Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 – GPS navigátor, který si vystačí se solárním napájením

Michal Pindura 2 25.03.2018

Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 - GPS navigátor, který si vystačí se solárním napájením

Je Casio více hodinářská nebo technologická společnost? K položení této otázky nás přivedlo zjištění, že japonská značka již druhý (nebo dokonce třetí) rok po sobě nepředstavila svůj top produkt na hodinářské výstavě Baselworld, ale na čistě technologické akci CES v Las Vegas. Po smart modelech WSD-F10 a WSD-F20, které na veletrhu spotřební elektroniky zářily předloni, respektive loni, se Casio na tiskovce konané v rámci CES-u blesklo dvěma variantami outdoorového speciálu G-Shock Rangeman GPR-B1000, který jako vůbec první dokáže utáhnout GPS navigaci – známého žrouta energie pomocí solárního napájení.

Novinka s očekávanou dostupností v průběhu dubna až května tohoto roku (pokud se Casio nezasekne s výrobou) byla vydána u příležitosti 35. výročí série G-Shock jako technologicky našlapaný následovník jednoho z nejúspěšnějších modelů Rangeman GW-9400. Ten, kdo má s těmito hodinkami osobní zkušenost, si v této chvíli určitě řekl, že nový model má co dělat, aby se se svým předchůdcem mohl porovnávat. Je třeba si však uvědomit, že doba jde dopředu a s ní i schopnosti hodinek. Rangeman GPR-B1000 jsou i proto někde úplně jinde. Jak jsme již předznačili, jsou to světově první solární napájené hodinky s GPS navigací, jejíž vydatně sekunduje senzorové trojspřeží složené z výškoměru/barometru, teploměru a kompasu. Aby toho nebylo málo, mezi pokročilými funkcemi se nachází také nízkoenergetické bluetoothové připojení k smartphonu.

Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000-1A na veletrhu CES 2018

Všechno to zní úžasně, skoro až sci-fi, ale pokud se máme bavit o modelech G-Shock, které jsou stále v první řadě výkvětem v kategorii odolných hodinek, považujeme za fér, pokud před detailním popisem moderních vymožeností, diky kterým Casio zdomácnělo nejen na výstavě CES , ztratíme pár slov o jejich fyzických parametrech a vlastnostech – i v této oblasti se totiž udály docela zajímavé změny.

Casio G-Shock Rangeman GW-9400 a GPR-B1000-1A

Když se na hodinky Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 podíváme skrz čísla, zjistíme, že jsou skutečně velké. Rozměry 60,3 × 57,7 × 20,2 mm mají hodně daleko od toho, co označujeme jako hodinky na běžné nošení. Ani váha není nejnižší. Přibližně 142 gramů je více než dost. Pokud si však uvědomíte, že pouzdro kombinující ocel a ověřenou polyuretanovou pryskyřici má ochránit svůj drahocenný obsah, který za jistých okolností může zachraňovat životy, před tlakem vody do úrovně 200M/20ATM, prachem, blátem, nárazy a nízkými teplotami, dovolíme si tvrdit, že byste mu ještě nějaký ten milimetr a gram navíc rádi tolerovali.

Jelikož novinka umožňuje bezdrátové nabíjení pomocí dodávané základny, běžně používané ocelové víčko, které by bránilo prostupu elektromagnetických pulzů, bylo nahrazeno keramickým. Casio uvádí, že 2 mm silný keramický plát má stejnou odolnost vůči nárazům než ocel a zároveň umožňuje lepší příjem signálu GPS.

Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000-1A

Jak je u vyšších modelů G-Shock zvykem, odolnost konstrukce nezačíná a nekončí u pouzdra. Náročným situacím je přizpůsoben také řemínek a myslelo se i na LCD displej. Pryskyřičný řemínek je kvůli zvýšení trvanlivosti zesílený uhlíkovými vlákny, které by se měli příznivě podepsat zejména pod odolnost v tahu. Displej použitý v novince GPR-B1000 je inverzní, plně grafický (poprvé v sérii G-Shock!) a dostatečně kontrastní za různých světelných podmínek. Casio zapracovalo na tradiční slabosti panelů z tekutých krystalů – pomalejšímu překreslování při nízkých teplotách. Displej by tak měl spolehlivě zobrazovat údaje až do -20 °C. Samozřejmostí je jeho krytí safírovým sklíčkem.

Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000-1B

Teď, když jsme se přelouskali přes exteriér hodinek, pojďme si posvítit na jejich největší zbraň: GPS navigaci, jejíž chod by měl být schopen zajistit solární (fotovoltaický) článek. Abychom věci upřesnili, Rangeman GPR-B1000 na rozdíl od jiných modelů G-Shock nevyužívají vestavěný GPS čip s frekvencí 1575,42 MHz pouze jako prostředníka při bezdrátové synchronizaci času, ale i na skutečné navigování. Ještě lépe však zní, že navigování není omezeno výdrží integrovaného akumulátoru, jak je tomu u konkurence. Casio uvádí, že pokud lithium-iontový akumulátor během túry vyčerpáte GPS navigováním a po ruce nemáte nabitou powerbanku, můžete hodinky nechat dobít na slunci. Pochopitelně tvrzení výrobce jsme zatím nemohli ověřit, ale pokud bude pravda, že nabíjení světlem za jasného slunečného dne v délce pěti hodin postačí na 33-hodinové navigování (nebo hodinové nouzové nabití na čtyři hodiny navigování), pak se turisté a všichni vyznavači outdoorových aktivit mají na co těšit. Snad nemusíme ani dodávat, že provoz hodinek bez zapnutého GPS režimu utáhne solární článek, aniž byl cíleně vystavován světelným paprskům.

Hodinky je možné připojit k smartphonu prostřednictvím aplikace G-Shock Connected

Podobně jako loňský synchronizační přeborník Gravitymaster GPW-2000, i GPR-B1000 umí spárovat polohu hodinek s aktuálním časem, ale zatím jako jediné G-Shock dokáží tyto údaje přenést do mapy. Uživatel si může ručně definovat až 60 traťových bodů s informacemi o čase, datu, nadmořské výšce, zeměpisné šířce/délce a tlaku. Hodinky následně budou sledovat polohu a trasu v reálném čase. Jedním z nejdůležitějších způsobů užívání této funkce je minimalizace rizika sjetí z trasy cestou zpět do výchozího bodu (tzv. Backtrack).

V paměti hodinek lze uschovat záznamy o dvou desítkách projetých tras a další detailní údaje včetně 2D a 3D náhledu mapy je možné zobrazovat v aplikaci G-Shock Connected na připojeném smartphonu. Pro lidi se zálibou ve focení je připravena možnost přiřazovat fotografie k zaznamenaným místům.

Nové modely Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000 mají keramické víčko

Pokud by to někoho po přečtení předešlých řádků ještě zajímalo, Rangeman GPR-B1000 obsahují také funkce světového času v 39 městech, sekundové stopky s kapacitou měření 999:59’59“, 24-hodinový časovač, čtyři budíky, z toho jeden z režimem opakovaného buzení a v nabídce je i grafické znázornění přílivu a odlivu, měsíčních fází a časů východu a západu slunce.

Obě verze modelu Casio G-Shock Rangeman GPR-B1000, a to černá GPR-B1000-1 a vojensky zelená GPR-B1000-1B, jsou v prodeji zhruba za 22000 korun.

Zdroj: Casio

Přidat komentář

Komentáře (2)

Moroslav Mruzek Mam velky zajem o tyto hodinky .budou jeste nekdy v prodeji .a kdy .
Josef Dobry den chci se zeptat jak je to u tehlech hodinek s hodinovim signalem maji nebo nemaji a jestli maji jak se to zapne diky za odpoved..