Casio G-Shock GMW B5000 Full Metal – v zářivé zbroji dále dojdeš

Michal Pindura 1 19.11.2018

Novinky Casio G-Shock GMW-B5000 Full Metal

Voda je mokrá, v létě je teplo a G-Shocky jsou vyrobeny z plastu. Kdo by namítal? Faktem je, že minimálně vůči asociaci plast – G-Shock se již nějaký ten pátek namítat dá. Máme tu dostupnou ocelovou kolekci G-Steel, pro finančně lépe zabezpečené je k dispozici řada MR-G. Přestože kovové díly nejsou v konstrukci odolných modelů od Casia žádnou raritou, jen málokdo by byl ochoten připustit, že si jednou bude moci koupit tradiční G-Shocky, které při založení na zápěstí zchladí pokožku nejen ocelovým víčkem, ale také ocelovým pouzdrem a také náramkem vyrobeným ze stejného materiálu. Prostě ani kousek plastu.

Když se během letošního Baselworldu roznesly klepy, že Japonci dovezli do Basileje celokovové a navíc blyštivé zlaté G-Shocky tvarově spřízněné s ikonou DW 5000, která to vše před tři a půl desetiletím odstartovala, znělo to všelijak, jen ne jako pravda. Jakmile však byly šuškandy potvrzeny a z GMW B5000 se stal reálný produkt, v okamžiku jsme měli jasno – toto budou hodinky, po kterých bude prahnout nejeden fanoušek G-Shocků. A proč? Jednoduše proto, že vyvolávají emoce.

Než se začneme naplno věnovat novince, telegraficky přeletíme historií série Casio G-Shock. Kdo ji zná, ať tento odstavec přeskočí a odpustí nám zdržování. Pokud si však chceme model s celým názvem Casio G-Shock GMW B5000 Full Metal zasadit do souvislostí, krátký exkurz dějinami si zkrátka nemůžeme odpustit.

Příběh je to poměrně přímočarý. Po tom, co inženýr Kikuo Ibe rozbil své mechanické hodinky, pustil se do práce na nejodolnějších a nejspolehlivějších hodinkách, jaké kdy svět viděl (jak to bylo opravdu, nevíme, ale dnes se prezentuje tato atraktivní PR verze). V roce 1983, po několikaletém vývoji, se s příchodem bájných DW 5000 zrodil kult jménem G-Shock.

Nové modely GMW B5000 Full Metal a ich predobraz z roku 1983 DW 5000

Legendou se stal především díky důmyslné konstrukci, jejíž jádrem je myšlenka hodinek fungujících jako jeden velký tlumič nárazů. K dosažení zamýšleného stavu mělo dopomoci pružné uchycení (zavěšení) časoměrného modulu v rámci pouzdra, přičemž s vnějším obalem by ho spojovalo pouze pár kontaktních bodů. A výsledek? Hodinky odolaly vodě až do úrovně 100M, ustálí pád z výšky 10 metrů a nezaskočili byste je ani hozením pod kola kamionu.

Od té doby se G-Shocky postupně zdokonalovaly, a to jednak co se týče designu a jednak z hlediska integrovaných technologií. Casio si rychle osvojilo solární napájení, rádiové řízení času a řadu přišel i na GPS a Bluetooth. Původně čistě digitální kolekce dnes obsahuje také analogové a kombinované analogově-digitální kousky v téměř nekonečné směsi stylů a barev. A tady se dostáváme k bodu, o kterém jsme přesvědčeni, že ho otcové G-Shock nikdy neměli v plánu. Kovové géčka jsou již z principu obtížněji realizovatelné, protože pevný kov bude zřejmě vždy hůře pohlcovat nárazy jako houževnatý plast. A přece je tu máme.

Model GMW-B5000D-1 na zápästí

Casio G-Shock GMW-B5000 Full Metal nebo zkráceně Full Metal 5000 jsou směsicí starého a tradičního s novodobým, sportovního s elegantním a neotřelého s tím, co všichni důvěrně známe. Hodinky – určitě ne náhodou – vydané v roce 35. výročí značky jsou ve své podstatě jako každé moderní G-Shocky, avšak hranaté pouzdro a osobitý náramek z nich dělají zjev hodný oslav jubilea.

Když mluvíme o celokovovém provedení, máme namysli zejména čtyři hlavní komponenty: pouzdro, rám, víčko (povlakované odolnou vrstvou DLC) a náramek. Obligátní polyuretanovou pryskyřici v nich nahradila zrcadlově leštěná ušlechtilá ocel. Podobných řešení už bylo dost, ale nikdy nebyly tak striktní, pokud jde o množství použité oceli a její případné kombinování s jinými, méně „poctivými“ materiály. Abychom byli korektní, mezi rámem a samotným pouzdrem je vložena tenká vrstva speciální pryskyřice, která novince umožňuje být stejně odolná jako jsou její plastem obdarenejší sourozenci.

