Gant Pacific – nenápadné potápky s voděodolností, ze které padnete na zadek

Michal Pindura 0 16.07.2017

Gant Pacific - nenápadné potápky s voděodolností, ze které padnete na zadek

Ani Casio ani Citizen a už vůbec ne Timex. Hodinky se suverénně nejvyšší voděodolností – až 1000M – které momentálně máme v nabídce, vyrobila … a teď chvíle napětí … módní značka GANT. Je to zarážející, ale je to tak. Modely Gant Pacific jsou plnohodnotné potápky se vším, co k ponorům hluboko pod vodní hladinu bezpodmínečně třeba.

Gant Pacific, zleva modely W70642, W70641 a W70643

Přiznejme si to, kolik z nás se už ocitlo v hloubkách, do kterých nepronikne žádné světlo? Hodně nás asi nebude. Pro většinu „konzumentů hodinek“ je maximem plavání v bazénu a šnorchlování nedaleko břehu během letní dovolené. To však neznamená, že neexistují lidé, pro které je potápění vášní číslo jedna, a ti, jak jistě uznáte, budou chtít mít ve své výbavě přístroje, na které se mohou bezvýhradně spolehnout.

Gant Pacific, skrutkovací korunka

Nemáme v úmyslu tvrdit, že některá z trojice dostupných verzí hodinek Gant Pacific, bude tím jediným, v co bude profesionální nebo rekreační potápěč věřit při objevování mořských hloubek (na to má specializované hloubkoměry s odečtením času a indikátorem hladiny nitroxu), ale stojíme si za tím, že jako záložní časomíře jim nic nechybí. Navíc nevíme ani o jednom potápěčském počítači, který by si po vynoření a svlečení se z neoprenu zastal pozici sportovně-elegantních hodinek s alespoň trochu civilním designem. S touto úlohou Gant nemají sebemenší problém.

Gant Pacific, pohled na dýnko a náramek

Na to, co modely Pacific zvládnou, je jejich vzhled až neuvěřitelně normální a cena prokleté nízká. Jistě, široké, jednosměrně otočné okruží s vyznačenou minutovou stupnicí a zvýrazněnou dekompresní 15-minutovkou a pouzdro s tloušťkou 17 mm, jsou indiciemi, které vás neomylně dovedou k jejich předurčení, ale nic z toho se nevylučuje s nošením během běžného dne. Díky trojřadému náramku z broušené ušlechtilé oceli 316L jsou s přimhouřením jednoho oka použitelné i v kancelářském prostředí. Odsoudit je k živoření v klimatizovaných open spacech by však byla věčná škoda.

Gant Pacific, heliový ventil

Když už máte hodinky tohoto ražení na zápěstí, zkuste využít jejich potenciál. Okruží, jehož uchopení je zásluhou protistojných vystupujících částí možné i v hrubých rukavicích (potápěčských nebo lyžařských), vám může na souši poslouží jako jednoduché stopky, široké ručičky a rozložité „diver“ indexy s množstvím luminiscenčního pigmentu pro změnu oceníte po setmění a v prostředích s minimem světla. Šikovný je také zvětšovací kyklop vložený v tlustém minerálním skle přímo nad jinak poměrně malou datumovkou a pochvalná slova směřujeme rovněž k čitelnosti ciferníku.

Gant Pacific W70642 na zápěstí

Voděodolnost 1000M, odpovídající tlaku 100 atmosfér (stokrát většímu, v jakém se běžně pohybujeme), si vyžádala určité úpravy konstrukce hodinek. Zatímco 43 mm průměr ocelového pouzdra nic zvláštního nenaznačuje, jeho levý bok s nezaměnitelným héliovým ventilem nenechá nikoho na pochybách, že Gant se nemáčí v potápěčských vodách poprvé. Integrování automatického ventilu pro uvolňování hélia značí, že americká značka nestavěla modely Pacific pouze na absolvování laboratorních testů ve vakuu, ale počítala s jejich reálným nasazením. To potvrzuje i mohutná šroubovací korunka.

Gant Pacific, balení hodinek

Při parametrech, kterými hodinky Gant Pacific disponují, a aktuální ceně od 5272 do 8390 korun, je snadné předvídat, jaký typ strojku se nachází v jejich nitru. Jedná se o quartz kalibr 2315, vyrobený japonským závodem Citizen Miyota. Strojek napájený knoflíkovou baterií SR626SW se životností zhruba 3 roky, vykazuje na normálních podmínek odchylku do ±20 sekund za měsíc.

Foto: www.relojes-especiales.com, www.nesmati.com

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.