5 faktů o certifikátech COSC, o kterých jste (možná) nevěděli

Michal Pindura 0 18.07.2018

Takhle vypadá COSC certifikát v podání Tissotu

Přesnost je pro vás písmem svatým, nikdy nechodíte pozdě a od svých hodinek vyžadujete totéž? V případě, že jste se v této větě poznali, jsme si na 99,9 procent jisti, že víte, co se skrývá pod zkratkou COSC. Nejedná se jen o kus papíru vloženého v balení hodinek, které úspěšně prěskákaly všechny nástrahy během několikadenního testování, ale o komplexní proces, na jehož konci je slavný certifikát potvrzující vynikající výkon hodinek. COSC je více než jen to. Víte o něm opravdu všechno?

Pro švýcarský hodinářský průmysl je institut Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC) klíčovým prvkem. V podobě, v jaké ho známe dnes, existuje od roku 1973, ale zkoušky chronometrové přesnosti probíhaly ve švýcarském městě Neuchâtel už od konce 19. století. COSC je v současnosti nejuznávanějším indikátorem přesnosti a pro hodinářské firmy představuje nejen výzvu, ale také silný marketingový nástroj – vždyť kdo z nás by při výběru hodinek neměl nutkání koupit ty, které excelují v přesnosti ukazování času?

1. NÁROK MAJÍ IBA ŠVÝCARSKÉ STROJKY

Zkoušky přesnosti COSC mohou absolvovat pouze strojky hodinek s označením Swiss Made. Požaduje se od nich, aby byly vyrobeny ve Švýcarsku, aby byly do pouzdra vloženy na území Švýcarska, aby jejich finální nastavení (regulace) proběhlo ve Švýcarsku a aby 60 % jejich hodnoty (nákladů na výrobu) bylo vytvořené v rámci Švýcarska. Zároveň musí mít švýcarský původ alespoň 50 % komponent, z nichž strojek sestává. Hlavním důvodem striktního vyloučení výrobců z jiných zemí je, že COSC funguje jako nezisková organizace pomáhající zajistit prestiž švýcarského hodinářského průmyslu. Je tedy logické, že tímto způsobem nebude podporovat cizokrajnou konkurenci.

Strojky jsou uloženy v unifikovaných pouzdrech

2. V LABORATOŘI JE ČEKÁ PEKLO

Pokud má značka zájem, aby jí strojky prošli intenzivním procesem testování, musí je poslat do některého z metrologických laboratoří COSC (ano, je jich víc). Když jsou laboratoří přijaty, je na ně vygravírované identifikační číslo, následně jsou vloženy do unifikovaného pouzdra a natažené podle pokynů výrobce. V tomto stavu jsou uloženy na 12 hodin do místnosti s teplotou nastavenou na 23 °C. Po „odpočinku“ a aklimatizováni jsou během následujících 15 dní podrobovány sérii testů. Na konci zkoušek jsou hodnoceny v sedmi krocích, přičemž kromě denní odchylky je měřena například i závislost přesnosti od okolní teploty. Pokud jsou naměřené údaje v předepsaných tolerancích, strojku je udělen certifikát.

Proces testování je komplexní

3. TESTOVÁNY JSOU NEJEN MECHANICKÉ KALIBRY

Úřad COSC netestuje pouze kalibry náramkových mechanických hodinek, ale i kalibry kapesních hodinek, stolních hodin, palubních přístrojů a samozřejmě i strojky quartz hodinek. Protože pro měření výkonu quartz hodinek není v současnosti stanoven žádný mezinárodně uznávaný standard, COSC pro ně používá metodiku normy ISO 3159, platnou pro mechanické náramkové hodinky. Podmínkou účasti v testech je tepelná kompenzace quartz strojků, která je nezbytným znakem vysoce přesných quartz kalibrů nazývaných High Accuracy Quartz (HAQ). Každý quartz strojek se testuje v jedné poloze během 13 dní. Pro srovnání, mechanické kalibry náramkových a kapesních hodinek v jedné poloze setrvají pouze 15 hodin! V jednotlivých polohách jsou třikrát změněny teplotní a čtyřikrát vlhkostní podmínky. Celkově je při quartz strojcích sledovaných méně parametrů, avšak kritéria přesnosti jsou vzhledem k jejich technologii mnohem přísnější.

Na strojky je v laboratoři vygravírované identifikační číslo

4. ZKOUŠKY BĚŽÍ TAKŘKA NON STOP

Institut COSC je tvořen třemi samostatnými zkušebními laboratořemi, které dávají práci dohromady 60 stálým a dalším 70 pomocným pracovníkům. Laboratoře se nacházejí v centrech hodinářského řemesla, od sebe nepříliš vzdálených městech kantonu Neuchâtel, a to Biel/Bienne, Le Locle a Saint Imier. Kvůli pokynům o kontinuálním testování v nich provoz běží sedm dní v týdnu, dohromady 350 dní v roce, díky čemuž je každoročně udělených více než 1,6 milionu certifikátů. Tento počet ale nebyl vždy tak vysoký. V roce 1976 prošlo zkouškou z dnešního pohledu směšných 200 tisíc strojků. Ze všech hodinek vyvezených ze Švýcarska je pouze 6 % držitelem certifikátu COSC. Pokud bychom výběr zúžili čistě na mechaniku, toto procento by bylo výrazně vyšší. Certifikované jsou každé páté mechanické hodinky.

COSC certifikát je pro výrobce silným argumentem

5. PŘESNÉ STATISTIKY JSOU DNES UTAJENÉ

Na základě tiskové zprávy, kterou úřad COSC zveřejnil v roce 2015 (od té doby žádnou další podobnou statistickou zprávu na žádost některých značek nevydal) patřilo se 795716 certifikovanými chronometry suverénně první místo manufaktuře Rolex. Na druhé příčce skončila Omega (511861 ks) a na třetí Breitling (147917 ks, z toho 28499 quartz modelů). Velmi dobře si počínal i čtvrtý Tissot (96563) a pátý Mido (49962).

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.