den. Zvýšenou pozornost věnujte síle, kterou otáčíte korunkou. Když se zastaví, nebo pocítíte odpor, nepokračujte v natahování. Násilné otáčení korunkou může vést k poškození navíjecího mechanismu.
Automaticky natahované hodinky
Pro zajištění nejlepšího výkonu a přesnosti by měly být samočinně natahované hodinky nošeny každý den. Pokud je neplánujete nosit delší dobu, je vhodné umístit je do natahovače, který se postará o udržení chodu strojku a o konstantní navíjení jeho hnací pružiny.

Demagnetizace hodinek

NEPŘÁTELÉ HODINEK - VĚCI, KTERÝM JE TŘEBA SE VYHNOUT

Magnetické pole
Magnetická indukce může zvláště u mechanických hodinek způsobit zrychlený či zpomalený chod, respektive jejich úplné zastavení. Zkřížení vlásku setrvačky mohou mít na svědomí i malé permanentní magnety umístěny v počítačích, reproduktorech či mobilních telefonech. Zmagnetizování hodinek je v lehčích případech možné odstranit specializovanými přístroji, na těžší poškození je zapotřebí složitější servisní zásah.
Extrémní teploty a jejich náhlé výkyvy
Extrémní teploty mohou vážně ovlivnit přesnost hodinek. Nevystavujte je proto teplotám nad 60 ° C (např. v sauně) a pod 0 °C - neplatí pro modely, které jsou na nízké teploty uzpůsobeny.
Chemikálie
Pokud je to byť jen trochu možné, nedovolte, aby vaše hodinky přišly do kontaktu s chemikáliemi jako jsou agresivní kosmetika, vonné látky, detergenty (saponáty, čisticí prostředky) a rozpouštědla. Delší expozice může vést k poškození pouzdra, těsnění, koženého řemínku i náramku hodinek.
Nárazy
Nárazy hodinkám nesvědčí. Opět to však neplatí pro modely, které jsou na nárazy a vibrace konstrukčně připraveny (např. Casio G-Shock). Otřesy mohou mít za následek škody na strojku, sklíčku a dalších vnitřních součástkách hodinek. Ničím neobvyklým nejsou odpadlé ručičky či odlepené indexy. Nevhodné zacházení a vystavení hodinek silným nárazům bude s velkou pravděpodobností znamenat neuznání nároku na záruční opravu.

Foto: Hublot, Fotolia

Přidat komentář

Komentáře (1)

PEPA To jste překládali že slovenštiny, že? Zotrvačka = serrvačka.