Casio Edifice EQB-501 – evoluční hodinky s lepším využitím potenciálu bluetoothu

Michal Pindura 0 01.10.2017

Casio Edifice EQB-501 - evolučná novinka s lepším využitím potenciálu Bluetoothu

Řekněme si na rovinu, současným quartzovým hodinkám byste jen velmi, ale opravdu velmi těžko mohli vytýkat, že nejsou přesné. Pomluvit je nemůžete ani proto, že by jim chyběla inteligence – často totiž dokáží kousky, které by měly být doménou smart hodinek.

Snad největším borcem v tomto směru je japonské Casio. Jeho vrcholové G-Shocky nemají od letošního roku nejmenší problém s kombinovaným příjmem časových signálů ze tří různých zdrojů. K „standardním“ vysílačům atomových hodin a GPS satelitům se nedávno přidala bluetoothová konektivita, díky které jsou kalibrační údaje schopné zprostředkovaně získat od mobilních operátorů nebo časových serverů.

To je všechno hezké, ale tak, jak dobře zní tento příběh, tak vysokou částku si Casio za špičku své produkce řekne. Pokud však nelpíte na „neprůstřelném“ těle a vašemu srdci je bližší spíše sportovní elegance, víme o hodinkách, které vám nenadělají vichr v peněžence. Představeny byly na letošním Baselworldu, patří pod křídla série Edifice a vybavené jsou systémem Bluetooth Acurate Time. Jejich jméno je EQB-501.

V článku o hyperkomunikativních modelech Gravitymaster GPW-2000 jsme už sice o technologii Bluetooth Acurate Time ztratili pár slov, nezaškodí si však co-to zopakovat. Zkusíme to ale po novém – otázkou. Věděli jste, že váš smartphone je v neustálém spojení s operátorem nebo s online servery synchronizovanými s atomovými hodinami, od kterých pravidelně přijímá informace o přesném čase? Jasné, věděli jste o tom. Tak proč je neposunout i hodinkám, když je to možné?

Casio Edifice EQB-501XD-1A

Bluetooth Acurate Time je vlastně jakýsi most mezi telefonem a hodinkami. Pokud je v smartphonu zapnutý Bluetooth a spárované hodinky jsou v dosahu, vzájemné srovnání času proběhne čtyřikrát za den. Po zaznamenání odchylky je čas v hodinkách upravený automaticky, bez nutnosti potvrzování nebo jakékoliv akce od nositele hodinek. Čtyři kontroly času během dne nemají pevně stanovené intervaly, flexibilně se přizpůsobují změnám časových pásem a přechodu z letního času na zimní.

Casio Edifice EQB-501XDD-1A

Ocelové novinky Casio Edifice EQB-501 mohou být bezdrátově spravovány nám už dobře známou aplikací Casio Watch+, dostupnou pro operační systémy Android a iOS. Pomocí ní nastavíte světový i místní čas, alarmy, přenesete až 100 údajů naměřených chronografem, snadno lokalizujete ztracený telefon a v nabídce jsou také notifikace e-mailů. Co se týče funkční výbavy samotných hodinek, rovnat se může s mnohem dražšími modely od japonského inovátora.

Průměrem pouzdra 44,4 mm, vzhledem i použitými materiály jsou EQB-501 vhodné pro každodenní nošení. Díky voděodolnosti 100M si s nimi můžete dovolit i nějaké to rozptýlení ve vodě a těsně pod její hladinou.

Casio Edifice EQB-501XDD-1A, ciferník

Ciferník chráněný zlehka vypouklým minerálním sklíčkem je podobně jako u blízkých příbuzných EQB-500 členitý, plný indikátorů, stupnic a k nim přidružených nápisů. Na dvanácté hodině je uložen 24hodinový ukazatel, který na deváté hodině opět doplňuje subciferník času v druhém pásmu s „přilepeným“ indikátorem AM/PM. Na pozici čtvrté hodiny se nachází prostorově náročněji zpracována datumovka ve formátu datum – den v týdnu, sloučena s půlkruhovým ukazatelem rychlosti. Ve skutečnosti jde pouze o efektnější a na použití jednodušší tachymetr. Hodinky jsou solárně napájeny. Plně nabitý akumulátor je udrží při životě zhruba osm měsíců.

Do obchodů Casio vyslalo dvě varianty. EQB-501XD-1A kombinuje pouzdro a náramek z povrchově neupravené ušlechtilé oceli s černým podkladem ciferníku a sportovně laděnými červenými detaily. EQB-501XDB-1A jsou rovněž ocelové, s okružím ošetřeným černou vrstvou PVD a s modrými a zelenými akcenty na ciferníku.

Zdroj: Casio

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.