Certina DS PH200M – design z roku 1967 funguje geniálně i po padesáti letech

Michal Pindura 0 21.01.2019

Certina DS PH200M, novinka představená na Baselworldu 2018

Co je moc, to je moc. Nikdy jsme si nemysleli, že to jednou napíšeme, ale stalo se. Přestože reedice historických modelů nám vždy zahrály na tu správnou strunku, máme pocit, že některé značky si z oprašování retro hodinek dělají docela slušný byznys. Z firemních archivů vytáhnou prakticky hotový produkt, který v lepším případě kosmeticky přizpůsobí potřebám současných zákazníků a zázrak je na světě. Ani se hodně nezapotíte.

Loňský Baselworld byl takovými modely doslova přesycen. Své retro želízko v ohni měl Tudor, Rado a přirozeně i král reedic Longines. Výskat nás i vzhledem k postupnému přejídání se návraty kdysi skvostných designů nepřinutil ani jeden z nich. A pak to přišlo! Z Instagramu na nás hleděli hodinky, jejichž vzhled a atmosféra nás z v momentě probrali z letargie. Šok byl o to větší, že je měla na svědomí nám dobře známá Certina.

Původní model Certina DS PH200M z roku 1967

Z reakcí, které provázely představení potápek DS PH200M, bylo evidentní, že švýcarská značka zastřešená kolosem Swatch Group, nevyvolala husí kůži jen nám. Zřejmě každé respektované hodinářské médium mělo na titulce jejich fotografii a jak přiznal jeden z redaktorů amerického magazínu Hodinkee, na nové Certiny ho během Baselworldu upozornili manažeři konkurenčních značek. A to už o něčem svědčí.

Samozřejmě, svědčí to v první řadě o vydařeném vzhledu, ale zřejmě jsme nebyli sami, na koho zapůsobila informace, že se do vydání moderní verze hodinek z roku 1967 pustila společnost, která má v historii potápěčských modelů své pevné místo. Certiny se v minulosti ne náhodou vyskytly na zápěstích potápěčů amerického námořnictva v rámci projektu SEALAB II, vybrané byly také jako součást výbavy národního vědeckého programu Tektite II a nosili je i příslušníci australského královského námořnictva. Participace Certiny na notoricky známých akcích má cveng i dnes, po více než půlstoletí.

Certina DS PH200M, reedice hodinek z roku 1967

Kvůli své slavné „diver“ minulosti se designéři značky z Le Locle nemuseli uchylovat k násilnému spojování dobových a aktuálních rysů a technologických postupů. Sebevědomí Certiny je viditelné na ciferníku, na kterém se přesně jako u originálu nacházejí atraktivní luminiscenční ručičky ve tvaru čepele meče a zachované zůstalo i jeho vizuální rozdělení na čtvrtiny pomocí červených linek připomínajících záměrný kříž v optice zbraní.

Ve chvíli, kdy jsme v duchu tleskali plochému a výrazně širokému okruží s černou hliníkovou vložkou, na které je vyznačena kompletní minutová stupnice (na rozdíl od dnes preferované torzovité), jsme ještě netušili, že to nejlepší a zároveň nejpřekvapivější přijde poté, co si přečteme, z jaké materiálu je vyrobeno vypouklé sklíčko. Certina odignorovala současné protlačování safírových krystalů a sáhla po akrylátu (plexiskle) s obchodním názvem Hesalite. Jedná se o původní materiál, který však většina značek v reedicích nahrazuje právě safírem.

Potápěčské hodinky Certina DS PH200M

Snad jediným velkým výrobcem, který se akrylátu dosud ve snaze o zachování autenticity nevzdal, je Omega ve svých modelech Speedmaster Professional. Pro zvýšení odolnosti vůči škrábancům má Certina DS PH200M sklíčko ošetřeno vrstvou Scotchgard ™ od firmy 3M. Ani ta však nebude všemocná. Při dlouhodobějším nošení je třeba připravit k použití leštících past, které si s menšími vrypy dokáží bez problémů poradit.

Neradi bychom zlehčovali dopad škrábanců na estetiku hodinek, ale v modelech zvládajících tlak v hloubce několika desítek metrů je mnohem důležitější, aby se jim při uvolňování hélia, ke kterému dochází po dlouhodobějším pobytu v podmořských stanovištích, neuvolnilo sklíčko (během trvání projektu SEALAB se hodinkám stávalo poměrně často). Certina tomuto neduhu předchází systémem dvojitého zabezpečení, známým pod zkratkou DS. Jedná se o kombinaci závitového kroužku a těsnění, které spolu se šroubovací korunkou a šroubovacím víčkem pomáhají zajistit odolnost vůči průniku vody až do úrovně 200 metrů. Pokud by si to někdo neuvědomil, hodnotu voděodolnosti Certina propašovala do názvu hodinek. Za označením PH200M se totiž skrývá francouzská fráze „Pression Hydrostatique 200 mètres„.

Certina DS PH200M - design z roku 1967 funguje geniálně i po padesáti letech

Abychom značku Certina nepostavili do světla tvrdohlavého zastánce dobových řešení, musíme uvést, že některé původní parametry podrobila ve smyslu přání spotřebitelů revizi. Zaprvé, 40 mm průměr originálu ze 60. let minulého století byl zvětšen na současných 42 mm. Přestože pamětníci by určitě lobovali za menší rozměr ocelového pouzdra, nic dramatického se vlastně nestalo. Nositelnosti hodinek dva milimetry navíc rozhodne neublížili. Drobným úplatkem za provedenou změnu by mohly být dva řemínky v balení. Zatímco kožený vintage řemínek využijete během běžných dní, nylonový NATO popruh se hodí do prostředí s předpokládaným výskytem vody. Je fajn, že na výměnu řemínku nebudete díky rychlému upínání potřebovat žádné nářadí.

Detail dýnka se symbolem značky Certina

Druhým zásahem do retro povahy novinky je nasazení automatu ze série Powermatic 80. V tomto případě se stížností předem dobrovolně vzdáváme. Kalibry, které skupina Swatch přidělila značkám Tissot, Hamilton a Certina, jsou se svými osmdesáti hodinami rezervy chodu v dané cenové hladině stále spíše cennou výjimkou než pravidlem.

Když už jsme odbočili k cenovým hladinám, patřilo by se nový model zasadit do některé z nich. Za vyvážený balík designu, historie, známé značky a nabízených parametrů si Certina momentálně řekne o 17680 korun. Z našeho pohledu je to cena přinejmenším přiměřená a nevěříme, že by se někomu zdála nepatřičná.

Zdroj: Certina

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.