Model GMW-B5000TFG-9 na zápästí

Na jednu stranu je masivní ocel fajn, hodinky na dotek působí opravdu solidně – na G-Shock až brutálně, ale trochu se bojíme, jak bude lesklý povrch vypadat po absolvování pouze poloviny aktivit, které klasické pryskyřičné G-Shocky zvládají bez zkřivení vlásku na hlavě. Co však naděláme, praktičtější broušené plochy, jaké známe například z linie G-Steel, nejsou ani zdaleka tak efektní a stylové jako tento nablýskaný magnet na škrábance. V reakcích zahraničních recenzentů, kteří měli model GMW B5000 zapůjčený na dlouhodobější testování, se zmínky o náchylnosti na vznik škrábanců zmiňují jen v teoretické rovině, zůstává nám tedy věřit, že praxe neukáže něco jiného. Titíž redaktoři se pochvalně vyjadřovali k dobře vyváženým rozměrům (43,2 × 49,3 × 13 mm), příjemnému pocitu z nošení i na útlejším zápěstí a na naše překvapení také o váze 167 gramů, ačkoli ta je v porovnání s 53 gramy obdobného plastového modelu DW 5600 více než trojnásobná.

Mnohé z fyzických i estetických pozitiv novinky jsou nějakým způsobem provázané s náramkem. Ten se přidržuje pryskyřičného originálu, od kterého si půjčil tvar článků (už ne pouze napodobenin), plynulé zužování se od pouzdra směrem ke skládací sponě a na radost spotřebitelů ctiacich si hodnoty originálu z roku 1983 nebyly vynechány ani kulaté vpichy na jeho okrajích. Drobnou skvrnou na jinak výborném náramku je jeho uchycení k pouzdru. Koncové články jsou s tělem pevně spojeny, svírají s ním pevně daný úhel a nedovolují tak zcela precizní kopírování siluety zápěstí. Každopádně, tato nedokonalost se projevuje pouze při určitých velikostech zápěstí, ideálně proto bude, když si hodinky před nákupem vyzkoušíte.

V konštrukcii hodiniek je použité iba nevyhnutné množstvo plastových dielov

Funkčně se novinka zařadila ke zbytku série 5000, žádné velké senzace se nekonají. Casio opět nasadilo svůj oblíbený Super-twisted Nematic (STN) LCD displej, který slibuje lepší pozorovací úhly a vyšší kontrast. Standardně jsou na něm zobrazeny údaje času, zastoupeny hodinami, minutami a sekundami. Sekunduje jim den v týdnu a jedna další funkce ze seznamu nabízených dovedností, mezi nimiž najdete vícenásobný alarm, stotinové stopky či 24-hodinový časovač. Samozřejmostí je LED podsvícení, které potěší postupným náběhem.

Viečko noviniek je povlakované odolnou vrstvou DLC

Chcete více retro prvků? Podívejte se na orámování displeje vzorem připomínajícím cihlovou stěnu. Identický symbol tuhosti konstrukce zdobil i ciferník modelu DW 5000, s tím rozdílem, že zatímco před třiceti pěti lety byl čistě dekorační záležitostí, dnes je znakem přítomnosti solárního článku zajišťujícího energetickou soběstačnost hodinek.

Gro časových funkcí je regulováno multipásmovou technologií příjmu rádiového signálu šířeného vysílači atomových hodin. Pokud byste se ocitli v oblasti mimo dosah některého ze šesti dlouhovlnných vysílačů, na synchronizaci přesného času můžete využít smartphone připojen k hodinkám prostřednictvím bezdrátového protokolu Bluetooth 4.1. V moci aplikace G-Shock Connected dostupné pro Android i iOS je rovněž nastavení světového času v 300 místech, párování polohy a času, přenos dat z kalendáře včetně připomínek a v nabídce je i praktická lokalizace „ztraceného“ telefonu Phone Finder.

Tak co, poženou vás emoce do obchodů? Hodinky Casio G-Shock GMW-B5000 Full Metal tam najdete za 13000 (stříbrné GMW-B5000D-1), respektive 16000 korun (zlaté GMW-B5000TFG-9).

Přidat komentář

Komentáře (1)

Radek Tu část o "nablýskaném magnetu na škrábance" byste měli vytučnit a červeně podtrhnout - osobní zkušenost. Zůstaňte u levnych, plastových ( pryskyřicových) G shocků za pár šlupek, ty opravdu vydrží všechno. Tyto " full metal" za ty prachy opravdu nestojí ?.