Hodinky bez data nejsou hodinkami. Podívejte se, jaké různé podoby může mít datumovka

Michal Pindura 0 29.10.2017

Zvětšovací kyklop v sklíčku hodinek Rolex Day-Date 40

Zobrazení aktuálního data je v moderních hodinkách pomalu stejně důležité jako ukazování přesného času. V dalším díle našeho seriálu ponořeného do tajů funkcí a vlastností hodinek se proto podíváme na datumovku, a také na to, s jakými různými formami indikace data se na cifernících hodinek můžeme setkat.

Datumovka je skutečnou chameleonskou funkcí, která na sebe dokáže probrat množství podob. Nabídnout dokáže prakticky vše od jednoduché apertury, přes zobrazení týdne, měsíce roku, přestupných let až po znaky zvěrokruhu. Podívejte s námi na nejčastější zpracování data v náramkových hodinkách 21. století.

KLASICKÝ DATUM

Jednoznačně nejrozšířenější forma data. I přes častý výskyt na cifernících (po ukazování času je hned na druhém místě) je to funkce s poměrně složitou konstrukcí a vysokými nároky na přesnost při výrobě. Zákazníky oblíbená funkce pracuje na principu otočného prstence s nanesenými číslicemi od 1 do 31. Správný datum se zobrazuje ve výřezu desky ciferníku, obvykle umístěné u třetí, čtvrté nebo šesté hodiny. Tento typ datumovky je třeba při měsících s délkou menší než 31 dní ručně přestavit. Jednou z běžných verzí klasického datumu je provedení s velkoryseji proříznutou aperturou (otvorem), přes kterou je vidět větší část prstence a tím pádem i více číslic. Na aktuální datum tehdy většinou ukazuje šipka.

Takto vypadá běžný mechanický strojek s funkcí klasického data, ETA 2892

RUČICKOVÝ DATUM

Plnohodnotná a o něco elegantnější podoba datumovky je stálicí zejména u pánských hodinek s tradičním designem. Je to dáno historií a faktem, že ručičkový datum je starší než jeho alternativa s aperturou. Ručičkový datum může být na cifernících zpracován podobně jako ukazatel času v 24hodinovém formátu, s tím rozdílem, že namísto stupnice s 24 dílky je rozdělen na 31 segmentů. Časté je kombinování ručičkových indikátorů dne v týdnu, dne v měsíci a subciferníku 24 hodin. Toto uspořádání je souhrnně nazývané multifunkční datum. Také pro ručičkový datum platí nutnost přestavení při kratších měsících (s výjimkou mechanických věčných kalendářů a předprogramovaných kalendářů v hodinkách Citizen nebo Casio).

Ručičkový multifunkční datum, Festina F168281

VELKÝ DATUM

Pokud bychom brali v úvahu pouze čitelnost datumovky, velký datum vynalezen někdy v 30. letech minulého století (označovaný také Big Date, Grande Date) nic nepřekoná. S velkým datem mají největší zkušenosti německé manufaktury z města Glashütte a hodinky jím vybavené – jedná se převážně o prémiové mechanické modely – jsou většinou velmi drahé, ale občas se dá najít i v hodinkách poháněných baterií. Technická náročnost spočívá ve vzájemném sladění dvou částečně se překrývajících nebo těsně se dotýkajících disků, přičemž na jednom jsou vyznačeny číslice 0 – 3 a na druhém 0 – 9. Z nich se při správném nastavení vyskládá dvouciferná číslice data.

Velký datum ve zpracování hodinek Seiko Astron GPS

DATUM PANORAMA

Tento typ data je specialitou německé značky Glashütte Original. Nejedná se přitom o nic jiného, než o jiný název pro velký datum. Princip fungování je ale mírně odlišný – disky jsou na rozdíl od velkého data soustředné, se stejnou osou otáčení. Panuje názor, že panoramatický datum (Panorama Date) vylepšuje přehlednost zobrazení data. V praxi si však pravděpodobně žádnou odlišnost nevšimnete.

Datum Panorama v hodinkách Glashütte Original Seventies Chronograph Panorama Date

DEN-DATUM

Oblíbený typ data, který vás kromě dne v měsíci informuje i o dnech v týdnu. V drtivé většině se na cifernících objevuje jako kombinace číslic a anglické nebo francouzské zkratky dne tak, jak to ukazuje například legendární chronografový kalibr ETA Valjoux 7750. Ke zkrácení názvů dnů byli designéři strojků nuceni přikročit kvůli nedostatku místa. Samozřejmě, i zde se najdou výjimky. Slavná švýcarská manufaktura Rolex ve svých neméně slavných modelech Day-Date našla jako první prostor pro úplné znění dní v týdnu díky integrování velkého prstence, jehož výřez je odhalen obloukovou aperturou na dvanácté hodině.

Jedna z verzí Day-Date data, Tissot Couturier T035.407.16.051.02

KALENDÁŘ

Zpracování datumovky pro opravdové maximalisty. Pokud vám z nějakého důvodu nestačí na ciferníku vidět datumovku, případně datumovku s dnem v týdnu, a chtěli byste být obeznámeni s kompletními kalendářními údaji, toto je funkce ušita přesně pro vás. Pravdou však je, že pokud nepočítáme digitální formu kalendáře, za komfort a celistvost informací o datu, přestupných letech, náboženském kalendáři a kdoví ještě čem dalším si musíte výrazně připlatit. Navržení, sestavení, ale i případná korekce kalendáře patří do rukou odborníkům a lidem, pro které jsou hodinky buď obživou nebo celoživotní vášní.

Věčný kalendář v podání modelu IWC Pilots Watch Perpetual Calendar Digital Date Month

ZAJÍMAVOST NA ZÁVĚR

Všimli jste si, že některé hodinky Rolex, ale i Tissot T-Race mají nad datumovkou zvětšovací sklo? Kyklop, jak se tato vymoženost nazývá (podobnost z mýtickými jednookými obry není čistě náhodná), je dílem vynalézavosti zakladatele značky Rolex Hanse Wilsdorfa, který léta marně hledal způsob, jak by i jeho manželka, která měla potíže se slabším zrakem, mohla přečíst drobné písmo na datumovce. K integrování malé lupy do sklíčka hodinek prý dopomohla náhoda, když mu jednou v koupelně padla na sklíčko hodinek kapka vody. Užaslý zvětšujícím efektem údajně hned navrhl první zvětšovací kyklop.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.