Hodinky pod lupou: tajemství ručiček a jejich tvarů

Michal Pindura 0 04.03.2018

Čím by byly hodinky bez ručiček? Pokud nepočítáme digitální modely, hodinky, které by přišly o ručičky, by ztratily výraz i funkčnost. Právě ručičky nám totiž tlumočí řeč času do srozumitelné podoby. Je až zarážející, že se jim to daří přesto, jakou rozmanitost tvarů, délky, šířky, barev a zpracování nabízejí.

Za dobu, co se věnujeme hodinkám, prošly našimi rukama tisíce analogových a analogově digitálních modelů se stovkami forem ručiček. Zamysleli jste někdy nad tím, proč mají vaše hodinky právě takové ručičky, jaké mají a proč vlastně se jejich ručičky točí směrem, jakým se točí? V následujících řádcích se vám pokusíme tyto otázky zodpovědět.

Hodinky pod lupou: tajemství ručiček a jejich tvarů

Z toho, jak důležité jsou ručičky pro to, abychom hodinky mohli považovat za plně funkční, je velmi snadné odvodit, že jejich role nebude pouze dekorační. V první řadě jsou esenciálním prvkem, bez kterého by hodinky byly sotva poloviční. Výsadního postavení ručiček si byli a stále jsou dobře vědomi tvůrci hodinek od Japonska až po Švýcarsko a na úsilí, jakým se věnují jejich detailnímu provedení nezměnili nic digitální displeje ani další více či méně exotické způsoby zobrazení času, se kterými se poslední době jakoby roztrhl pytel. Jak však ručičky k tomuto svému postavení přišli?

Úplně na začátku jejich poutě byly sluneční hodiny, jejichž stínítko (tyč) ukazovalo přibližný čas už starým Číňanům a Egypťanům v období kolem roku 1500 před Kristem. Ve středověku se pro potřeby poznání času bohoslužeb dostaly hodiny s jedinou ručičkou (hodinovou) na nejvyšší budovy tehdejších míst – kostely. Jak se nároky lidí s plynoucími lety měnili a narůstali, hodiny se stávaly stále přesnějšími, stále komplikovanějšími a rozsah jejich výbavy záležel jen na množství peněz, které mohly vlivné osobnosti včetně šlechticů a panovníků nabídnout zručným hodinářským mistrům.

K těm nejslavnějším patřili Angličané Daniel Quare (vynalezl minutovou ručičku), John Arnold a Švýcaři Pierre Jaquet-Droz, nebo famózní Abraham Louis Breguet. Posledně jmenovanému se kromě návrhu prvního tourbillonu někdy mylně připisuje vynález vteřinové ručičky. Děje se tak zřejmě proto, že téměř všechny jeho kapesní hodinky ní byly vybaveny.

Charakteristickým rysem Breguetových kapesních hodinek byly elegantní ploché ručičky s prstencem, na který přímo navazoval hrot ručiček. Až do současnosti jsou tyto ručičky součástí loga manufaktury nesoucí jméno legendárního hodináře a ochotně po nich sahají i jiné hodinářské značky, například Tissot ve svých retro modelech Heritage 1936.

Breguet - Tissot Heritage 1936

Tvary ručiček, jaké dnes vídáme v moderních hodinkách by se daly přirovnat k jakési kronice. Každá dějinná epocha a každý umělecký sloh v nich zanechali něco ze sebe. I proto se mezi pojmenování typů ručiček (v hodinářské terminologii jsou názvy převážně francouzské) najdou označení jako Ludvík XV., orientální, Art deco a mnohé další. K základním a u výrobců hodinek nejoblíbenějším tvarům patří:

Poire Corps renflé (hruška)

Poire Corps renflé - Zeppelin LZ129 7048-3

Dauphine

Dauphine - Festina Extra

Feuille (listové)

Feuille - Junkers 6334-1

Lancette

Lancette - Just Cavalli Logo JC1L007M0065

Cathedrale (katedrální)

Cathedrale - Oris Big Crown 1917

Mercedes

Mercedes - Rolex Explorer

Obélisque (čtyřhranné)

Obélisque - Calvin Klein City K2G211C6

Bâton (obuškové)

Bâton - Jaeger LeCoultre Geophysic True Second 8018420

Losangé (kosodélníkové)

Losangé - Esprit TP10924 Rosegold ES109242003

Každý z uvedených typů má několik variací a množství odvozených tvarů. Co se týče zpracování, mohou být pozlacené, modřené, černěné, prořezané, plné, s luminiscenčními plochami i bez nich. Kreativitě se opravdu meze nekladou. Designéři by ale vždy měli pamatovat, že primární funkcí ručiček je ukazování času, neměly by proto být až příliš malé nebo splývající s barvou ciferníku.

Na závěr naší exkurze do světa ručiček se ještě zeptáme, jestli jste někdy přemýšleli, proč se ručičky hodinek otáčejí ve směru hodinových ručiček? Na první přečtení krkolomná otázka v sobě skrývá tisíciletí staré poznatky lidstva, jehož bytí či nebytí bylo odjakživa spjato se sluncem. Známe to všichni, pohyb slunce na obloze je stále stejný: den co den putuje od východu na západ. Když člověk začal s určováním času pomocí mechanických hodinek, snažil se je sestrojit tak, aby napodobovaly pohyb slunce. Pokud byste se ráno postavili tváří otočenou na jih, přišli byste na to, že slunce se postupně přesouvá od vaší levé směrem k pravé ruce. A přesně tak je to i s ručičkami hodinek.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.