Chronograf je stálice mezi funkcemi. Zjistěte, jak funguje a čím pro vás může být užitečný

Michal Pindura 0 22.10.2020

Hodinky už dávno nejsou pouze módní doplněk, jehož jediným posláním je ukazování času. Dnešní náramkové hodinky jsou bez špetky nadsázky univerzální nástroj, který kromě toho, že dobře vypadá, je svému majiteli schopen pomoci v situacích, na které by ještě před několika lety potřeboval celou řadu specializovaných přístrojů. Jsou to však moderní a často až high-tech vychytávky, jejichž výhody nevyužije každý.

První chronograf od mistra Louise Moineta

Kdybychom mezi desítkami funkcí (v případě mechanických hodinek nazývaných komplikace) chtěli najít jednu stálici, která přetrvala roky a přitom je stále mimořádně žádaná, praktická a užitečná, bez zaváhání bychom prstem ukázali na chronograf. Pokud nevíte, co si máte představit pod pojmem chronograf, pomůžeme vám: zjednodušeně řečeno, jsou to analogové (ručičkové) stopky.

TIP: věděli jste, že název chronograf pochází z řeckého výrazu „khronographos„, v překladu zaznamenávač času a událostí?

CO JE CHRONOGRAF?

Vynález geniálního francouzského hodináře Louise Moineta z roku 1816 je funkcí mnoha tváří. Jednak je variabilní, co se týče formy, v jaké se prezentuje na cifernících, a jednak je připraven posloužit při nepřeberných úlohách, ve kterých jde o přesné stanovení trvání časových úseků.

Hodinářské značky kdysi chronograf vnímali jako výhradně pánskou záležitost a nasazovali ho převážně do racingových a leteckých modelů. Dnes je situace jiná. Jednou z vlastností chronografu je zaplnění a při vhodném zpracování i vizuálně přitažlivé vyvážení ciferníků, co se hodí nejen v hodinkách určených na pánské zápěstí. Když si prolistujete nabídku trendových dámských fashion kousků DKNY či Michael Kors, okamžitě pochopíte, proč se z chronografu stal oblíbenec světových designérů. Dodáme ještě, že chronograf dodá hodinkám i techničtější a exkluzivně působící vzhled.

POZOR: Chronograf není chronometr. Zatímco chronograf je funkce hodinek, chronometr označuje hodinky, jejichž přesnost ověřil některý z certifikačních úřadů, např. známý COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres).

JAK POZNAT HODINKY S CHRONOGRAFEM?

V první řadě se podívejte na ciferník. Pokud na něm uvidíte dva nebo tři malé subciferníky (registry), s největší pravděpodobností jde o chronograf. Druhým znakem je dvojice bočních ovládacích tlačítek, nejčastěji na pozicích druhé a čtvrté hodiny. Nenechte se však zmást. Některé modely vybaveny funkcí multifunkčního datumu rovněž mají subciferníky a výjimečně i boční tlačítka. Pro jistotu si proto všímejte drobné značení – chronografy mají na rozdíl od nich kolem registrů pouze číselné údaje značící čas v hodinách, minutách a sekundách. Pomůckou může být i přítomnost tachymetrické stupnice na okruží – o ní si povíme níže.

FESTINA SPORT 16760/4

JAK FUNGUJE CHRONOGRAF?

V principu je to prosté – spustíte, zastavíte, vynulujete. Není to žádná věda. Pokud se neponořime hlouběji do konstrukčních podrobností a vynecháme kapitolu kolem sloupkových koleček a kluzných spojek, vystačíme si s krátkou poučkou: hodinky s chronografem obsahují dvě nezávislé měřící soustavy. Jedna ukazuje aktuální čas, druhá měří časové úseky (stopuje).

TISSOT PRC 200 IIHF 2020 ICE HOCKEY SPECIAL EDITION T114.417.17.037.00

Spuštění mechanismu chronografu je obvykle prováděno stlačením výše umístěného tlačítka. Opětovným stisknutím téhož tlačítka se měření zastaví. Resetování odstopovaného času je v pravomoci níže uloženého tlačítka. Pro odečítání naměřené hodnoty je třeba spočítat údaje na všech registrech – začněte hodinami a skončete sekundami, které indikuje centrální sekundová ručička. Jak jsme zmínili výše, vzhled a rozložení registrů se může značně lišit, doporučujeme proto důkladné prostudování návodu k hodinkám.

CASIO EDIFICE EQB-1000D-1AER

CO JE TACHYMETR A KDY MŮŽE BÝT PROSPĚŠNÝ?

Zejména u pánských modelů je chronograf nejednou doprovázen doplňkovou funkcí tachymetra. Najdete ji vyrytou nebo vyznačenou na okruží a jejím úkolem je pomoci vám s výpočtem rychlosti při známém čase a ujeté vzdálenosti. Tachymeter od jeho zavedení do praxe kolem roku 1811 sloužil na montážních linkách jako nástroj zaznamenávající rychlost produkce. Měření bylo odstartováno zahájením plnění úlohy a ukončeno jakmile byla práce provedena. Výsledná hodnota, na níž zůstala ručička, vyjadřovala průměrnou produkční rychlost za hodinu.

Schéma fungování tachymetru

V moderních hodinkách je tachymetr také využíván ke zjištění rychlosti, ale obvykle se jedná o rychlost jízdy nebo letu. Prvním předpokladem pro úspěšné měření je chronograf, který sekundy indikuje centrální vteřinovou ručičkou – u jinak pracujících chronografů byste tachymetrickou stupnici hledali marně.

U tachymetru se vše odvíjí od vzorce T = 3600/t, kde T reprezentuje číslo na tachymetrické stupnici, t vyjadřuje naměřený čas v sekundách a 3600 značí počet sekund v hodině (60 sekund × 60 minut).

Příklad: cestujete autem a na okraji silnice vidíte tabulky kilometrovníku. Při jedné z nich spustíte chronograf a při příští ho zastavíte. Číslice, na kterou ukazuje vteřinová ručička vyjadřuje vaši rychlost.

Vysvětlení: Pokud přesně určenou vzdálenost jednoho kilometru projdete za rovných 30 sekund, sekundovka zastane na čísle 120, což znamená, že vaše průměrná rychlost byla 120 km za hodinu.

Tachymeter můžete také použít ke zjištění, kolik práce jste schopni provést za jednu hodinu. Pokud víte, že zabalení jednoho balíku vám trvá 40 sekund, ručička zastane na čísle 90. Pokud se neunavíte nebo vás nikdo nevyruší, za hodinu jejich teoreticky zvládnete zabalit 90.

Zdroj: wikipedia.org
Foto: instagram.com/affordablewristtime

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.