Casio EQB-800 – na závodní okruhy nic lepšího od Casia neexistuje

Michal Pindura 0 12.11.2017

Casio EQB-800 - na závodní okruhy nic lepšího od Casia neexistuje

Pokročilý quartzový chronograf nejvhodnější pro motoristické sporty. Takto sebevědomě se o svém nejnovějším modelu z kolekce Edifice vyjadřuje společnost Casio. Hádat se nebudeme, celoocelový model EQB-800 je momentálně na samé špici nabídky japonské značky a pro motoristické nadšence má v talonu několik chuťovek, na jaké se ani zdaleka nechytá žádná jiná hodinářská firma.

Neodpustíme si však malou poznámku k označení quartz chronograf. Pokud bychom si vedle sebe postavili posledních pár generací modelů Casio Edifice ze série EQB a začali podrobněji zkoumat všechny jejich funkční zákoutí, místo mírně dehonestující nálepky quartz chronograf bychom zvolili vhodnější a zejména výstižnější termín digitální chronograf. Při schopnostech, jakými „ekvébéčka“ disponují, je toto jediný správný výraz, který by si měli osvojit i chlapci v Casiu.

Když už máme terminologické zařazení kolekce Edifice EQB za sebou, přeskočme rovnou k modelům EQB-800. To, co jsme již v březnu viděli na fotografiích, nás nenechalo na pochybách, že podzim bude v podání elegantní a zároveň sportovní kolekce od Casia pěkně ostrý. Novinky se o to měli postarat osobitějším designem ve srovnání s předchůdci EQB-600, štědřejší nadílkou modré barvy (modrá je jednou z referenčních barev rodiny Edifice) a dynamičtěji tvarovaným pouzdrem i ciferníkem.

Teď, když se z hodinek Casio Edifice EQB-800 stal prodejní artikl, můžeme na plné hrdlo říci, že očekávání, které v nás vzbudili produktové obrázky, a ty, jak víme, jsou někdy značně přikrášlené, byly bezezbytku naplněné. Jsou to modely s mohutným tachymetrickým okružím a pronikavým 3D ciferníkem, jehož závodní tón udávají vystouplé lichoběžníkové indexy, doprovázené třemi subciferníkmi a především dvěma prazvláštními, ale o to působivějšími ručičkami na dvou z nich. Jejich tvar bychom přirovnali k siluetám bojových letadel, ale jelikož nechceme příliš fantazírovat, opouštíme toto pole a přejdeme raději k funkční výbavě.

Casio Edifice EQB-800, další model vybavený technologií Smartphone Link

Zde je třeba nejprve zmínit, že modely EQB-800 jsou dalšími do party, do kterých inženýři Casia vměstnali technologii Smartphone Link. Je tedy nad slunce jasnější, že dokáží přes bluetooth synchronizovat čas s mobilním telefonem, bezdrátově nastavit světový čas ve více než 300 lokalitách a problémy jim nenadělá ani nastavení alarmu přímo v aplikaci Casio Watch+. Po novém však v aktuální verzi aplikace dostupné pro operační systémy Android i iOS přibyly nové funkce ušité na míru lidem, kteří se pohybují v blízkosti rychlých aut. Bylo jen otázkou času, kdy Casio bude chtít vytěžit více z někdejšího napojení na stáj Red Bull Racing a ze současného partnerství s týmem Scuderia Toro Rosso a zužitkuje přitom své zkušenosti z kolotoče F1.

Casio Edifice EQB-800

Casio se při snaze o zobrazení co nejkomplexnějších časoměrných informací ani tentokrát neubralo analogově-digitální zkratkou. Vše na ciferníku chráněném minerálním sklem je poctivý analog. Pravdou sice je, že některé ukazatele bylo třeba sloučit s jinými, na to jsou však již zákazníci u modelů Edifice připraveni. Vedle času, ktorý ukazují centrální ručičky s luminiscenční úpravou Neo-Brite, se na ciferníku nachází inovativní indikátor cílového času Target Time Indicator (pozice 12:00), který začne 10-sekundové odpočítávání před dosažením požadovaného času. To umožňuje předvídat, kdy se má auto objevit na určitém místě na trati a pomáhá tak při orientaci obsluze návěstidel, ale například i divákovi při sledování průjezdů oblíbeného jezdce.

Sčítač na deváté hodině slouží jednak stopkám s přesností 1/20 sekundy (v smartphonu až 1/1000 sek.) a jednak zobrazuje stav nabití vestavěného lithiového akumulátoru a činnost bezdrátového připojení (při stisknutí párovacího tlačítka při osmé hodině). Pohyb mohutné ručičky zajišťuje miniaturní motorek s dvojitou cívkou. Na rozdíl od obyčejného motorku poskytuje vyšší točivý moment s hladším, přesnějším a rychlejším chodem ručiček. Ve spodní části ciferníku je přítomen ještě ukazatel času v druhém časovém pásmu, drobný doplňkový indikátor AM/PM a datumovka mezi třetí a čtvrtou hodinou.

Casio Edifice EQB-800, detail ciferníku

Zřejmě i kvůli množství analogových prvků na ciferníku jsou Casio EQB-800 poměrně velké hodinky. Rozměry pouzdra 53,5 × 49,2 × 13,1 mm nebudou pro každého a něco podobného bude platit i pro váhu těsně pod 200 gramů. Racingové časoměry však již z podstaty nemohou být malé. Pouze velikost dokáže bez ústupků garantovat viditelnost údajů na ciferníku a snadné ovládání i v závodních rukavicích. Navíc, tyto hodinky mají slušnou voděodolnost 100M a spotřebitele si na svou stranu jistě získají praktickým solárním napájením Tough Solar s kapacitou až 23 měsíců v šetřícím režimu.

Model Casio Edifice EQB-800-1A je v prodeji za 9490 korun.

Zdroj: Casio

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.