Festina Classic Chrono – sport zůstal stranou, tímto chronografem více voní elegance

Michal Pindura 0 05.04.2017

Festina Classic Chrono - sport zůstal stranou, tímto chronografem více voní elegance

Pánské hodinky s funkcí chronografu jsou obvykle robustní sportovní modely s dynamickým až agresivním vzhledem. Obvykle ano, ale ne vždy. Designéři španělské značky Festina v novinkách z kolekce Classic ukázaly návod, jak se dají vyrobit chronografy, jejichž vzezření plynule přechází z klasiky až do elegantní roviny.

Dohromady osmička quartzových verzí s typovými označeními 16996, 16997, 1699816999 nevděčí za svou eleganci skresanie pár milimetrů průměru. To by bylo příliš jednoduché. Právě naopak. Průměr střídavě leštěných a broušených ocelových pouzder ponechaných bez dodatečné povrchové úpravy, nebo ošetřených PVD povlakem zlaté, hnědé nebo modré barvy je nezanedbatelných 43,5 mm. Na vytvoření skutečně společenské vizáže se šlo jinak.

Kolekce Festina Classic Chrono

Za prvé: za vším hledej kůži. Všechny modely z nové série jsou spárované s kvalitními koženými řemínky s embosovaným vzorem krokodýlí kůže. Všude, kde se podobně zpracované řemínky dostanou ke slovu, to zavání elegancí. A to je i případ těchto Festina. Řemínky se šířkou od 19 do 21 mm jsou v závislosti na provedení dostupné decentních barvách: černé, čokoládově hnědé a tmavě modré. Ukončené jsou ocelovou opasková přezkou.

Za druhé: úzké okruží. Obecně platí pravidlo, že čím je okruží užší, tím formálnější je charakter hodinek. Novinky mají okruží uzoučké, leštěné a navíc bez jakýchkoliv rušivých elementů typu tachymetrickou nebo minutové stupnice. K čemu by tam i byli, když na ciferníku je místa požehnaně?

Festina Classic Chrono 16996

Za třetí: když už chronograf, tak maximálně dvojterčíkový. Chcete-li u hodinek dosáhnout vyváženost vzhledu a mají být vybaveny funkcí chronografu, jistotou jsou dva registry uloženy vodorovně, respektive, jak v tomto případě, jeden registr doplněný indikátorem času v 24hodinovém formátu. Ciferníky – v tomto případě kryty minerálním sklíčkem tak mohou „dýchat“, nepůsobí přeplácaně a jejich symetrie navozuje dojem uspořádanosti. Podle stejného principu byla datumovka umístěna těsně nad index šesté hodiny, kde opticky vyvažuje logo značky a nápis Chronograph.

Festina Classic Chrono 16998 a 16999

A nakonec začtvrté: trochu retra nemůže být na škodu. Hribíková ovládací tlačítka, ale zejména hlavní ručičky tvaru „LANCETTA“ s luminiscenčními ploškami jsou tím, čemu se zvykne říkat stylotvorné prvky. Bez nich by to nebylo ono. Svůj podíl na elegantním vzhledu má ovšem i římská číslice dvanácté hodiny, ale my to vidíme tak, že jedna bohatě stačí. Kdyby jich bylo víc, z osvěžení, které přináší by mnoho nezůstalo a zbytečně by prehustili plochu ciferníku s jemně vroubkovaným podkladem lámající světelné odlesky.

Klasické modely Festina Classic Chrono se zásluhou výše jmenovaných vlastnosti umíme živě představit na zápěstí muže – gentlemana, který od svých hodinek vyžaduje funkčnost a vybírán design.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.