Citizen World Chronograph A-T – vše, co cestovatel potřebuje. A v elegantním balení.

Michal Pindura 0 02.11.2016

Citizen World Chronograph A-T - vše, co cestovatel potřebuje. A v elegantním balení.

V záložkách prohlížeče má alespoň tři letenkové portály, kufry vždy napůl sbalené, pas pootevřený na stránce s fotkou. Našli jste se v těchto slovech? Pak to už určitě víte – ano, jste cestovatel tělem i duší. Se spoznávání světa se stal fenomén, který už dávno není určen pouze pro vyvolené. Díky stále dostupnější letecké dopravě víte být jeden den pod Tatrami, na druhý obdivovat mrakodrapy na Manhattanu a o dalších 24 hodin vás může probudit šum vln kdesi v dovolenkovém ráji obklopeném vodami Indického oceánu.

Nic z toho není dnes problém. Horší to už bývá s časem. Časová pásma, jejich posuny a střídání jsou při létání na delší tratě starostí, které i zkušený světoběžník musí věnovat pozornost, jestli se mu to líbí nebo ne. Vlastně, nemusí. Mobil se nastaví sám, tak nač? Pokud věříte tomu, že se vám telefon nevybije, nebo, že všude, kam se při toulkách světem dostanete, je stoprocentní pokrytí signálem, pak tento článek není pro vás. Pokud však máte rádi v časových pásmech řád za všech okolností a chcete mít absolutně přesný čas vždy na dosah ruky, existuje pouze jediné řešení – rádiově řízené hodinky s funkcí světového času.

CITIZEN AT8113-12H

O tom, že takové hodinky existují, asi už víte. Specialista na jejich výrobu, japonská značka Citizen, však zašla ještě dál. Hodinky, jejichž čas se na dálku synchronizuje s jedním z pěti dlouhovlnných vysílačů atomových hodin, vybavila technologií Eco-Drive, schopnou přeměňovat energii přirozeného i umělého světla na elektrickou energii. Té se v jejich vestavěném lithium-iontovém akumulátoru dokáže nashromáždit dostatek na několikaměsíční provoz.

V nejnovější chronografovej kolekci Citizen A-T se všechny jmenované silné stránky setkali s oku lahodícím elegantním designem a parametry, za které by se nestyděli ani mnohem dražší prémiové hodinky. Cestovatelé – a, přirozeně, nejen oni – ocení kvalitně zpracované 43 mm pouzdra z nerezavějící oceli 316L, extrémně tvrdé safírové sklíčka a plaveckou voděodolnost 100M/10ATM. Na výběr jsou čtyři varianty, z toho dvě AT8113-12H (PVD v odstínu růžového zlata, hnědý kožený řemínek) a AT8113-55A (zlaté PVD, pětiřadý ocelový náramek) jsme pouze nedávno zařadili do nabídky našeho obchodu.

Hodinky CITIZEN AT8113-12H

Obě novinky se opírají o solárně napájený quartz kalibr Citizen Eco-Drive H804, díky kterému mohou přes rozumně rozvrženy a zásluhou zlatých detailů luxusně působící analogové ciferníky zprostředkovat funkce 1/20 s chronografu s kapacitou měření 60 minut, času v 24hodinovém formátu a předprogramovaného data zobrazujícího den v měsíci i den v týdnu. Samozřejmostí jsou také cestovatelské „must have“ danosti: světový čas v 26 přednastavených městech, respektive jim příslušejících časových pásmech a možnost synchronizace času s vysílacími stanicemi Fukušima (JP), Kjúšú (JP), Fort Collins (USA), Mainflingen (DE) a Shangqiu (CHN). O přijetí signálu hodinky informují prostřednictvím sdruženého indikátoru při šesté hodině.

CITIZEN AT8113-55A

Na ciferníku má kromě tohoto užitečného ukazatele prostor (sice malý, ale i ten potěší) i neméně praktický prvek – indikátor úrovně nabití akumulátoru. Po aktivaci funkce se minutová ručička chronografu pohybuje po odpovídající, graficky znázorněné stupnici, přičemž její maximum je při běžném používání na úrovni šesti měsíců. Úsporný režim tuto hodnotu prodlouží o další čtyři měsíce.

Na závěr si tradičně – jak jsme si v článcích o hodinkách značky Citizen již zvykli – necháváme 5 letou záruku, kterou japonský hodinářský gigant sebevědomě demonstruje spolehlivost svých produktů.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.