Hodinky tajemné i zábavné. Těchto 14 faktů jste o nich (možná) nevěděli

Michal Pindura 0 29.01.2017

Bez ohledu na to, zda hodinky nosíte nebo ne, zda je milujete nebo jste jim dosud nepřišli na chuť, je dost možné, že těchto 14 místy až uvěřitelných faktů jste o nich nevěděli. Připravte se na překvapivé zjištění, o kterých jste v souvislosti s hodinkami možná nikdy neslyšeli. Pojďme na to!

1. Moderní mechanické hodinky by nemohly existovat bez vynálezu hnací pružiny

Moderní mechanické hodinky by nemohly existovat bez vynálezu hnací pružiny

Bez Petra Henleina, který v roce 1511 vynalezl hnací pružinu by zde dnes nebyly žádné mechanické Rolexy ani Tissoty. Německý hodinář začal s hodinkami poháněnými silou svinuté pružiny experimentovat na počátku 16. století. První moderní nositelné hodinky ve tvaru vejce vznikly, když se mu podařilo dramaticky zmenšit velikost pružiny. Od té doby je hnací pružina (pero) jednou z nejdůležitějších součástek v každých mechanických hodinkách.

2. Hodinky jako módní doplněk jsou zde s námi již 400 let

Módní trendy přicházejí a odcházejí. Týká se to i hodinek. Jako součást pánského oblečení se kapesní hodinky – jejich místo bylo v kapse vesty – poprvé objevily kolem roku 1600. Jejich propagátorem nebyl nikdo jiný než anglický král Karel II. V současnosti kapesní hodinky skoro vymizely, ale téměř všichni vlivní muži nosí luxusní hodinky – avšak již na zápěstí.

3. Úplně první hodinky s funkcí alarmu vznikly na počátku 20. století

Úplně první hodinky s funkcí alarmu vznikly na počátku 20. století

Postarala se o ně švýcarská manufaktura Eterna, která historicky první modely vybaveny funkcí alarmu (budíku) vyvinula v roce 1908. Do ostrého prodeje se ale dostali až o šest let později.

4. O popularitu pánských náramkových hodinek se postarala první světová válka

O popularitu pánských náramkových hodinek se postarala první světová válka

Louis Cartier, zakladatel prestižní klenotnické a hodinářské značky, doprovázel svého přítele, pilota Alberta Santose-Dumonta (na fotografii), během mnoha pokusných letů, které měly prokázat vhodnost nasazení letadel v bojích první světové války. Poté, co viděl, jak se Santos-Dumont krkolomně snaží během letu měřit čas pomocí kapesních hodinek a přitom držet řídítka letadla, navrhl první „pilotky“ – hodinky, které na zápěstí přidržoval kožený řemínek s malou sponou.

5. … druhá světová válka kapesní hodinky nadobro odrovnala

Kapesní hodinky zažívaly největší slávu v rozmezí let 1800 až 1930. O jejich pád se vrchovatou měrou přičinila druhá světová válka. Jak je to možné? Jednoduše. Vojáci měli zakázáno používat jiné než náramkové hodinky z prostého důvodu – obě ruce měli mít na zbrani. Z tohoto úderu se kapesní hodinky nikdy nevzpamatovaly.

6. Automatické hodinky natahují pohyby zápěstí a ruce jejich nositele

Automatické hodinky natahují pohyby zápěstí a ruce jejich nositele

Ručně natahované modely stále dominují nejluxusnějšímu segmentu hodinek, ale opravdovým technickým zázrakem jsou automaty. Natahování jejich strojku je v režii rotoru s excentricky rozloženou hmotností, který do pohybu uvádí každý pohyb zápěstí. Při těchto hodinkách nemusíte každé ráno otáčet korunkou, abyste jim zajistili dostatek energie. Stačí je nosit a o ostatní se nemusíte starat.

7. Hodinky na Měsíci i v nejhlubších místech zeměkoule

Hodinky na Měsíci iv nejhlubších místech zemekoule

Když přijde řeč na objevování světa pod hladinou oceánů, žádné jméno nemá větší cveng jako Jacques Cousteau. Byl to právě francouzský oceánograf, vědec a dobrodruh, který dokumentem Svět ticha z roku 1954 zajistil nehynoucí slávu modelům Rolex Submariner. Prakticky všechny potápěčské hodinky dneška nesou v sobě alespoň trochu designových inspirací z famózních Submarinerů.
Podobně jsou na tom hodinky Omega, ale jejich renomé budovalo cosi úplně jiného – vesmír. Legendární lety na Měsíc v podání americké vesmírné agentury NASA se nikdy neobešli bez přítomnosti modelů Omega. Astronaut Buzz Aldrin se s nimi procházel po Měsíci, ve výbavě je měl i Neil Armstrong, ale při památném výroku „Jeden krok pro člověka …“ je nechal uvnitř přistávacího modulu Lunar Lander.

