Hodinky s meshovými náramky jsou nový trendový hit. Dostanou i vás?

Michal Pindura 0 01.10.2018

Ukázka práce německé firmy Staib, pánské náramky

Každý jsme z času na čas přinuceni udělat nějaký ten kompromis. Někdy to bez řešení, která jsou kdesi na půli cesty mezi tím, co chceme a co můžeme mít, opravdu nejde. Téměř vždy je ale s nimi spojené alespoň zrnko nespokojenosti, pramenící v přirozené lidské snaze dopřát si to nejlepší. Ať se na nás nikdo nerozhněvá, ale kompromisy jsou tím nejlepším jen málokdy. Naštěstí existují i případy, kdy se z kompromisní nouze stane taková výrazná ctnost, že překoná i ty nejsmělejší očekávání. Zářivým příkladem jsou meshové náramky, na které se v dnešním blogu zaměříme.

Dámské hodinky Timex Metropolitan s meshovým náramkem

O řemíncích a náramcích se znalci hodinek vyjadřují jako o mocném doplňku, který může při správném výběru vzhled hodinek posunout o dvě třídy výše, ale stejně ho při nesprávné volbě může zcela zabít. Jedním sluší kožené řemínky, jiným ocelové tahy. Podobně je to i s lidmi, kteří hodinky nosí. Někteří jsou zamilovaní do úžasně přizpůsobivé a pocitově teplé pravé kůže, které se nic nevyrovná, druhým na ní vadí kratší životnost a upřednostňují proto odolné náramky vyskladané z ocelových článků.

MESHOVÉ NÁRAMKY – IDEÁLNÍ KOMPROMIS

Co však dělat, pokud se k hodinkám, které jste si právě vyhlédli, více hodí řemínek s přesně opačnými vlastnostmi, jaké preferujete? Naše rada zní: zkuste kompromis jménem milánský mesh! Ručíme vám, že pokud ho jednou vyzkoušíte, ke kůži a klasickým tahům se více nevrátíte.

Ačkoli by někdo mohl namítnout, že meshové náramky jsou pro dnešní moderní hodinky příliš jemné, jsme si téměř jisti, že s nimi ještě neměl tu čest. Kvalitní milánský mesh nejenže skvěle vypadá, ale má i řadu výhod. Hodně o nich napoví i druhé jméno meshe – kovová tkanina. Díky kovu jsou pevné, odolné a při běžném nošení téměř nezničitelné. Zároveň, díky způsobu zpracování připomínajícího tkaní látek, nabývají meshové náramky vlastnosti typické pro řemínky z kůže nebo textilu. Dokonale se přizpůsobí tvaru zápěstí, netahají chlupy a nepotí se pod nimi ruka. Takto si představujeme ideální kompromis.

RUČNÍ VÝROBA NENÍ PRO VŠECHNY

Vyrobit opravdu kvalitní meshový náramek z oceli nebo jiného kovu může být náročnější, než by se mohlo zdát. Je to kumšt už jen z jediného důvodu – na vnitřním zápěstí je kůže mimořádně jemná a citlivá. Pokud má být dlouhodobé nošení hodinek s náramkem spleteným z kovových drátů příjemné, musí se dbát na každý detail. Kdysi se právě na milánském meshi ukazovalo, jací zruční jsou řemeslníci, kteří ho vyráběli. Dnes se již s vysloveně nekvalitním meshem nesetkáte. Většina dnešních značek si je sice nechává buď kompletně nebo částečně zhotovovat na Dálném východě, ale protože pletací stroje řídí počítače, kvalitativně jsou (téměř) srovnatelné s precizní ruční výrobou.

Pánské hodinky Breitling Chronoliner s meshovým náramkem

Je to možná zvláštní, ale každý fanoušek síťoviny může strojům vlastně poděkovat. Bez nich by se stylový mesh nikdy nedostal do hledáčku fashion značek Daniel Wellington, Rosefield, Michael Kors a jiných a my bychom dnes nemohli psát o jeho stoupající oblibě. Byl by prostě příliš drahý. Na světě je totiž jen několik málo firem, které se věnují ruční výrobě milánského meshe a ty si za něj nechají patřičně zaplatit. Pokud na to máte a potrpíte si na skutečně prémiové produkty, doporučujeme společnost Staib založenou v roce 1929 v německém Pforzheimu.

Teď už víte, že mesh lze vyrobit pomocí strojů zcela automaticky. Na této metodě však není moc co popisovat. Do mašiny se založí na cívkách navinutý drát a o zbytek je postaráno. Mnohem inspirativnější je ruční výroba, v níž je bezkonkurenční už zmíněná firma Staib. Celé to probíhá následovně:

V prvním kroku jsou nejčastěji z ocelových, zlatých, stříbrných nebo platinových drátů o tloušťce 0,2 – 2 mm vytvořené rozměrnější tkané rohože, které se v dalších fázích nařežou podle potřeby. Ještě předtím, než se z nich stanou hotové náramky, jsou kovové sítě kvůli zajištění tvarovatelnosti vícekrát žíhané (ocel až při teplotě 1000 °C), proplachované a leštěné. Po posledním kroku žíhání se rohož strojově protřese a navine na válec z tvrdé gumy, čímž nabude finální ohebnost. Pokud je mesh zhotoven ze zlata nebo jiného drahého kovu, tento proces je prováděn výhradně manuálně. Následně stačí rohož rozřezat, upravit okraje budoucích náramků tak, aby se nerozpletali, vyčistit je, důkladně vyleštit a nasadit sponu.

Ukázka práce německé firmy Staib, dámské náramky

DEJINY MESHE SAHAJÍ AŽ K ETRUSKŮM

Nosíte hodinky s meshovým náramkem? Pak byste měli vědět, že technika, jakou jsou tyto náramky zhotovovány, je mnohonásobně starší hodinky samotné. Náramky a šperky z kovové síťoviny byly archeology objeveny v hrobech starých Etrusků, etnika, obývajícího území dnešní Itálie dávno před vznikem Římské říše.

V pozdějších obdobích, zejména během baroka a renesance, se na ruční výrobu spirálových drátěných sítěk specializovali zejména zlatníci v Miláně a právě podle místa, kde vznikaly ty najfajnovější kusy, nakonec dostala tato technika své jméno. V hodinářském průmyslu ji známe jako milánský, nebo také „milanaise“ mesh.

JAK SPOZNAT KVALITNÍ MESH?

V první řadě, kvalitní milánský mesh by měl mít konzistentní hustotu a velikost jednotlivých oček. Při pokusu o ohnutí (pouze v jednom směru) by neměl klást odpor a zasekávat se. V krajní poloze ohybu má pružit a nikdy se nesmí zlomit. Kvalitu zpracování můžete snadno a rychle prověřit takzvaným silonkovým testem – jestliže meshový náramek při potažení nezatrhnete silonové punčochy, respektive ponožku, můžete ho spokojeně nosit bez strachu, že by vám případná ostrá hrana nebo uvolněný drátek způsobily zranění.

Navnadily jsme vás na mesh? Tak pojďte do toho. Na výběr máte desítky modelů od renomovaných značek, mezi nimiž nechybí Tissot, Zeppelin, Wenger či Calvin Klein. Máte zkušenosti s nošením hodinek s meshovým náramkem? Podělte se o ně v komentářích k tomuto článku nebo na naší facebookové stránce.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.