Bude rok 2017 rokem smart hodinek? První smarty od Tommyho Hilfigera co-to naznačují

Michal Pindura 0 05.04.2017

Bude rok 2017 rokem smart hodinek? První smarty od Tommyho Hilfigera co-to naznačují

Tak co, prolomí se ledy a rok 2017 konečně bude tím rokem, kterému i my hodináři dáme nálepku „smart“? Možná ano. Do oblasti mezi lidmi stále nepříliš zdomácnění nositelných technologií se totiž s vervou vrhli fashion značky. Michael Kors, Fossil, Hugo Boss, Lacoste, Juicy Couture, Tommy Hilfiger … ti všichni věří, že to budou právě oni, kdo spotřebitele přesvědčí, že inteligentní hodinky nejsou pouze high-tech výstřelkem, ale užitečným pomocníkem rozšiřujícím možnosti klasických hodinek.

Příliš akcentována technologická povaha a nepříliš vábivý vzhled, ve kterém se místo tradičního designu, pro který si náramkové hodinky již mnoho desetiletí kupujeme, a pro který je máme tak rádi, tlačí do popředí rozložitý displej a až hračkoidný vzhled, rozhodně není tím, co považujeme za praktický a zároveň skvěle vypadající módní doplněk. Tudy cesta prostě vést nemůže. Dnes už víme, že to pochopili i hodinářské značky. Ty nejenže úspěšně naskočili do roztočení smart kolotoče, ale smart hodinkám už stihli vtisknout jejich vlastní designovou pečeť, se kterou mají šanci oslovit i těch spotřebitelů, pro které byly smart hodinky až dosud „persona non grata“.

Názornou ukázkou je nový model Tommy Hilfiger 1791296 patřící do momentálně tříčlenné kolekce TH24/7. Kromě toho, že jsou to první smart hodinky v naší nabídce, jsou to i první hodinky, se kterými americké módní značce pomáhal technologický gigant HP. Oficiální premiéru v USA si odbyli 27. října 2016 a nyní je máme zde. Co na ně říkáme?

Abychom si zachovali objektivitu, nejdeme hned nezakrytë jásat. Řekneme to však narovinu – tyto hodinky mají potenciál. Jejich největší devizou je klasický, sportovně elegantní vzhled. Přesně takový, jaký Tommy Hilfiger prosazuje u svých „dumb“ modelů.

Ať se na novinku podíváte z jakéhokoliv úhlu – snad s výjimkou zadní strany, kde je do víčka zabudovaný mechanický (ne magnetický) konektor pro nabíječku – ničím nenaznačuje, že před vámi stojí smart hodinky. Má mohutné 46 mm pouzdro ze střídavě leštěné a broušené nerezové oceli, poctivý, světlou nití prošitý řemínek zakončený ocelovou opasková přezkou a standardní analogový, minerálním sklem chráněn ciferník zpracován v leteckém stylu. Je přehledný, s ručičkami ve tvaru čepele meče, indexy a velkými arabskými číslicemi třetí, šesté, deváté a dvanácté hodiny. Kdyby byla některému z jmenovaných prvků dopřána luminiscenční úprava, dali bychom modelu Tommy Hilfiger 1791296 pět z pěti možných bodů. Navíc ještě i voděodolnost je slušných 50M / 5ATM. Stručně a výstižně, jsou to solidní, kvalitně zpracované pánské hodinky, které vypadají více než obstojně.

Tommy Hilfiger 1791296

To je však pouze polovina příběhu. Druhá je o vlastnostech a parametrech, za nimiž je třeba hledat vývojářů společnosti HP. Ti byli osloveni držitelem licence pro výrobu hodinek Tommy Hilfiger, firmou Movado, aby z klasických hodinek udělali všestranného pomocníka moderních lidí. Co přesně to znamená? Začněme kompatibilitou. Tommy Hilfiger 1791296 spárujete prostřednictvím Bluetooth se zařízeními běžícími na Androidu od verze 4.4 a iOS s verzí operačního systému 8.0 a vyšší.

Po rychlém „seznámení“ 102 gramů vážících hodinek se smartphonem (podmínkou je nabití akumulátoru alespoň na 60%) je možné plně využívat všech jejich vestavěné vymoženosti. Na monochromatickém OLED displeji při šesté hodině, který je neviditelný dokud jej neaktivujete některým z dvojice bočních tlačítek, se dokáží zobrazit informace o příchozích hovorech, oznámení z kalendáře či sociálních sítí a údaje funkcí jako jsou monitor kroků s odečtením nastavené denní cílové hodnoty či světový čas. Hovory sice nelze hodinkami přijmout, ale můžete je stlačením tlačítka odmítnout, aniž jste pro tento úkon museli vytahovat telefon z kapsy. Samozřejmostí je vibrační upozornění a možnost deaktivovat upozornění vypnout (případně nastavit čas automatického vypnutí a také opětovného zapnutí), což se hodí například během noci, nebo tehdy, když i tiché vibrace mohou působit rušivě.

Pokud musíme něco zvlášť vyzdvihnout, jsou to oddělené baterie. Jedna zásobuje energií strojek hodinek a její výdrž je kolem dvou let. Přes USB kabel nabíjecí akumulátor, který má na starosti pokročilé smart funkce, by podle údajů výrobce měl zvládnout pět až sedm dní ostrého provozu. Výhoda samostatných baterií je zřejmá: pokud by se vám během dne vybil akumulátor a v dosahu byste neměli počítač či notebook, ze kterého byste ji mohli dobít, přesný čas budete mít nadále k dispozici. Zdá se, že někdejší slabost smart hodinek – bídnou výdrž baterie se takto podařilo šikovně eliminovat. Přestože se po vybití akumulátoru budete muset na chvíli obejít bez smart „fičúr“, nestane se však, že byste na zápěstí museli až do večera nosit nefunkční ozdobu.

Kolekce Tommy Hilfiger TH24/7

Na závěr už jen dodáme, že má-li nějaký koncept smart hodinek šanci přežít a prorazit, je to právě tento. Smart funkce nedávají o sobě vědět, dokud je nepotřebujete a hodinky až do doby vypadají trendově, módní, ale především klasicky. Potěšitelné a výsostně praktické jsou také dvě oddělené baterie a na zahození není ani cena 7917 korun.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.