8. Revoluci v hodinářském průmyslu odstartovala značka Seiko na olympijských hrách v Tokiu

Přestože japonský výrobce hodinek Seiko nebyl první, kdo produkoval quartzové modely (řízené kmitáním krystalu křemene a poháněné baterií), zcela určitě se nejvíce zasloužil o jejich rozšíření. Quartzky, v současnosti nejpočetněji zastoupen typ hodinek, se do pozornosti dostal během XVIII. letních olympijských her v Tokiu v roce 1964 a od té doby jejich popularita rostla raketovým tempem.

9. Digitální hodinky vymyslel hollywoodský režisér

Digitální hodinky vymyslel hollywoodský režisér

Režisér Stanley Kubrick má velkou zásluhu na vzniku digitálek. V 60. letech pověřil americkou značku Hamilton návrhem futuristicky vyhlížejících hodinek pro jeho film „2001: Vesmírná odysea“ (1968). Technické možnosti té doby ale nedovolovaly vyrobit jejich funkční verzi. Stalo se tak až o čtyři roky později. První digitálky značky Hamilton stály 2100 amerických dolarů.

10. George Daniels vynalezl v roce 1980 způsob, jak prodloužit životnost součástek mechanických hodinek

Přestože jméno hodináře George Danielse nepatří mimo hodinářské komunity k notoricky známým, tento pán je odpovědný za průlomovou konstrukci krokového ústrojí. Jeho koaxiální krok je jedním z nejvýznamnějších počinů v historii hodinových strojků od vynálezu pákového kroku v 18. století. Vynález, který si později osvojila značka Omega, eliminuje zbytečné pohyby komponentů a významně zvyšuje přesnost a spolehlivost hodinek.

11. Nejsložitější hodinky světa od manufaktury Vacheron Constantin mají 57 komplikací

Nejsložitější hodinky světa od manufaktury Vacheron Constantin mají 57 komplikací

Na světě není složitějších hodinek. Oboustranné přenosné hodinky s plným názvem Vacheron Constantin Grand oeuvre Reference 57260 mají neuvěřitelných a zároveň rekordních 57 komplikací. Představeny byly 17. září 2015, váží 960 gramů, hrubé jsou více než pět centimetrů a jejich vývoj trval osm let. Strojek těchto hodinek se skládá z 2800 součástek a ovládaný je pomocí korunky, osmi tlačítek, posuvných tlačítek a voličů zabudovaných do boku pouzdra z bílého zlata.

12. Hopttoff No. 16: zřejmě nejpřesnější komerčně dostupné hodinky světa

I když už dávno existují radiově řízené hodinky, které se na dálku synchronizují s vysílači atomových hodin, až v roce 2014 byly veřejnosti představeny první reálné nositelné atomové hodiny Hoproff No. 16, využívající soběstačný zdroj přesného času – laserem aktivované atomy cesia. Na svědomí je má londýnský hodinář Richard Hoptroff, který jim kromě přesnosti v toleranci 1,5 sekundy za tisíc let dopřál bluetoothovou synchronizaci času s mobilním telefonem a lithium-iontový akumulátor dobíjecí přes mikro USB port.

13. Vydrží téměř vše. Nejodolnější hodinky vyrábí japonské Casio

Vydrží téměř vše. Nejodolnější hodinky vyrábí japonské Casio

Značku Casio znají mnozí lidé jen díky světově nejodolnějším hodinkám. Pravdou je, že série G-Shock si zaslouží všechny superlativy, které jsou jí připisovány. „Géčkových“ modelů jsou vyrobeny spůsobem, aby měli velmi blízko k nezničitelnosti. Vydrží tvrdé pády, silné vibrace, nepoškodí je magnetické pole a odolají také blátu, špíně a jiným nástrahám. Samozřejmostí je u nich nekompromisní odolnost vůči vodě až do potápěčské úrovně 200M.

14. Nejlépe se prodávají hodinky s časem nastaveným ve stylu smajlíka

Nejlépe se prodávají hodinky s časem nastaveným ve stylu smajlíka

Pokud chtějí prodejci hodinek vydělat co nejvíce, měli by do výkladů vystavit hodinky, jejichž ručičky ukazují čas buď deset minut po desáté, nebo o deset minut dvě. Oba tyto časy se polohou ručiček podobají na smajlíka. Jedna z nejlépe prostudovaných forem podvědomého marketingu působí na zákazníky a obchodníkům pomáhá prodat více hodinek.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.