Casio G-Shock GA-700 – sportovec s ovládáním od profíků a lidovou cenou

Michal Pindura 0 23.07.2017

Casio G-Shock GA-700 - sportovec s ovládáním od profíků a lidovou cenou

Psát o hodinkách G-Shock, je pro člověka, který se na to dá, výzvou a zároveň usnadněním práce. Jedno i druhé je důsledkem jejich rozšířenosti a obecného povědomí o jejich kvalitách. Na jednu stranu je každý zná a tak, jak od obrněnců z říše hodinek, i od článku o nich se čeká vysoký výkon. Na druhou stranu, v informování o houževnatých novinkách z dílen japonského Casia může s klidem vynechat úvod, ve kterém by už po stýkrát opakoval, co jsou G-Shocky zač a rovnou se vrhnout na to hlavní – hodinky samotné.

Čili, úvod bychom měli ???? pojďme k meritu věci: k jedním z posledních sportovních přírůstků s kódovým názvem GA-700.

V listopadu loňského roku představeny modely z linie Trending (což znamená, že kromě odolnosti nabídnou městský koncipovaný design a můžete je bez studu označit termínem „módní doplněk“) si hned poté, co se ze skic a prototypů staly reálné hodinky, připsali jedno zajímavé prvenství. Jsou to první cenově dostupné ana-digi modely s velkým, na přední straně umístěným tlačítkem osvětlení a 5-letou životností baterie.

Téměř úplná kolekce Casio G-Shock GA-700

Velikostně slušně urostlé „géčka“ s rozměry pouzdra 57,5 × 53,4 × 18,4 mm se nijak netají tím, že si strategický pilíř své výbavy půjčili od profi sérií Rangeman a Mudmaster. Kdo by se tím nepochválil, viďte? Rozložité tlačítko aktivující LED osvětlení Super Illuminator s dobou osvitu 1,5 nebo 3 sekundy je uloženo těsně pod ciferníkem tak, aby na jeho stlačení bylo potřeba co nejméně práce s rukama a celá operace trvala co nejkratší čas. Hluboké rýhování styčné plochy přesně navede prst, zabrání jeho sklouznutí a obkolesení tlačítka robustními výstupky eliminuje náhodné stlačení, ke kterým by mohlo u kontaktních sportů docházet.

Hodinky Casio G-Shock GA-700-1B na zápěstí

Podobně jako u cyklistické a skateboardové rodiny GA-500, i zde inženýři dali na ciferníku příležitost novému způsobu lití pryskyřice, z níž jsou vymodelovány trojdimenzionální jehlanové ručičky s luminiscenčním nátěrem. Ručičky se vzhledem napodobujícím kov jsou poměrně široké, což je sice perfektní z hlediska ergonomie používání, ale protože zasahují do „vzdušného prostoru“ inverzních LCD displejů, vyvstává otázka, zda nebudou způsobovat potíže při odečítání údajů z displejů. Odpověď je: nebudou. Při aktivaci režimů, využívajících některý z dvojice digitálních zobrazovačů, se ručičky automaticky přesunou do takové polohy, aby nic podstatného neblokovaly.

Casio G-Shock GA-700-1A

U všech momentálně dostupných verzí, jmenovitě černé GA-700-1B, modré GA-700-2, červené GA-700-4A a černo-červené GA-700-1A platí rodová rovnost vlastností a funkcí. To znamená, že u každé můžete počítat s odolností vůči otřesům, potápěčskou voděodolností 200M/20 ATM a zapuštěným minerálním sklíčkem. S přihlédnutím na cenu 3290 korun, musí být nad slunce jasnější, že Casiu nešlo o vyrobení „zabijáka“ nahuštěného technologiemi, ale o víceúčelové, funkčně i cenově vyvážené hodinky.

Casio G-Shock GA-700-1A, ovládací blok

Kapitolu o solárním napájení, senzorech a rádiové synchronizaci tedy můžeme rovnou přeskočit. Pokud je chcete, Japonci vám je za přihození určitého obnosu peněz rádi dopřejí. Pokud na nich netrváte, 69 gramů vážící modely G-Shock GA-700 jsou vám připraveny věrně a spolehlivě sloužit i díky sestavě složené ze světového času v 48 městech (+ UTC), stotinových stopek s kapacitou měření 23:59’59.99“ ( split time, zaznamenání 1. a 2. místa), 60-minutového časovače s odečtením po desetinách sekundy, pěti denních alarmů, z toho jednoho s funkcí snooze, kalendáře předprogramovaného do roku 2099 a zvukových hodinových signálů.

Casio G-Shock GA-700-1A, řemínek je vyroben z polyuretanové pryskyřice

Výše uvedené dovednosti jsou obhospodařovány quartz kalibrem Casio 5522, poháněným knoflíkovou lithiovou baterií s životností 5 let. Uvedenou vydrž dosáhne při jednom 1,5-sekundovém podsvícení ciferníku a 10-sekundovém zazvonění alarmu denně.

Foto: Casio, www.casiowatchparts.com

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.