Dámské hodinky jako dárek? Zde je našich 5 zaručených tipů, se kterými to máte v suchu

Michal Pindura 0 08.08.2018

Pokud si neumíte poradit, vsaďte raději na klasiku

Na rozdíl od mnoha jiných zaručených tipů na dárek pro ženu, dívku, mámu či nejlepší kamarádku, jsou kvalitní hodinky jednou z mála věcí, které mohou jejich budoucí majitelce přinášet radost dlouhá léta. O to důležitější je, abyste výběru toho pravého kousku věnovali dostatek času a poznali „terén“, ve kterém se při prohledávání nabídky obchodů můžete lehko ztratit.
Nezáleží na tom, zda se chystáte hodinky darovat na Valentýna, promoce nebo narozeniny, našich 5 tipů vás s lehkostí provede houštinou tisíců modelů a pomůže vám najít takový, který si obdarovaná hned zamiluje.

1. DÁREK NEKUPUJETE PRO SEBE

První a zároveň nejzásadnější pravidlo zní: pokud máte v plánu koupit hodinky podle toho, jaké byste chtěli nosit vy sami, raději se na to vykašlete. I ten nejlepší úmysl se mine účinkem, když se budete řídit pouze vlastním vkusem a pocity. Dámské hodinky jsou dnes úplně někde jinde, než před pár lety. Nabízejí větší rozmanitost, čímž reflektují pestrost potřeb moderních žen. Zapomeňte na dobu, kdy dámské hodinky byly pouze droboučké a zlaté. V současnosti je mnohonásobně více úžasných mechanických modelů a hodinky celkově jsou děleny do jakýchsi mikrosvětů tak, aby si z nich vybrala hvězda reality show, vášnivá potápěčka i dědička ropného impéria. Pamatujte, dámské hodinky nejsou hračka pro velké kluky. Tuny funkcí a odolnost vůči přetížení 5000 G jsou stejnou zbytečností jako dveře na motorce.

2. RISKOVÁNÍ SI NECHTE NA JINDY

Neriskujte, výběr dámských hodinek není sázení na sportovní zápasy. Pokud nejste skálopevně přesvědčeni, že zbožňuje neobvyklé nebo ulítlé doplňky, obloukem se jim vyhněte, jinak si koledujete o malér. Stejně si dejte pozor na křiklavé barvy a extravagantní tvary. Netvrdíme, že se nemohou líbit, ale nač si máte zbytečně komplikovat situaci?

Dalším zvednutým ukazováčkem jsou takzvané bicolor hodinky – tedy ty, na kterých je stříbrná barva kombinovaná se zlatou. Pro mnohé ženy (a také muže) je bicolor provedení přežitkem, který
zažíval svou chvíli slávy v 80. letech minulého století.

Všímejte si, jaké šperky nosí

3. VŠÍMEJTE SI, JAKÉ ŠPERKY NOSÍ

V případě, že si opravdu, ale opravdu nevíte rady, otevřete oči a dívejte se, co má na sobě. Zaměřte se na šperky a bižuterii. Je to skvělý indikátor stylu, ke kterému inklinuje a je vysoce pravděpodobné, že takto najdete směr, jakým se při výběru vybrat. Pokud se vám nepodaří trefit se zcela do černého, alespoň máte jistotu, že si bude moci hodinky nakombinovat s ostatními doplňky a zbytkem šatníku.

A co dělat, když nenosí náramky, náhrdelníky ani náušnice? Buď jim ještě nestihla přijít na chuť, nebo ještě lépe – podle některých statistik máte velkou šanci, že to budou právě hodinky, čímž se jí zavděčíte. Tak směle do nich!

4. NA VELIKOSTI ZÁLEŽÍ. VŽDY!

Dávno je pryč éra hodinek připomínajících subtilní šperk. Dnes – i kvůli výraznější podpoře rovnosti pohlaví – jsou v kurzu modely s větším průměrem pouzdra. Pokud však nemáte potvrzeno, že boyfriend styl je to, po čem touží, sáhněte raději po hodinkách s ověřeným rozpětím průměrů 28 – 36 mm.

Pamatujte, velikost je vždy důležitá

Velikost je podstatná i z hlediska využití hodinek. Společenské a oficiální akce si vyloženě říkají o menší rozměry, které natolik nepoutají pozornost. Naopak, sportovní aktivity, během kterých se ovládání hodinek provádí v rychlosti, vyžadují, aby byly ciferníky přehlednější, a to je možné pouze u modelů s větším průměrem.

5. BUĎTE OBEZŘETNÍ A PŘIPRAVENI NA…

… nejhorší. Ale ne, děláme si legraci ???? Určitě však počítejte s možným výskytem problémů. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete koupit hodinky v kamenné prodejně nebo na internetu, existuje pár věcí, o kterých vy jste měli vědět dříve, než utratíte své těžce vydělané peníze.

Vždy se vyplatí dávat pozor na délku náramku. Většina dámských hodinek má včetně pouzdra délku od 19 do 21 cm a jen málokdy se stane, že nesednou. V případě kožených řemínků je regulace délky jednoduchá a rychlá. Kovové náramky, které se skládají z článků, je nutné přizpůsobit podle obvodu zápěstí obdarované ženy. V principu máte dvě možnosti:

1.) obvod zjistíte předem a náramek necháte zkrátit obchodníkovi ještě před odesláním hodinek
2.) zkrácení náramku začnete řešit až po předání dárku

Vždy se řiďte vkusem obdarované, ne svým vlastním

Naše rada zní: neodkládejte tento krok a nepřidávejte starosti jiným. Seriózní prodejce vám náramek na požádání zkrátí zdarma a přebytečné články vám pro každý případ přiloží do krabičky.

Zvláště u dárků se stává, že z nějakého důvodu nevyhovují a musíte je vrátit. Ze zákona máte na vrácení zboží 14 dní, ideálně proto je, abyste hodinky neobjednali dříve. Jsou však i obchody (nebudeme se jmenovat), které tuto lhůtu výrazně prodloužili a zajistili tak, aby dárce a obdarovanou osobu netlačil čas do rozhodnutí, které by později litovali.

Předávání dárku je rituál a vy jste už zřejmě přemýšleli, jak mu vtisknout pečeť jedinečnosti. Pokud vám napadlo vygravírovat na pouzdro nebo víčko originální text či přání, zadržte. Gravírování sice hodinky přemění na unikát, ale spolehlivě znemožní jejich vrácení. Zatímco nemáte definitivu vhodnosti dárku, zvolte raději jako překvapení nápadité balení.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.