I čas je na ně krátký. G-Shock ukazují, že stárnutí je pro ně neznámým pojmem

Michal Pindura 0 30.04.2017

I čas je na ně krátký. G-Shock ukazují, že stárnutí je pro ně neznámým pojmem

Jaký je to paradox! Když lidé, jejichž vášní jsou hodinky, mezi sebou debatují na téma vintage a retro, v jejich rozhovoru se bude prakticky všechno točit kolem historických, třicet a více let starých mechanických modelů. Chápeme jejich. Jsou to fajnšmekři, kteří mají rozhled a značné znalosti o dané oblasti. Kdyby však nastala situace, a do jejich diskuse bychom měli něčím přispět i my, jako první se nám na jazyk drali hodinky, které nejsou o nic méně kultovní než Speedmaster od Omegy zda Carrery od TAG Heuer. Tyto hodinky pomáhaly podobně jako jejich mnohem dražší kolegové formovat moderní trh, na kterém se těší neutuchajícímu zájmu již 34 let. Pokud nevíte, kam směřujeme, obraťte se na východ – právě odtud, přesněji z Japonska, pocházejí legendární G-Shock od Casia.

CASIO G-SHOCK DW 5600HR-1

V očích mnoha tvrdých „mechaniků“ jsou hodinky Casio G-Shock ztělesněním všech neřestí současného hodinářského průmyslu. Jsou dílem velkovýroby, používají quartz strojky, jsou mohutné, plastové … pokračovat bychom mohli i dále. Ale nebudeme. Nejen my totiž G-Shock vnímáme úplně jinak. Vždyť posuďte. Svou odolnost nabízejí lidem po celém světě o deset let déle, si svou spotřebitelskou základnu budují luxusní modely Royal Oak Offshore od švýcarské manufaktury Audemars Piguet. Stejně jako se podařilo množství nových zákazníků přilákat ikonickým chronografem Seiko a Zenith v šedesátých letech minulého století, „Gecko“ to vyšlo u sportovců hledajících nekompromisní tuhost konstrukce a přesnost, jakou mechanické hodinky nikdy nebudou mít. To vše se děje od roku 1983.

CASIO G-SHOCK DW 5600E-1

K dalším větám o perle v produkci tokijské firmy Casio si pomůžeme berličkou – listopadovou tiskovou zprávou, ve které stálo, že se k zákazníkům chystá model G-Shock DW 5600HR-1. Na tom by nebylo nic zvláštního, tiskových zpráv vydá Casio během roku desítky. V textu však stálo, že tyto hodinky jsou vydány na počest původnímu stopek G-Shock DW-5000 z roku 1983, který celou mánii kolem G-Shock odstartoval.

G-SHOCK DW 5600M-2

Černo-červená novinka byla uvedena s navlas identickými rozměry a provedením, jako historický originál – je černá, se šířkou osmibokého pouzdra 42,8 mm a do vínku dostala také integrovaný řemínek. Zatímco na okruží se vyjímají (ale nekřičí) zahloubené šedé nápisy Protection a G-Shock, menší nápisy kolem displeje barevně korespondují se svou sytě červenou vnitřní částí řemínku. Kdo si na model DW-5000 ještě vzpomene (nebo si ho vygooglil), zjistí, že červené detaily jsou přímým odkazem na orámování ciferníku, s jakým pionýrské DW-čka rozčerili osmdesátém třetím stojaté vody hodinářského odvětví. Na rozdíl od původního modelu, digitální displej novinky používá k zobrazení údajů inverzní LCD displej. Ve výchozím stavu indikuje čas ve formátu HH: MM: SS, den v týdnu a aktuální datum.

Ani ostatní příbuzné kousky v sérii G-Classic nejsou od hodinek, jejichž vývojem se v roce 1981 začal zabývat inženýr Kiku Ibe, velmi vzdálené. Rovněž se pyšní 10-letou výdrží baterie, také jsou voděodolné do úrovně 200M/20ATM a také přežijí pád z výšky deseti metrů. Je to dáno víceméně totožnou konstrukcí, ve které hraje první housle matné pryskyřičné pouzdro, snadno čitelný displej a pohodlný, dostatečně široký pásek s profilováním.

G-SHOCK DW 5600BB-1

Rozdílů skutečně není mnoho. Snad nejpodstatnější je absence ocelové výztuže, která v hodinkách G-Shock DW-5000 držela na svém místě strojek. Nynější modely si vystačí s odolným polymerem, který jednak pohlcuje nárazy a jednak umožňuje stlačit cenu hodinek pod 2800 korun.

Celkově lze říci, že zatímco některé modely G-Shock jsou poměrně kontroverzní – ať už kvůli křiklavým barvám nebo extra mohutným pouzdrům, linie DW-5600 je téměř věrným odrazem historie. Její design má správnou dávku retro atmosféry a přitom je dostatečně „sporty a cool“, aby splňoval požadavky dnešních po vintage doplňcích bažící spotřebitelů.

Foto:
instagram.com/vincentvond00m,
instagram.com/slimstoreod,
instagram.com/childhood1980
instagram.com/shensarloji

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.